Skolmåltiderna är en del av fostran
Serviceansvariga Marjo Sundström arbetar med matfostran i skolan Mainingin koulu. Hennes mål är att förbättra matvanorna och bordsskicket samt minska matsvinnet.
Vad ingår i en serviceansvarigs uppgifter?
Jag beställer maten från Esbo Caterings centralkök och lägger sista handen vid den, dvs. värmer upp den.
Under måltiderna övervakar, vägleder och instruerar jag eleverna att uppföra sig väl och uppmuntrar dem att smaka på alla maträtter.
Hurdan är dagens skolmat?
Enligt stadens anvisningar serverar vi vegetarisk mat en gång i veckan. Användningen av rött kött har minskat och i fortsättningen kommer kött delvis att ersättas med vegetabiliskt protein.
Tack vare våra elever blir maträtterna allt mer internationella, ett exempel på nya rätter är indisk butter chicken.
Hur minskar Mainingin koulu sitt matsvinn?
I Mainingin koulus eget matråd har Esbo Caterings personal samt skolans lärare och elever tillsammans funderat på hur man kan utveckla måltiderna och minska matsvinnet.
Det är viktigt att beställa rätt mängd mat och instruera eleverna att ta en lämplig portion. Om det blir något över från lunchen säljer jag det till skolpersonalen eller serverar det som tillbehör nästa dag.
Varje termin röstar eleverna i Esbos skolor om sina favoritmaträtter, som vi serverar oftare än vanligt. De mest populära är kycklingnuggets, spenatplättar, risgrynsgröt, köttmakaronilåda och tortilla med malet kött.
Det bästa med arbetet?
Den avlidne presidenten Mauno Koivisto var en av de första kunderna i min restaurangkarriär, nu fostrar jag framtida restaurangkunder. Det känns bra när en elev kommer och tackar för maten. Även det hedersomnämnande jag fick av Föreningen matinformation rf för arbetet med matfostran kändes bra.
Text: Veli Ville Mattila
Denna text har ursprungligen publicerats i Espoo-lehti3/2024. Läs övriga artiklar i Espoo-lehti.
