Nokia och VTT samarbetar för att påskynda utvecklingen av en smart stad

  • Esbo stad
  • Entreprenörskap
  • Byggande
2.8.2022 7.02Uppdaterad: 15.8.2023 9.19
Smarta tolppar tar fram information som behövs för digitalisering av städerna och smarta tjänster.

Utveckling av smartare städer är summan av många faktorer, där olika aktörer, från invånare till företag, forskningsinstitutioner och stadsorganisationen, alla har viktiga roller. Nokia och VTT har en lång historia av gemensamma utvecklingsprojekt. ”Vi har nu utvecklat lösningar för en smart stad i ungefär sex år”, berättar Juha Salmelin från Nokia. ”Vi märkte för ett antal år sedan att det fanns mycket att utveckla på stadsnivån i fråga om hållbar utveckling och digitalisering, och att ingen kan göra detta på egen hand.” 

Det arbete för en smart stad som VTT och Nokia har utfört tillsammans med sina många samarbetspartner började i Kera och har så småningom förflyttats till området kring Otnäs. Målet är att främja en grön övergång och utveckling av stadstjänster som främjar städernas digitalisering med hjälp av bland annat 5G- och 6G-teknik. För närvarande pågår en produktifiering av konceptet smart stad. I konceptet blir stadens lyktstolpar till smarta stolpar berikade med sensorer, med vars hjälp man tar fram information som behövs för digitalisering av städerna och smarta tjänster, som är tillgängliga för alla utvecklare av tjänsterna enligt samma spelregler. 

Man har dock redan märkt att produktifiering bara är början i digitaliseringen av smarta städer. Utvecklingen av Otnäsområdet och utvidgningen av samarbetsmiljön skapar ramar för nya framsteg. Möjligheter öppnas upp även för små och medelstora företag – ett bra gemensamt varumärke och en fungerande plattform hjälper företag att sikta på världsmarknaden, och man bör också satsa på dessa. ”I Finland har man stor tilltro till samarbete, vilket är en fördel för oss. Digitaliseringen av städerna är ett så komplicerat och omfattande tema att man behöver alla slags aktörer för att lösa problemen”, konstaterar Salmelin. 

Vad kunde en grön omställning innebära för utvecklingsarbetet i ditt företag?

Bygget av ett koldioxidneutralt samhälle kräver oförväget nytt tänkande och nya synvinklar. Esbo har gedigen kompetens att möta utmaningen. Projektet Utvecklingsmiljöer för hållbar tillväxt (KETO) utvecklar samarbetet mellan företag, läroanstalter och forskningsorganisationer samt tar fram konkreta utvecklingsmiljöer för att främja digitalisering och grön omställning. Projektet genomförs av Esbo stad, VTT, Aalto-universitetet och Omnia i samarbete med flera partnerföretag. Projektet finansieras av Europeiska unionen REACT-EU ERUF och är en del av Europeiska unionens svar på covid-19-pandemin.  

  • Hållbar utveckling
  • Företagande