Riitta Pesola

10.11.2021 13.00Uppdaterad: 17.8.2023 7.45
Cellisten håller i en cello och ler.
Bild: Esko Keski-Oja

Cello, solocellist

Min resa som cellist började med studier vid musikinstitutet i Kotka och fortsatte till Sibelius-Akademin och Juilliard School i New York. Jag fann mitt professionella hem i Tapiola Sinfonietta redan vid de första provspelningarna hösten 1986. För mig har orkestern varit den faktor som påverkat mitt musikerskap mest. Vid sidan av orkesterarbetet har jag fått spela mycket kammarmusik i olika ensembler såväl i Finland som utomlands.

Familjelivet och att växa tillsammans med barnen har varit en minst lika krävande skola som den motsvarande tiden som musiker. Nu när barnen alla har flyttat ut har jag tid även för mina två kära hobbyer: ridning och matlagning. Båda hobbyerna har likheter med mitt arbete som cellist: spänst, avslappning och rytmsinne hjälper mycket när man skall kommunicera med en häst. Smaklig mat kommer ofta till kreativt i ögonblicket. Den försvinner även på ett ögonblick, liksom en lyckad konsert, men lämnar efter sig gott humör och en bra känsla som varar länge.