Försök som Esbo stad möjliggör hjälper företag att testa och utveckla nya idéer

  • Trafik
  • Entreprenörskap
  • Esbo stad
26.8.2022 6.31
Två personer tittar på mobiltelefon framför en informationstavla vid metrostationen.
Försöket med Way Finder i Hagalund har hjälpt vidare i utvecklingen av guidningsservice.

Citynomadi Oy erbjuder och utvecklar karttjänster som underlättar att man hittar fram i stads- och naturomgivningar samt i inomhuslokaler. För tillfället guidar bolagets tjänst Way Finder kunder vid Hagalunds metrostation. Denna tjänst har utvecklats i samarbete med Esbo stads kompetenscentrum för hållbar utveckling. Samarbetet startade från ett anbudsförfarande där man sökte nya lösningar för hållbar trafik för att testas i ett EU-finansierat projekt.

Hagalunds metrostations guidningstjänst infördes i maj 2021. Way Finder guidar resenärer efter ankomsten till metrostationen och underlättar att hitta fram till exempel till anslutningstrafikens olika plattformar, områdets kulturtjänster eller exempelvis simhallen. Tjänsten ger tydliga anvisningar om ruttens framskridande, dess längd och en uppskattning av hur länge den tar. Tjänsten är gratis.

Försöket i Hagalund har fått mycket bra respons från områdets aktörer och företag i köpcentra. Enligt användarupplevelser och respons som fåtts under försöket har man också kunnat vidareutveckla användargränssnittet. Efter 2021 har Citynomadi Oy genomfört även flera andra objekt där det har utnyttjats egenskapen Way Finder som testats i Hagalund. Citynomadi Oy:s grundare och verkställande direktör Merja Taipaleenmäki säger att de försök som möjliggörs av städer är ett mycket värdefullt sätt att testa och utveckla nya tjänster i en äkta stadsmiljö.

Enligt Taipaleenmäki är städerna goda samarbetspartner, eftersom de når brett invånare, företag och andra aktörer och således ger synlighet för tjänsten och hjälper att nätverka. Om en stad väljer en tjänst till användning, ger den mer uppskattning och tillförlitlighet till tjänsten. Taipaleenmäki önskar att städerna i framtiden fortsätter att testa nya tjänster. Även om alla försök inte skulle fortsätta tar de produktutvecklingen alltid vidare och hjälper att hitta nya hållbarare lösningar.

Vad kunde en grön omställning innebära för utvecklingsarbetet i ditt företag?

Bygget av ett koldioxidneutralt samhälle kräver oförväget nytt tänkande och nya synvinklar. Esbo har gedigen kompetens att möta utmaningen. Projektet Utvecklingsmiljöer för hållbar tillväxt (KETO) utvecklar samarbetet mellan företag, läroanstalter och forskningsorganisationer samt tar fram konkreta utvecklingsmiljöer för att främja digitalisering och grön omställning. Projektet genomförs av Esbo stad, VTT, Aalto-universitetet och Omnia i samarbete med flera partnerföretag. Projektet finansieras av Europeiska unionen REACT-EU ERUF och är en del av Europeiska unionens svar på covid-19-pandemin. 

  • Hållbar utveckling
  • Företagande