Karviainen, Hanko, Lohja ja Raasepori harppaavat kohti yhteisiä asiakas- ja potilastietojärjestelmiä

18.2.2021 12.55Päivitetty: 8.10.2021 12.25

Länsi-Uudenmaan kunnissa on tällä hetkellä käytössä 36 eri asiakas- ja potilastietojärjestelmää, kun mukaan lasketaan terveydenhuollon, suun terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen järjestelmät.

Matka kohti yhteisiä asiakas- ja potilastietojärjestelmiä on pitkä: tarkoituksena on päästä 22 järjestelmään vuoden 2021 aikana.

Ensimmäiseen yhteiseen askeleeseen valmistaudutaan parhaillaan Hangossa, Karviaisissa, Lohjalla ja Raaseporissa, kun sosiaalipalvelujen ProConsona-asiakastietojärjestelmät yhdistyvät kesään mennessä. Lisäksi tämän vuoden loppuun mennessä yhdistetään terveyspalvelujen Pegasos-potilastietojärjestelmät Karviaisissa, Lohjalla ja Raaseporissa.

Toinen yhteinen askel otetaan, kun suunterveydenhuollon WinHit-potilastietojärjestelmät yhdistetään Karviaisissa, Hangossa, Lohjalla ja Raaseporissa.

”Otamme nyt monta askelta yhteiseen suuntaan. Tietojärjestelmäkokonaisuuden yhtenäistäminen vähentää monimutkaisuutta, helpottaa ylläpitoa ja tuo kustannussäästöjä. Kyseessä on merkittävä muutos”, digi ja ICT -hankejohtaja Markus Lundell kertoo.

Sujuvampaa palvelua

Uudistuksesta on monia hyötyjä asiakkaille:

  • Palvelua saa sujuvammin, kun eri asiointipisteissä ei tarvitse kertoa samoja tietoja uudelleen.
  • Sosiaalipalvelujen tiedot näkyvät jatkossa Kanta-palveluissa, joista jokainen voi itse katsoa omia tietojaan.
  • Tulevaisuudessa saadaan tarjolle myös sähköisiä palveluja.
  • Kunnat säästävät, kun järjestelmien päivitykset ja muu ylläpito on helpommin hoidettavissa.

Entä tulevaisuus?

Vuonna 2022 tietojärjestelmien kirjoa vähentää esimerkiksi se, että Inkoo, Kirkkonummi ja Siuntio ottavat käyttöön Apotti-järjestelmän. Ja jossain vuoden 2028 tienoilla häämöttää tilanne, jossa Länsi-Uudellamaalla on käytössä vain neljä järjestelmää, mutta näistä askeleista ei ole vielä päätetty.

  • LU-sote
  • Hyvinvointialue