Jämlikhetskommitténs sammanträde den 26 januari 2022

  • Beslutsfattande
Kaarina Salonen
3.3.2022 12.08

Vid sammanträdet behandlades följande:

Jämlikhetskommittén utarbetade ett uttalande till fullmäktigemotionen den 13 september 2021

Den 13 september 2021 lämnade Ira Tanskanen-Hietanen och 43 andra ledamöter en fullmäktigemotion där man föreslår att Esbo upprättar en egen barnstrategi och en handlingsplan för att säkerställa att barns rättigheter genomförs i största möjliga utsträckning samt anvisningar för bedömning av konsekvenserna för barn. Anvisningarna och mer information om bedömningen av konsekvenserna för barn finns till exempel på THL:s webbplats.

Jämlikhetskommittén ansåg att fullmäktigemotionen var mycket viktig och att den ska understödas. Vid sitt sammanträde den 26 januari 2022 behandlade kommittén grundliga utlåtanden om motioner från handikapprådet och nämnden för fostran och lärande. Kommittén höll en fördjupad diskussion om motionen och utarbetade ett utlåtande i frågan.

Axplock från utlåtandet

Som komplement till tidigare utlåtanden tillägger kommittén att situationen för barn och familjer som tillhör minoriteter ska synliggöras, till exempel genom olika utredningar och riktade datainsamlingsmetoder. Vi vet väldigt lite om möjligheterna för barn från minoritetsfamiljer att ägna sig åt hobbyer, uppleva trygghet, uppleva delaktighet och tillhörighet, till exempel i skolsamhället. Situationsbilden vad gäller genomförandet av barns rättigheter i Esbo ska vara aktuell. Personalens och de förtroendevaldas kompetens ska utvecklas, till exempel genom utbildning. Programmet Barnvänlig kommun stöder genomförandet och uppföljningen av barnstrategin. Barnstrategin är ett sätt att synliggöra och förbättra stadens tjänster när en Esbobo är redo att bilda familj.

Jämlikhetskommittén utarbetade ett utlåtande om fullmäktigeperiodens välfärdsberättelse och -plan

Att främja välfärd och hälsa är en av kommunens viktigaste uppgifter. I Esbo sammanställs välfärdsberättelsen och -planen en gång per fullmäktigeperiod i sektorsövergripande samarbete. Utlåtandena från äldrerådet, handikapprådet, jämlikhetskommittén och ungdomsfullmäktige begärs innan nämnderna, stadsstyrelsen och stadsfullmäktige behandlar ärendet.  Utöver välfärdsberättelsen och -planen 2022–2025 gällde begäran om utlåtande även tre välfärdsplaner per åldersgrupp. Dokumenten bifogades sammanträdeskallelsen och de var utkast och konfidentiella.

Välfärdsberättelsen och -planen är liksom planerna per åldersgrupp mycket viktiga. Grundarbetet i välfärdsberättelsen och -planen berömdes som övergripande och helheten anses vara ett viktigt verktyg för stadens medarbetare. Kommittén kommenterade och kompletterade texten i sitt utlåtande.

Axplock från utlåtandet

Kommittén konstaterade att om texten är allmänt skriven, motsvarar den inte invånarnas behov på ett målinriktat sätt. Kommittén menar att till exempel uttryck som "barn i Esbo" ska skrivas om, till exempel till ”barn med funktionsnedsättning”, ”barn med främmande språk”, ”romska barn” osv. Vi vet från forskning att barn i regnbågsfamiljer blir mobbade oftare än barn från andra familjer. Romska barns och ungdomars välbefinnande är sämre än hos barn och unga som tillhör majoritetsbefolkningen, och detta återspeglas bland annat i sämre skolresultat och missbruksproblem. På grund av vikten av välfärdsberättelsen och -planen skulle det vara viktigt att skriva om uttrycken ”Esbobornas välbefinnande är i genomsnitt…, men vi vet också följande om brister i välbefinnande hos olika befolkningsgrupper…” Denna typ av text belyser mångfalden. Ju tydligare man lyfter fram frågan, desto bättre kan verksamheten styras. Idén ska bära genom hela texten. Välfärdsberättelsen och välfärdsplansdokumentet styr slagkraftigare välfärdsplanerna per åldersgrupp 2022–2025.  ”Det som blir synligt ska också beaktas.”

Övriga ärenden

Beslut om de arbetsgrupper som bearbetar innehållet i samernas nationaldag och Minna Canths dagar fattades.

Hannu Laaksonen redogjorde för projektet Goda gärningar på skolan vid Kilonpuiston koulu.

 

 

 

 

 

 

: