Kouluruokailua kasvatuksen kera

Espoo Cateringin palveluvastaava Marjo Sundström tekee ruokakasvatustyötä Mainingin koulussa. Hänen tavoitteenaan on parantaa ruokailutottumuksia ja pöytätapoja sekä vähentää ruokahävikkiä.
Mitä palveluvastaavan tehtäviin kuuluu?
Tilaan Espoo Cateringin keskuskeittiöstä tulevat ruuat ja viimeistelen eli lämmitän ne. Ruokailun aikana valvon, ohjaan ja opastan oppilaita käyttäytymään hyvin ja rohkaisen maistelemaan kaikkia ruokia.
Millaisia ovat nykypäivän kouluruuat?
Kaupungin ohjeistuksen mukaisesti pidämme kerran viikossa kasvisruokapäivän. Punaisen lihan käyttöä on vähennetty ja jatkossa kasvisproteiinit osittain korvaavat lihaa. Oppilaidemme myötä ruuat kansainvälistyvät, esimerkkinä uutuuksista on intialainen butter chicken.
Kuinka Mainingin koulu pienentää ruokahävikkiään?
Mainingin koulun omassa ruokaraadissa Espoo Cateringin henkilökunta, opettajat ja oppilaat ovat yhdessä miettineet ruokailun kehittämistä ja hävikin pienentämistä.
Oleellista on tilata ruokaa oikea määrä ja ohjata oppilaita ottamaan linjastosta sopiva annos. Jos lounaalta jää jotain yli, myyn sen koulun henkilökunnalle tai tarjoilen lisukkeena seuraavana päivänä.
Joka lukukausi Espoon koulujen oppilaat äänestävät suosikkiruokiaan, joita tarjoamme tavallista useammin. Suosituimpia ovat kananuggetit, pinaattiohukaiset, riisipuuro, lihamakaronilaatikko ja jauhelihatortillat.
Parasta työssä?
Edesmennyt presidentti Mauno Koivisto oli ravintolaurani ensimmäisiä asiakkaita, nyt kasvatan tulevia ravintoloiden asiakkaita. On hienoa, kun oppilas tulee ruokailun jälkeen kiittämään. Myös Ruokatieto Yhdistys ry:ltä saamani kunniamaininta ruokakasvatustyöstä tuntui hyvältä.
Teksti: Veli Ville Mattila, videon kuvaus ja editointi: Tero Ikäheimonen
Teksti on julkaistu alun perin Espoo-lehdessä 3/2024. Lue Espoo-lehden muita juttuja.