Esbo Caterings elva ansvarsgärningar 2024
Ansvarsfullhet är ett av våra värden och det syns i allt vi gör, dagligen. Det är dags att blicka bakåt, på år 2024. Här är våra elva ansvarsgärningar under 2024:
1. Vi skickar överbliven lunchmat till behövande
Vi är glada över det aktiva samarbetet som vi har inlett med olika mathjälpsaktörer. Vårt mål är att använda den överblivna lunchmaten på ett sätt som gagnar andra tillsammans med Manna-talo, Esbovikens församling och invånarhuset Kivenkolo.
2. Vi agerar mer ansvarsfullt när vi dokumenterar noggrannare
Vi dokumenterar i våra system ännu noggrannare än tidigare hur mycket lunchmat våra gäster äter och hur mycket mat som går till spillo. På så sätt har vi kunnat styra vår verksamhet i en ännu mer ansvarsfull och hållbar riktning.
3. Vi har beräknat vårt koldioxidavtryck
Vi beräknade koldioxidavtrycket från vår verksamhet och följer dess utveckling regelbundet. Vårt mål är att minska koldioxidavtrycket med hjälp av olika slags åtgärder.
4. Vi är ansvarsfulla tillsammans
Vi gör enormt mycket arbete för hållbarheten, men inte ensamma! Utöver vårt eget ansvarsarbete är vi med i bland annat Futurum-projektet för att förbättra sysselsättningen i Esbo, OSKE för att främja sysselsättningen bland invandrare samt projektet Food waste ecosystem för att förbättra den cirkulära ekonomin för mat i huvudstadsregionen.
5. Vi är ekonomiskt hållbara
Vi håller i Esbo Caterings ekonomi och målsättningar. Vi säkerställer att vår verksamhet är ekonomiskt hållbar: Vi använder pengarna på ett klokt sätt på sådant som tar vår verksamhet framåt.
6. Vi köper ansvarsfullt
Vi köper produkter och råvaror som är ansvarsfullt framställda och håller hög kvalitet. Vi har tydliga ansvarskriterier för alla våra inköp.
7. Vi planerar matsedlarna ansvarsfullt
När vi planerar en matsedel, tar vi hänsyn till säsongen. Med andra ord köper vi produkter när de är som bäst under de olika årstiderna. Förutom att detta påverkar matens färskhet och smaklighet, är det också ansvarsfullt. Vi genomför också olika matteman med koppling till ansvarsfullhet, till exempel serverade vi på Östersjödagen i år strömming som fiskats i Östersjön.
8. Vi arbetar med Skolmatsinfluerarna
Vi har Skolmatsinfluerare i skolorna. De är elever och studerande som aktivt har utvecklat skolmatsupplevelsen mot det bättre tillsammans med skolköket och representanter för hela skolan.
9. Vi ordnar fantastiska möten med kunderna
Vi träffar våra kunder varje dag när det är dags för lunch och får beröm och utvecklingsförslag dagligen. Utöver dessa möten ordnar vi då och då också något speciellt och oväntat för dem! I år träffade vi Esbobor i köpcentret Sello där vi hade ett lyckohjul och provning av vegetariska skolmaträtter på Esbodagen. Vi ordnade också bland annat Fiskutmaningen, där eleverna vid grundskolan Karhusuon koulu fick provsmaka olika ansvarsfulla fiskrätter, samt den chockrosa sommarlovsförfesten vid gymnasieskolan Haukilahden lukio, där vi bland annat serverade nya maträtter och iskaffe.
10. Vi rapporterar ansvarsfullt
Vår ansvarsrapportering har tagit ett stort kliv framåt under 2024. Vi har nämligen utvecklat ansvarsrapporteringen för att uppfylla kraven i CSRD-direktivet och gjort en väsentlighetsanalys i anslutning till företagsansvaret. I ansvarsrapporten vill vi i ett och samma dokument sammanställa allt det arbete som vi gör för ansvarsfullhet och varje år jämföra vårt ansvarsarbete med det föregående året för att se vilka framsteg vi gjort.
11. Vi agerar socialt ansvarsfullt
Vårt arbete för socialt ansvar var 2024 till och med nominerad i PRO2025 – det visar hur starkt vi tror på arbetet som vi gör inom ansvarsområdet! Vi på Esbo Catering har en fantastiskt mångfaldig och mångkulturell arbetsmiljö: hos oss arbetar personer födda i Finland, personer som har flyttat till Finland från andra länder och personer som på olika sätt har partiell arbetsförmåga. Mångfald är vårt sätt att arbeta.