Levande undervisning 

28.5.2022 4.55Uppdaterad: 28.5.2022 10.45
Fyra ungdomar i skolgårdens hönshus.Tre av dem håller kycklingar i sina händer.
Skoleleverna Silja, Elea, Eevi och Kiana besöker hönshuset på skolgården när kycklingarna får gå ut första gången. Bild: Eemeli Sarka

Denna text har ursprungligen publicerats i Esbotidningen 2/2022.

Läs övriga artiklar i Esbotidningen 2/2022

--

I skolan Mainingin koulu i Stensvik har man kläckt ägg redan i över tjugo år. Tidigare fördes kycklingarna till ett närliggande ekologiskt hönshus ett par veckor efter kläckningen, men i fyra års tid har de fått komma till skolans hönshus på vårarna. Efter sommarlovet kommer hönorna tillbaka och sköts av eleverna också på hösten. 

På skolans skyddade innergård har man byggt ett litet hönshus, och på marken sår man korn på våren. Hönorna utfordras med matrester från skolans kök och hushållsklasserna. 

Utöver att eleverna får ta hand om hönorna, används äggen på hushållstimmarna och fungerar som inspiration på bland annat modersmåls- eller bildkonstlektioner. Dessutom ger de eleverna en insikt i var maten kommer ifrån. 

Alla elever är intresserade av hönorna, från första till nionde klass. Det finns en kö av frivilliga skötare. 

– Att stiga in i hönshuset gör att många elever öppnar upp sig. Det finns inget bättre för en tonåring än att få visa ömhet för en sådan fjäderboll. Man lär sig mycket av hönorna, också om sig själv, säger Iivari Laakkonen, skolans lärare i biologi och geografi.