Stenbruket blir hem för innovationer inom cirkulär ekonomi

  • Stadsplanering
  • Deltagande och påverkan
  • Esbo stad
  • Entreprenörskap
17.1.2023 10.44
Campuset Cleantech Garden byggs vid Västerleden, mellan Stensviks metrostation och VTT:s Bioruukki.

VTT, Omnia och Esbo stad utvecklar tillsammans med företagen nya innovationer inom cirkulär ekonomi på Cleantech Garden-campuset som byggs invid Stensviks metrostation. 

 "Stenbruksområdet blir en betydande forskningskoncentration i europeisk skala som främjar nya lösningar för en grön övergång", berättar VTT:s verkställande direktör Antti Vasara

"Studerandena får ta del av en gemenskap som omfattar forskning och utvecklingsinriktad företagsverksamhet", fortsätter Tuula Antola, direktör för Esboregionens utbildningssamkommun Omnia.

"När metron startar 3.12.2022 kommer utvecklingen av Stenbruksområdet att komma igång ordentligt", gläder sig Pasi Laitala, direktör för hållbar utveckling i Esbo.

Ännu idag är Stenbruks yttre ramar anspråkslösa. I det gamla tryckeriet i det grönskande småindustriområdet bedrivs emellertid redan forskning som kommer att förändra världen. Där finns Nordens största forskningsinstitut för bioekonomi och cirkulär ekonomi, VTT Bioruukki. Bland annat företaget Infinited Fiber utvecklar sin teknik på Bioruukkis pilotanläggning. Företaget tillverkar ny textilfiber av klädavfall och kommer att bygga en fabrik i Kemi med en prislapp på 400 miljoner euro. Bolaget har tecknat köpeavtal för sin återvunna textilfiber bland annat med H&M samt klädjättarna Zara och Tommy Hilfiger.  

Stenbrukets innovationscenter siktar i framtiden på just sådana här framgångshistorier. I minifabrikerna i VTT Bioruukki undersöker man för fullt helt nya sätt att omvandla olika slags materialflöde, såsom gruvslagg, plastavfall från hushåll eller cellulosa, till värdefulla nya produkter.

"Idén är att man på Bioruukki får prova på teknik i en pilotmiljö", förklarar Vasara. 

När verksamheten kommit igång kan kunnandet överföras till den egentliga fabriksproduktionen, till en affärsverksamhet som sparar naturresurser. Ett sådant språng planeras som bäst på Bioruukki till exempel av spinoff-företaget Olefy, vars teknik gör det möjligt att också av insamlingsplast av dålig kvalitet producera nytt plastmaterial av toppkvalitet.

"Det kan vara nästa projekt som blir känt i världen", hoppas Vasara.

VTT fungerar som lokomotiv

Bioruukki, som grundades av VTT 2015, inspirerade Esbo att planlägga hela Stenbruks område på nytt. Det nuvarande småindustriområdet får bostäder för cirka 10 000 invånare och cirka 3 000 arbetsplatser. Områdets hjärta är campusområdet Cleantech Garden invid den nya metrostationen i Stensvik. För detta innovationscentrum för bioekonomi och cirkulär ekonomi planeras såväl Omnias undervisningslokaler, kontor och gemensamma lokaler som olika tjänster för områdets nya invånare. Mitt i campuskvarteret ligger restaurang- och serviceområdet Garden. Längs den kommande underfarten från campus norr om Västerleden är det bara 150 meter till ingången till metrostationen.

På campus planeras studieplatser för cirka 2 000 studerande. Planerna för yrkesutbildning i området är en god nyhet också för VTT:s pilotfabriker.

"När vi bygger upp nya lösningar behöver vi förutom akademisk kompetens även yrkeskompetens av toppklass", berättar Antti Vasara.

Stadsdelen kring Cleantech Garden och dess 10 000 invånare gör det också möjligt att testa nya innovationer inom cirkulär ekonomi i det verkliga livet. Även om byggandet av området ännu inte har inletts planerar Esbo stad, Omnia och VTT redan olika pilotprojekt på det nya campusområdet. På campuset kommer det eventuellt att finnas bland annat egen matproduktion i smarta trädgårdar utvecklade av Omnia, där växterna växer utan mylla. Ett koncept på en resursklok och kolneutral verksamhetsmodell för regionens restauranger och matservice är också under arbete. 

Stenbruket blir följande Otnäs

VTT:s, Omnias och Esbos intresse för Stenbruket är lätt att förstå. Efterfrågan på nya miljövänliga tekniker ökar enormt över hela världen. Stenbruket byggs som ett skyltfönster för kolneutral energiekonomi och cirkulär ekonomi och för framtidens hållbara matsystem. 

"Det här är ett typiskt verksamhetssätt för Esbo: man samlar ihop forskning i världsklass, undervisning, kommuninvånarnas tjänster samt stora och små företag", säger Tuula Antola. 

"Det är lätt att röra sig när metron förenar campusområdena i Otnäs och Stenbruket", konstaterar Pasi Laitala. 

På 2030-talet hoppas man att Stenbruket och dess centrumkvarter Cleantech Garden kommer att bli ett kompetenskluster som kan jämföras med Otnäs, där startup-företag inom ren teknik får en start på sin tillväxt. Det nya campusområdet underlättar också konkurrensen om den bästa arbetskraften.

"Sådana koncentrationer hjälper till att locka de största experterna till Esbo", konstaterar Antti Vasara.

 

Genomförandeplanen för Stenbruksområdet bearbetas som en del av projektet Utvecklingsmiljöer för hållbar tillväxt (KETO). Projektet genomförs med Europeiska unionens REACT-EU ERUF-finansiering som är en del av Europeiska unionens åtgärder till följd av covid-19-pandemin.
Esboviken
  • Hållbar utveckling
  • Innovationsarbete
  • Stadsutveckling