Kiviruukista tulee kiertotalousinnovaatioiden koti

  • Kaupunkisuunnittelu
  • Osallistuminen ja vaikuttaminen
  • Espoon kaupunki
  • Yrittäjyys
30.11.2022 10.11Päivitetty: 16.2.2023 9.52
Cleantech Garden -kampuksen havainnekuva.
Cleantech Garden -kampus rakentuu Länsiväylän varteen, Kivenlahden metroaseman ja VTT:n Bioruukin väliin.Kuva: Arkkitehtityöhuone APRT Oy

Kivenlahden metroaseman naapuriin nousevalla Cleantech Garden -kampuksella VTT,  Omnia ja Espoon kaupunki kehittävät uusia kiertotalousinnovaatioita yhdessä yritysten kanssa. 

 ”Kiviruukin alueesta tulee Euroopan mittakaavassa merkittävä tutkimuskeskittymä, joka edistää uusia vihreän siirtymän ratkaisuja”, kertoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara

”Opiskelijat pääsevät osaksi yhteisöä, jossa on tutkimusta ja kehityshakuista yritystoimintaa”, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian johtaja Tuula Antola jatkaa.

”Kun metro käynnistyy 3.12.2022, saa Kiviruukin alueen kehitys aivan uutta vauhtia”, iloitsee Espoon kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala.

Vielä tänään Kiviruukin ulkoiset puitteet ovat vaatimattomat. Vehreän pienteollisuusalueen vanhassa painotalossa tehdään kuitenkin jo tutkimusta, joka tulee muuttamaan maailmaa. Siinä toimii Pohjoismaiden suurin bio- ja kiertotalouden tutkimuslaitos VTT Bioruukki. Sen koelaitoksessa kehittää teknologiaansa esimerkiksi yritys nimeltään Infinited Fiber. Kesäkuussa vaatejätteestä uutta tekstiilikuitua tekevä yritys kertoi rakentavansa Kemiin 400 miljoonaa euroa maksavan tehtaan. Yhtiö on tehnyt uusiotekstiilikuidulleen ostosopimuksia muun muassa H&M:n sekä Zara- ja Tommy Hilfiger -brändejä hallinnoivien vaatejättien kanssa.  

Juuri tällaisiin menestystarinoihin Kiviruukin innovaatiokeskus tulevaisuudessa tähtää. VTT Bioruukin minitehtaissa tutkitaan täyttä päätä uusia tapoja muuttaa erilaiset materiaalivirrat, kuten kaivoskuona, kotitalouksien muovijäte tai selluloosa, arvokkaiksi uusiksi tuotteiksi.

”Idea on se, että Bioruukissa pääsee kokeilemaan teknologiaa pilottiympäristössä”, Vasara selvittää. 

Kun homma toimii, osaaminen voidaan siirtää varsinaiseen tehdastuotantoon, luonnonvaroja säästäväksi bisnekseksi. Tällaista loikkaa suunnittelee parhaillaan Bioruukin suojissa esimerkiksi spinoff-yritys Olefy, jonka teknologialla huonolaatuisestakin keräysmuovista saadaan huippulaatuista uutta muovimateriaalia.

”Se voi olla seuraava hanke, joka nousee maailman tietoisuuteen”, Vasara toivoo.

VTT toimii veturina

VTT:n vuonna 2015 perustama Bioruukki innosti Espoon kaavoittamaan koko Kiviruukin alueen uusiksi. Nykyiselle pienteollisuusalueelle tulee asuntoja noin 10 000 asukkaalle ja noin 3000 työpaikkaa. Alueen sydän on uuden Kivenlahden metroaseman viereen nouseva Cleantech Garden -kampusalue. Tähän bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskukseen on  suunnitteilla niin Omnian opetustiloja, toimistoja ja yhteiskäyttötiloja  kuin erilaisia palveluja alueen uusille asukkaille. Kampuskorttelin keskellä sijaitsee ravintola- ja palvelualue Garden. Tulevaa alikulkua pitkin Länsiväylän pohjoispuolella sijaitsevalta kampukselta on vain 150 metrin kävelymatka metroaseman sisäänkäynnille.

Kampuksesta kaavaillaan opiskelupaikkaa noin 2 000 opiskelijalle. Ammatillisen koulutuksen suunnitelmat alueelle on hyvä uutinen myös VTT:n pilottitehtaille.

”Uusien ratkaisujen rakentamisessa me tarvitsemme akateemisen osaamisen lisäksi huippuluokan ammatillista osaamista”, Antti Vasara kertoo.

Cleantech Gardenin ympärille nouseva kaupunginosa ja 10 000 asukasta antavat myös mahdollisuuden uusien kiertotalousinnovaatioiden testaamiseen tosielämässä. Vaikka alueen rakentaminen ei vielä ole alkanut, suunnittelevat Espoon kaupunki, Omnia ja VTT jo erilaisia kokeiluja uudelle kampusalueelle. Kampuksella saatetaan nähdä muun muassa omaa ruuantuotantoa Omnian kehittämissä älypuutarhoissa, joissa kasvit kasvavat ilman multaa. Työn alla on myös konsepti resurssiviisaasta ja hiilineutraalista toimintamallista alueen ravintoloille ja ruokapalveluille. 

Kiviruukista seuraava Otaniemi

VTT:n, Omnian ja Espoon mielenkiinto Kiviruukkia kohtaan on helppo ymmärtää. Kysyntä uusille ympäristöä säästäville teknologioille on huimassa kasvussa ympäri maailmaa. Kiviruukista rakennetaan näyteikkunaa hiilineutraalille energia- ja kiertotaloudelle ja tulevaisuuden kestävälle ruokajärjestelmälle. 

”Tämä on Espoolle tyypillinen toimintapa: kootaan yhteen maailmanluokan tutkimus, opetus, kuntalaisten palvelut sekä isot ja pienet yritykset”, Tuula Antola pohtii. 

”Liikkuminen on helppoa, kun metro yhdistää Otaniemen ja Kiviruukin kampusalueet”, Pasi Laitala toteaa. 

2030-luvulle mentäessä Kiviruukista ja sen keskustakortteli Cleantech Gardenista toivotaankin tunnettuudeltaan Otaniemen veroista osaamiskeskittymää, jossa puhtaan teknologian startup-yritykset saavat alkusysäyksen kasvulleen. Uusi kampusalue helpottaa myös kilpailua parhaasta työvoimasta.

”Tällaiset keskittymät auttavat houkuttelemaan kovimpia osaajia Espooseen”, Antti Vasara toteaa.

 

Kiviruukin alueen toteutussuunnitelmaa työstetään osana Kestävän kasvunkehitysympäristöjen toteutuspolku (KETO) -hanketta. Hanke toteutetaan Euroopan Unionin REACT-EU EAKR-rahoituksella ja rahoitus on osa Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Espoonlahti
  • Kestävä kehitys
  • Innovaatiotyö
  • Kaupunkikehitys