Pakulla suoraan nuorten luo

  • Nuorisotyö
  • Työ
4.10.2021 6.13Päivitetty: 25.10.2021 8.08
Nuoriso-ohjaaja Jukka Kilpelä istuu pakun ratissa.
Jukka Kilpelä liikkuvan nuorisotyön pakun ratissa.Kuva: Roope Permanto, Otavamedia

Liikkuvan nuorisotyön tehtävänä on mennä sinne, missä nuoret ovat. Nuoriso-ohjaaja Anniina Vilkmanin mukaan parasta työssä on sen merkityksellisyys.

Espoon kaupunki myönsi Ehkäisevän päihdetyön taitaja -tunnustuksen liikkuvalle nuorisotyölle, joka on korona-aikaan liikkunut ympäri Espoota ja tavoittanut nuoria nuorisotilojen ollessa kiinni.

– Käytännössä menemme sinne, missä nuoret ovat. Palkinnon saaminen tuntui hienolta ja hieman yllättävältäkin. On kiva kuulla, että muidenkin mielestä olemme tehneet jotain oikein, ja tämä työmuoto on tarpeellinen, kertoo liikkuvan nuorisotyön tiimissä työskentelevä nuoriso-ohjaaja Anniina Vilkman.

– Päihteiden käyttöä esiintyy myös Espoossa, mutta en pidä sitä laajana ongelmana, hän sanoo.

Liikkuvaa nuorisotyötä tekevät nuoriso-ohjaajat työskentelevät pareittain. Ohjaajien käytössä on Patrikiksi nimetty pakettiauto, jolla tiimin on helppo jalkautua juuri sinne, missä milloinkin on tarvetta.

– Normaalitilanteessa meillä on myös kyläkouluilla erilaista toimintaa, mutta koronan takia liikumme nyt vain pakulla.

Tekemistä ja turvallisia aikuisia

Käytännössä liikkuvan nuorisotyön pakettiauto kurvaa erityisesti sellaisiin paikkoihin, joissa nuorille ei ole tarjolla palveluita.

– Viemme sinne vaihtoehtoista tekemistä. Rullaamme markiisin auki ja otamme grillin ja pihapelit esiin. Joskus nuoret kaipaavat musiikkia, usein ihan vain juttuseuraa ja turvallista aikuista, Anniina kertoo.

Liikkuvan nuorisotyön tarkoituksena on mahdollistaa toiminta myös niille nuorille, jotka eivät halua käydä nuorisotiloilla. Anniinan mukaan nuoret suhtautuvat ohjaajiin pääosin positiivisesti. Moni osaa jo odottaa Patrik-pakua ja tuttuja aikuisia paikalle.

– On ollut ehkä yllättävääkin, miten hyvin meidät on otettu vastaan. Harvoin tulee sellainen olo, ettei meitä kaivattaisi paikalle.

Työn merkityksellisyys palkitsee

Anniina on toiminut nuoriso-ohjaajana seitsemän vuotta. Liikkuvaa nuorisotyötä hän on tehnyt keväästä 2019 saakka.

– Päädyin juuri tähän työhön, sillä pidän vaihtelusta. On hienoa, kun nuoriin saa kontaktin, mutta toisaalta on jännittävää, kun pysyvää asiakaskuntaa ei ole. Voin ammentaa työssäni myös omista kokemuksistani. Muistan itse saaneeni teini-iässä paljon apua nuoriso-ohjaajilta, joten tiedän, miten tärkeästä työstä on kyse. Vaikeatkin kohtaamiset ovat antoisia, Anniina kertoo.

Liikkuvan nuorisotyön nuoriso-ohjaajat työskentelevät kahdessa vuorossa. Päivävuoroissa keskitytään toiminnan suunnitteluun, iltavuoroissa kohdataan nuoria.

– Pääosin työ on leppoisaa ja antoisaa. Joskus päivät ovat henkisesti raskaita, mutta työkaverit ja esihenkilöt ovat tärkeänä tukena. Heidän ansiostaan hankalinakin päivinä jaksaa.

Yhteystiedot:

Jukka Kilpelä p. +358 40 5502702
Anastasia Kinnunen p. +358 40 6369216
Lemmy Koivunen p. +358 40 6368859
Triin Peltoniemi p. +358 40 6368857

Sähköpostit ovat muodossa etunimi.sukunimi@espoo.fi

(Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Espoon kaupungin henkilöstölehti Espressissä 3/2021. Teksti Pi Mäkilä ja kuvat Roope Permanto.)

Lemmy Koivunen paistaa hodareita.Kuva: Roope Permanto, Otavamedia
  • Töissä Espoolla