Med paketbilen direkt till ungdomar

  • Ungdomsarbete
  • Arbete
11.10.2021 9.33Uppdaterad: 7.4.2022 9.32
Jukka Kilpelä sitter vid ratten i paketbilen för mobilt ungdomsarbete.
Jukka Kilpelä sitter vid ratten i paketbilen för mobilt ungdomsarbete.Bild: Roope Permanto, Otavamedia

Det mobila ungdomsarbetet har till uppgift att gå dit där ungdomarna är. Enligt ungdomsledare Anniina Vilkman är det bästa med arbetet dess betydelse.

Esbo stad beviljade bekännelsen Taitaja i förebyggande rusmedelsarbete för mobilt ungdomsarbete som under coronatiden har rört sig runt Esbo och nått unga när ungdomsgårdarna har varit stängda.

– I praktiken går vi dit där de unga är. Det kändes fint och lite överraskande att få priset. Det är fint att höra att också andra tycker att vi har gjort något rätt, och denna arbetsform är nödvändig, säger Anniina Vilkman, ungdomsledare inom det mobila ungdomsarbetet.

– Användningen av rusmedel förekommer också i Esbo, men jag anser inte att det är ett stort problem, säger hon.

Ungdomsledare som utför mobilt ungdomsarbete arbetar parvis. Ledarna har en paketbil som kallas Patrik och som gör det lätt för teamet att gå dit där det behövs hjälp.

– I normala fall har vi också olika aktiviteter vid byskolorna, men på grund av coronaviruset rör vi oss nu bara med paketbilen.

Aktiviteter och säkra vuxna

I praktiken kör paketbilen för mobilt ungdomsarbete särskilt till platser där det inte erbjuds tjänster för ungdomar.

– Vi tar dit alternativa aktiviteter. Vi rullar upp markisen och tar fram grillen och gårdsspelen. Ibland längtar ungdomar efter musik, ofta bara någon att prata med och en trygg vuxen, säger Anniina.

Syftet med det rörliga ungdomsarbetet är att möjliggöra verksamhet även för de ungdomar som inte vill besöka ungdomsgårdarna. Enligt Anniina förhåller ungdomar sig till ledarna mest positivt. Många kan redan vänta på Patrik-paketbilen och bekanta vuxna på plats.

– Det har kanske varit lite överraskande hur väl vi har tagits emot. Det är sällan man känner att man inte vill ha oss på plats.

Arbetets betydelse belönar

Anniina har varit ungdomsledare i sju år. Hon har arbetat inom mobilt ungdomsarbete från våren 2019.

– Jag kom precis till detta arbete för jag gillar variation. Det är fint att få kontakt med ungdomar, men å andra sidan är det spännande när det inte finns någon permanent kundkrets. Jag kan också utnyttja mina egna erfarenheter i mitt arbete. Jag minns själv att jag i tonåren fick mycket hjälp av ungdomsledare, så jag vet hur viktigt arbetet är. Till och med svåra möten är givande, berättar Anniina.

Ungdomsledare för mobilt ungdomsarbete arbetar i två skift. I dagskiften fokuseras på planering av verksamheten, i kvällsskiften möts ungdomar.

– Huvudsakligen är arbetet lätt och givande. Ibland är dagarna mentalt tunga, men arbetskamrater och chefer är viktiga stödare. Tack vare dem orkar man även i svåra dagar.

Kontaktuppgifter till ledarna för mobilt ungdomsarbete:

Jukka Kilpelä +358 40 5502702
Triin Peltoniemi +358 40 6368857
Anastasia Kinnunen +358 40 6369216
Lemmy Koivunen +358 40 6368859

E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@espoo.fi

(Den ursprungliga artikeln är publicerad i Esbo stads personaltidning Espressi 3/2021. Text Pi Mäkilä och bilder Roope Permanto.)

Lemmy Koivunen steker hot dog. Bild: Roope Permanto, Otavamedia
  • Jobba för Esbo