Kysy lukio-opinnoista ja suomalaisesta koulujärjestelmästä kulttuuriohjaajilta: uusi pop up -neuvonta aloitti toimintansa Isossa Omenassa

24.3.2023 9.39Päivitetty: 24.3.2023 10.19
Kulttuuriohjaajat poseeraamassa kameralle. Etualalla erilaista rekvisiittaa kuten karttapallo.
Kuva: Taru Turpeinen

Vanhempi, haluatko saada lisää tietoa lukio-opinnoista Suomessa? Millaista opiskelu lukiossa on? Millaisia mahdollisuuksia nuorelle on tarjolla peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen jälkeen? Lukion kulttuuriohjaajat kertovat opinnoista ja vastaavat kysymyksiin suomeksi, englanniksi, somaliksi, arabiaksi, venäjäksi, mandariiikiinaksi ja ranskaksi joka toinen keskiviikko Ison Omenan neuvontapisteellä kevään 2023 ajan. Katso aikataulu ja tule jututtamaan!

Uusi Pop up -neuvonta käynnistyy vuoden alussa kauppakeskus Ison Omenan Palvelutorilla. Koko tulevan kevään ajan lukiokoulutuksen kulttuuriohjaajat työskentelevät Isossa Omenassa joka toinen keskiviikko klo 12–14, tammikuun 18. päivästä alkaen. Kulttuuriohjaajat auttavat kaikissa kysymyksissä koskien lukio-opintoja.

Suomen lisäksi kulttuuriohjaajat palvelevat omalla äidinkielellään eli arabiaksi, somaliksi, kiinaksi ja venäjäksi.

Lukiokoulutuksen kulttuuriohjaajilta saat tietoa mm. seuraavista aiheista:

 • Suomalainen koulutusjärjestelmä
 • Lukio-opintoihin haku ja yhteishaku toiselle asteelle
 • Suomalainen lukiokulttuuri
 • Jatko-opinnot ylioppilastutkinnon jälkeen

Missä?

 • Palvelutori on kauppakeskuksen 3. kerroksessa, aivan kirjaston, Kelan ja Työllisyys Espoon naapurissa. Asiointiin ei tarvitse varata aikaa etukäteen ja neuvonta on maksutonta. Pop up -neuvontaan voi poiketa sopivasti muun asioinnin lomassa.

Kulttuuriohjaaja auttaa maahanmuuttotaustaisia nuoria ja heidän vanhempiaan opinpolulla

– Eniten meiltä kysytään suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. Huoltajilla on valtava tarve saada tietoa lastensa opiskelumahdollisuuksista Suomessa, erityisesti lukio-opinnoista. Lisää tietoa tarvitaan omalla äidinkielellä myös siitä, miten haetaan opiskelemaan toiselle asteen ja jatko-opintoihin yliopistoon, kertoo lukiokoulutuksen kulttuuriohjaaja Shan Zhu Ohjauksella onnistumisiin -hankkeesta.

– Me ollaan tosi innoissaan tästä uudesta avauksesta lukiokoulutuksen kulttuuriohjaajien kanssa, sanoo Hello Espoon viestintäasiantuntija Ulla-Kaisa Pihlaja, joka haluaa kannustaa myös muita espoolaistoimijoita toimintaan yhteisten asiakkaiden hyväksi.

Kulttuuriohjaajan palvelut eivät ole uutta vain Matinkylän Isossa Omenassa, vaan myös koko Espoossa. Syksystä 2022 alkaen espoolaislukioissa on pilotoitu kulttuuriohjausta eli kokeiltu erilaisia kulttuuriohjauksen keinoja tukea ja ohjata maahanmuuttotaustaisia nuoria lukio-opintoihin haussa, opintojen etenemisessä ja jatko-opinnoissa. Opetushallituksen rahoittamaan Ohjauksella onnistumisiin -hankkeeseen on palkattu neljä lukiokoulutuksen kulttuuriohjaajaa. Kulttuuriohjaajat edustavat Espoon suurimpia maahanmuuttajien kieliryhmiä ja taustaltaan he ovat monikulttuurisia, kuten useimmat asiakkaansakin.

Nuorten lisäksi tukea ja ohjausta lukiomaailmaan kaipaavat yhä useammat vanhemmat, jotka eivät ole käyneet koulujaan Suomessa. Heitä auttavat nyt uudet kulttuuriohjaajat, joita lukiolaisten huoltajat ovat jo päässeet tapaamaan lukioiden vanhempainilloissa tai monikielisissä kulttuurikahviloissa. Lisää tapahtumia järjestetään kevään edetessä eri Espoon lukioissa ja niistä tiedotetaan lisää Wilman kautta.

Lukiokoulutuksen kulttuuriohjauksen pop up -neuvontapiste Ison Omenan Palvelutorilla

 • missä: Ison Omenan kauppakeskus, Palvelutori 3. kerros
 • koska: joka toinen keskiviikko klo 12-14
  • 18.1. suomeksi, englanniksi, somaliksi ja arabiaksi
  • 1.2. suomeksi, englanniksi, venäjäksi, mandariinikiinaksi ja ranskaksi
  • 15.2. suomeksi, englanniksi, somaliksi ja arabiaksi
  • 1.3. suomeksi, englanniksi, venäjäksi, mandariinAikiinaksi ja ranskaksi
  • 15.3. suomeksi, englanniksi, somaliksi ja arabiaksi
  • 29.3. suomeksi, englanniksi, venäjäksi, mandariinikiinaksi ja ranskaksi
  • 12.4. suomeksi, englanniksi, somaliksi ja arabiaksi
  • 26.4. suomeksi, englanniksi, venäjäksi, mandariinikiinaksi ja ranskaksi
  • 10.5. suomeksi, englanniksi, somaliksi ja arabiaksi
  • 24.5. suomeksi, englanniksi, venäjäksi, mandariinikiinaksi ja ranskaksi
 • tapahtuma Facebookissa(ulkoinen linkki):

Tietoa hakeutumisesta toisen asteen opintoihin (lukio-opinnot, ammatilliset koulutukset sekä TUVA-koulutus)

 • Kasvatus ja opetus
 • Lukiokoulutus
 • Perusopetus