Kaféet Pupusaari öppnade i Stensvik mitt i coronapandemin
Mitt i coronapandemin öppnade kaféet Pupusaari sina dörrar i Stensvik. Företagaren Linda Mustakari säger att entreprenörskap alltid kräver uthållighet och förmåga att anpassa sig – men speciellt i krissituationer.
Hur hamnade ni där ni är idag? Hur började alltsammans?
Jag har länge bott och arbetat i området. Min dröm har alltid varit att grunda ett eget kafé och den drömmen började förverkligas när vi tillsammans med min make Juhani Kähönen bestämde oss för att grunda ett kafé i Esbo. Det tog länge innan vi hittade rätt plats. Det svåraste var att hitta en lämplig lokal, eftersom Esbo stad har en tendens att planlägga plats för restauranger och kaféer närmast i köpcenter.
Den långa och dyra processen inleddes i november 2019, när jag hyrde Pupusaaris nuvarande lokaler så fort de blev lediga. Ingen hade ännu hört ett ord om den kommande coronakatastrofen när renoveringen av lokalen och tillståndsprocesserna inleddes. Innan ett kafé kunde flytta in i fastigheten måste man ansöka om ett ändringstillstånd för byggnadens användningsändamål, så att den kunde användas som livsmedelslokal.
Ni startade ett företag mitt i coronaepidemin. Vilka slags utmaningar innebar det för det nya kaféet?
Pupusaari öppnade 17.4.2020. Då var situationen för alla företag inom turism- och restaurangbranschen totalt avvikande från det normala. Det var första gången Finland begränsade näringsfriheten genom att förbjuda en mängd olika saker, så som att släppa in kunder i lokalen. För vår verksamhet orsakade begränsningarna precis likadana problem som för alla andra företagare i restaurangbranschen.
Vi hade gjort stora investeringar för att grunda vårt kafé, vi hade tagit lån och renoverat. Allt detta hade vi gjort innan vi visste hur coronapandemin skulle påverka vår affärsverksamhet. Vi beslutade att kaféet måste köra igång som take away-kafé, vilket var tillåtet. Att bli sittande passiv utan något slags affärsinkomster var inte ens ett alternativ.
Hur går det med ert företag just nu?
Det går bra. De nya begräsningarna som trädde i kraft i början av juni gav oss äntligen möjlighet att också ta in kunder i kaféet, där de kan njuta av vårt utbud. Jag tror att take away-försäljning ändå kommer att fortsätta stå för en större del av vår omsättning. Till vissa delar var vi också tvungna att renovera våra affärslokaler, eftersom det i början endast var tillåtet att utnyttja 50 procent av kundplatserna.
Trots att det går bra för oss och vi håller oss sysselsatta, genomsyras vardagen av en kontinuerlig känsla av osäkerhet på grund av coronapandemin. Ingen kan veta vad framtiden innebär.
Hurdana önskemål har ni för Business Espoos företagstjänster?
Som ett nytt företag har Business Espoos tjänster ännu inte blivit speciellt bekanta för oss. Av Esbo stad skulle vi emellertid önska oss stöd med entreprenörskapet och smidigare samarbete i ärenden som gäller småföretagare.
Vill du ge några korta råd till nya företagare eller folk som funderar på att bli företagare?
En företagare måste vara som en terrier, alltid på alerten. Du behöver inte acceptera det första svaret du får. Entreprenörskap kräver alltid uthållighet och styrka, speciellt i sådana här tider. Du måste orka tro på ditt företag och arbeta för det in i det sista.
Bekanta dig med företaget på webbplatsen pupusaari.fi.(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)