Uusi käsikirja kiertotalousliiketoiminnan kehittämiseen – sopii kaikille suomalaisyrityksille

15.2.2022 13.32Päivitetty: 2.5.2023 13.11
Hymyilevä mies skuutin kanssa selaa kännykkää
Kuva: Anna Valli / Ellun Kanat

Tulevaisuuden menestyjien liiketoiminta perustuu kiertotalouteen. Sitran uusi kiertotalouskäsikirja tarjoaa konkreettista apua ja työkaluja, joiden avulla kiertotalousmuutos voidaan toteuttaa yritysten arjessa. Olemme Espoossa mukana muutosmatkalla yhdessä yrityskumppanien kanssa ja tarjoamme kaupungin kehittämisalustaksi uusien innovaatioiden kokeiluille ja kehittämiselle. Reilu kiertotalous tuo ratkaisut kaikkien ulottuville ja mahdollistaa vastuullista kuluttamista ja kiertotalouden palveluja kaikille espoolaisille.

Sitran ja Deloitten laatima uusi käsikirja Kestävää kasvua kiertotalouden liiketoimintamalleista tarjoaa suomalaisyrityksille tukea, työkaluja ja käytännön esimerkkejä kiertotalousliiketoiminnan kehittämiseen. Käsikirja sopii kaikkien toimialojen yrityksille.

Suomenkieliseen käsikirjaan on koottu Sitran aiempien kiertotalouden playbook-työkirjojen opit, mutta sisältö on päivitetty vastaamaan 2020-luvun haasteisiin. Käsikirja sisältää tietoa ja työkaluja esimerkiksi digitalisaation mahdollisuuksista, luonnon monimuotoisuudesta sekä lainsäädännöstä, joka yritysten tulisi ottaa huomioon.

”Käsikirja on työkalu yrityksille, jotka haluavat erottautua kilpailijoistaan, vastata paremmin asiakkaiden ja sidosryhmien odotuksiin sekä tuottaa enemmän lisäarvoa vähemmillä resursseilla. Se sopii sekä kiertotalousmatkaansa aloittaville että edistyneemmille yrityksille”, kertoo Sitran projektijohtaja Kari Herlevi.

Kiertotalouden pelikirjan ja kestävän liiketoiminnan motivaatioprofiilien julkistustilaisuuden tallenne(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) on katsottavissa 22.2.2022 saakka.  Työkalujen esittelyn lisäksi Konecranes, Paulig ja Valtra kertovat tilaisuudessa, miten heillä on käytännössä tartuttu kiertotalouden mahdollisuuksiin.

Espoo kiertotalouskumppanina nyt ja tulevaisuudessa

Kiertotalous Espoossa on sekä kaupungin oman toiminnan kehittämistä, että yritysten ja kumppaneiden kanssa tehtävää yhteistyötä alueen kiertotalouden ja asukkaille tarjottavien palveluiden edistämiseksi. Kasvavassa Espoossa kiertotalous painottuu rakentamisen elinkaaren aikaisiin kiertotalouden ratkaisuihin, resurssiviisauden ja jätteettömyyden tavoitteluun, materiaalien uudelleen- ja uusiokäyttöön ja niiden arvokkaan kierron lisäämiseen, biokiertotalouteen, kestäviin hankintoihin sekä asukkaille tarjottaviin kierto- ja jakamistalouden palveluihin.

Kiertotaloutta kehitetään useassa kehittämishankkeessa, mm.: Keran alueen kehittäminen, Muovin tarina - roskasta tuotteeksiKaikki muovi kiertää -koordinaatiohanke, CityLoops - rakennus- ja purkumateriaalien sekä orgaanisen jätteen kierto, Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku KETO, Ratkaisupolku kestävän kasvun ekosysteemeihin (RAKKE).

Tule mukaan edelläkävijöiden joukkoon

Haluaako yrityksenne päästä mukaan edelläkävijöiden joukkoon kehittämään uusia ratkaisuja espoolaisille ja globaalisti laajennettavaksi? Otamme uusia, yhteiseen kehittämiseen sitoutuvia, innovatiivisia kumppaneita mukaan toiminnallisiin ekosysteemeihimme.

Ilmoittaudu mukaan(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) kestävän kasvun kehittämisyhteistyöhön.

Lataa käsikirja Kestävää kasvua kiertotalouden liiketoimintamalleista(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

Tiesitkö?

  • Kiertotalouden tarjoama arvonlisä vuoteen 2030 mennessä voi olla jopa 3700 miljardia euroa.
  • Kiertotalouden on arvioitu luovan EU:n alueelle 700 000 uutta työpaikkaa 2030 mennessä.
  • Kiertotalousajattelu voi lisätä tuotteen elinkaaren aikana syntyvää arvoa jopa 75 %.
  • Kiertotalouden liiketoimintamallit voivat lisätä liiketoiminnan tuoton jopa seitsemänkertaiseksi lineaarisiin liiketoimintamalleihin verrattuna.
  • Kiertotalous voi vähentää yrityksen ympäristöjalanjälkeä jopa 60-85 % prosenttia.

(Lähde: Sitran kiertotalouspelikirja)

  • Kestävä kehitys
  • Yrittäjyys