Riitta Pesola

  • Musiikki
10.11.2021 12.56Päivitetty: 17.8.2023 7.45
Sellisti pitää selloa ja hymyilee.
Kuva: Esko Keski-Oja

Sello, soolosellisti

Taipaleeni sellonsoittajana alkoi opinnoilla Kotkan musiikkiopistossa ja jatkui Sibelius-Akatemiassa sekä New Yorkissa Juilliard Schoolissa. Ammatillisen kotini löysin Tapiola Sinfoniettasta jo ensimmäisistä koesoitoista syksyllä 1986. Orkesteri on ollut minulle suurin muusikkouteeni vaikuttanut tekijä. Orkesterityön ohella olen saanut esittää runsaasti kamarimusiikkia eri kokoonpanoissa sekä kotimaassa että ulkomailla.

Perhe-elämä ja lasten kanssa kasvaminen on ollut vähintään yhtä vaativa koulu kuin vastaava aika soittajana. Nyt kun lapset ovat kukin jo tahoillaan, aikaa on myös kahteen rakkaaseen harrastukseeni; ratsastukseen ja ruoanlaittoon. Molemmissa harrastuksissani löytyy yhtäläisyyksiä työhöni sellistinä: jäntevyys, rentous ja rytmitaju auttavat huomattavasti hevosen kanssa kommunikoidessa. Maukas ruoka taas syntyy usein luovasti hetkessä. Se myös katoaa hetkessä, kuten onnistunut konserttikin, mutta jää pitkäksi aikaa tuottamaan hyvää mieltä ja oloa.