Muovin tarina -näyttely kuvaa muoviroskan matkan roska-astiasta uudeksi esineeksi

Julkaistu: 1.12.2021 5.14Päivitetty: 1.12.2021 11.11
Muovin kierron eri vaiheista kertovia kylttejä pöydällä. Kylttien eteen on asetettu lasipurkkeihin eri vaiheista muovimateriaalia alkaen muoviroskasta ja edeten silputtuun muoviin ja siitä käsiteltyyn uusiomateriaaliin.

Juuri avautuneessa näyttelyssä tuodaan näkyväksi tarina siitä, kuinka kasvavasta muovijätevirrasta voidaan tuottaa kestäviä ja vähähiilisiä tuotteita.

Villa Elfvikin luontotaloon avautui tänään Muovin tarina -näyttely muovin kierrosta uudeksi materiaaliksi. ”Toteutimme tilaan taidenäyttelymäisen esillepanon, millä halusimme tuoda kontrastia näyttelyn teemaan muoviroskista ja nostaa niiden arvoa jätteestä raaka-aineeksi.” kertovat näyttelyn visuaalisen toteutuksen suunnitelleet muotoilijaopiskelijat Heidi Ahola ja Netta Kandelin LAB-ammattikorkeakoulusta. He ovat kuluneen kesän ja syksyn aikana nähneet muovimateriaalin käsittelyn kaikki vaiheet muoviroskasta materiaalin työstöön ja uuden tuotteen suunnitteluun. Näistä vaiheista on muodostettu osa näyttelyä, jotta kävijä pääsee tutustumaan muovimateriaalin koko matkaan roska-astiasta uuteen tuotteeseen. Heidi Aholan ja Netta Kandelinin kierrätysmuovista suunnittelemia tuotteita on esillä näyttelyssä. Suunnitelluista tuotteista on seuraavaksi tarkoitus 3D-tulostaa prototyypit ja asettaa valmiit tuotteet Keran alueelle ensi kesänä.

Muovin tarinaan käytetään muovijätettä espoolaisista kouluista

Muovin tarina – roskasta tuotteeksi -projektissa kerätään muovia espoolaisista kouluista. Pilottikouluina toimivat Olarin ja Ruusutorpan koulut, joissa oppilaat pääsevät perehtymään aiheeseen projektin aikana. Muoviroskaa tutkitaan ja työstetään Lahdessa LAB-ammattikorkeakoulun muovilaboratoriossa. Kierrätysmuovista on suunniteltu ja muotoiltu erityisesti ulkokalusteita ja muita kaupunkiympäristöön tarkoitettuja esineitä. Niitä valmistetaan kierrätysmuovista 3D-tulostusta hyödyntäen.

Näyttelyssä opit tästä matkasta sekä muovista materiaalina: niin sen hyvistä kuin huonoistakin puolista. ”Näyttely on keino tuoda mielenkiintoisella ja helposti lähestyttävällä tavalla tietoa muovin kierrosta ja muovin käyttäjien, eli jokaisen meistä, roolia siinä. ” kuvaa Mia Johansson, Muovin tarina – roskasta tuotteeksi -projektin projektipäällikkö Espoon kaupungilta.

Muovin tarina -näyttely tulee olemaan kiertävä näyttelykokonaisuus. ”Näyttely alkaa Villa Elfvikin luontotalosta, mistä se siirtyy tammikuun lopussa Lahteen LUJA-galleriaan. Sovimme parhaillaan kevään näyttelykohteita, ja otamme myös mielellään vastaan ideoita seuraavista kohteista”, Mia Johansson vinkkaa. Fyysisen näyttelyn lisäksi Muovin tarinasta toteutetaan ensi vuonna verkkonäyttely, missä muovin kierron eri vaiheisiin voi tutustua kaikkialta Suomesta.

 

Muovin tarina -näyttely Villa Elfvikin luontotalossa 1.12.2021 – 23.1.2022.

 

Muovin tarina – roskasta tuotteeksi on Espoon kaupungin ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteinen projekti, joka on saanut rahoitusta Ympäristöministeriön Muovitiekartan kokeilu- ja pilotointihankkeen tukiohjelmasta. Projekti on alkanut vuoden 2021 alussa ja jatkuu syyskuun loppuun 2022 saakka.

Mia Johansson

Projektipäällikkö040 553 0439
  • Kestävä kehitys
Tapiola