Kahvila Pupusaari avautui Kivenlahteen keskellä koronaepidemiaa

9.6.2020 11.56Päivitetty: 26.8.2021 12.00

Espoon Kivenlahteen avautui koronaepidemian keskellä kahvila Pupusaari. Yrittäjä Linda Mustakarin mukaan yrittäjyys vaatii aina, mutta etenkin kriisitilanteissa periksiantamattomuutta ja sopeutumiskykyä.

Miten olette päätyneet siihen, missä olette nyt? Mistä kaikki sai alkunsa?

Olen asunut ja tehnyt pitkään töitä alueella. Haaveena on aina ollut oman kahvilan perustaminen. Unelma alkoikin toteutumaan, kun päätimme aviomieheni Juhani Kähösen kanssa perustaa kahvilan Espooseen. Oikean paikan etsimiseen kului runsaasti aikaa. Haasteellisinta oli löytää sopiva liiketila, sillä Espoossa ravintoloille ja kahviloille tilaa kaavoitetaan lähinnä ostoskeskuksiin.

Pitkä ja kallis prosessi käynnistyi marraskuussa 2019, kun vuokrasin Pupusaaren nykyisen liiketilan heti sen vapauduttua. Koronakatastrofista ei ollut tietoakaan, kun remontoinnit ja lupahakemukset käynnistyivät. Jotta kiinteistöön voitiin perustaa kahvila, täytyi siihen hakea käyttötarkoituksen muutoslupa elintarvikehuoneistoksi.

Perustitte yrityksenne keskellä koronaepidemiaa, minkälaisia haasteita se aiheutti kahvilan avaamiselle?

Pupusaari avattiin 17.4.2020. Kaikilla matkailu- ja ravintola-alan yrityksillä oli käynnissä täysin poikkeuksellinen tilanne. Ensimmäistä kertaa Suomessa elinkeinovapautta rajoitettiin kieltämällä runsaasti asioita, esimerkiksi asiakkaiden sisäänottaminen. Toiminnallemme rajoitukset aiheuttivat aivan samanlaisia ongelmia kuin kaikille muillekin ravintola-alan yrittäjille.

Kahvilan perustamista varten oli tehty suuria investointeja, otettu pankkilainaa ja remontoitu. Tämä kaikki oli tehty ennen tietoa koronan vaikutuksista liiketoimintaan. Päätettiin, että kahvilatoiminta on pakko aloittaa sallitulla take away -myynnillä. Istuminen toimettomana ilman minkäänlaista liiketuloa ei ollut edes vaihtoehto.

Mitä teidän yrityksellenne kuuluu tällä hetkellä?

Meille kuuluu hyvää. Uudet rajoitukset astuvat voimaan kesäkuun alussa ja saamme vihdoin ottaa asiakkaita myös kahvilan sisätiloihin nauttimaan tarjolla olevista tuotteista. Uskon, että take away -myynti pysyy kuitenkin edelleen suurempana osuutena liikevaihdossamme. Jouduimme joiltain osin myös remontoimaan liiketilojamme, sillä asiakaspaikoista saa alkuun täyttää vain 50 %.

Vaikka meillä menee hyvin ja kiireisesti, on koronan takia arki tällä hetkellä jatkuvaa epävarmuuden tunnetta. Ei voi tietää, mitä huominen tuo tullessaan.

Minkälaisia toiveita teillä on Business Espoon yrityspalveluihin liittyen?

Uutena yrityksenä Business Espoon palvelut eivät ole vielä tulleet kovin tutuiksi. Espoon kaupungilta tosin toivoisin tukea yrittäjyyteen ja helpotusta pienyrittäjiin koskeviin asioihin.

Tiivistä joku sinulle tärkeä oppi tai oivallus – mitä haluat sanoa uudelle yrittäjälle tai yrittäjyyttä harkitsevalle?

Yrittäjän täytyy olla kuin terrieri, koko ajan valppaana. Ensimmäistä saatua vastausta ei tarvitse hyväksyä. Yrittäjyys vaatii aina, mutta varsinkin tällaisilla hetkillä periksiantamattomuutta ja voimia. Sinun täytyy jaksaa uskoa omaan yritykseesi ja ajaa sen asioita viimeiseen asti.

Tutustu yrityksen toimintaan heidän verkkosivuillaan.(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Kahvila Pupusaaren yrittäjäpariskunta, Linda Mustakari ja Juhani Kähönen.