Kestävä liikkuminen
Espoon luonnonläheinen ympäristö sekä kattava kävelyn ja pyöräilyn verkosto antavat hyvät mahdollisuudet liikkua pyörällä tai jalan. Yhteiskäyttöiset kaupunkipyörät ja sähköpotkulaudat täydentävät joukkoliikennejärjestelmää ja edistävät kestävien kulkumuotojen käyttöä.
Kävelyn ja pyöräilyn verkostoa kehitetään jatkuvasti. Uutta katuverkkoa rakennettaessa mukaan pyritään sisällyttämään tarpeelliset kävelyn ja pyöräilyn väylät ja eritasot. Puuttuvia väyliä rakennetaan jo olemassa olevien katujen varrelle. Käytössä olevia väyliä peruskorjataan ja niiden liikenneturvallisuutta parannetaan. Yhteistyötä tehdään seudullisesti muiden pääkaupunkiseudun kuntien, Uudenmaan ELY-keskuksen(ulkoinen linkki) ja HSL(ulkoinen linkki):n kanssa.
Pyöräilyn tavoiteverkkoa 2050 toteutetaan pitkäjänteisesti, ja se tapahtuu eri tilanteissa eri tavoin. Pääosa Espoon tavoiteverkosta on nykyisin olemassa olevia yhdistettyjä jalankulku- ja pyöräilyväyliä, joista osaa tulisi parantaa. Puolet tavoiteverkon mukaisesta baanaverkosta (60 km) arvioidaan toteutuvan vuoteen 2030 mennessä. Osa rakentamisesta tapahtuu katu-, tie- ja liikennehankkeiden yhteydessä ja osa toteutetaan pyöräilyn erillishankkeina määrärahojen puitteissa. Lisätietoa pääreittien kehittämisestä löytyy teknisen lautakunnan hyväksymästä (5/2020 §48) pääreittien toteuttamisohjelmasta 2020-29(ulkoinen linkki), ei saavutettava.
Tavoitteiden toteutumista ja espoolaisten liikennetottumuksien muutosta kohti kestävämpää liikkumista arvioidaan HSL:n tuottaman kulkutapajakauman ja sen kehityksen kautta. Espoon liikennesuunnitteluyksikkö seuraa autoliikenteen sekä jalankulun ja pyöräilyn määrää vuosittain. Katso tiedot sivulta Tietoa Espoon liikenteestä- sivuilta.
Pyöräilyn edistämisohjelmassa 2015–2024 tavoitteeksi on määritelty pyöräilyn osuuden kaksinkertaistaminen kymmenen vuoden aikana.
Ladattavat tiedostot
Yhteiskäyttöiset kaupunkipyörät täydentävät joukkoliikennejärjestelmää ja edistävät kestävien kulkumuotojen käyttöä. Kaupunkipyörät ovat vakiinnuttaneet paikkansa osaksi arjen matkaketjuja. Suosituimmat kaupunkipyöräasemat sijaitsevat metro- ja juna-asemien yhteydessä. Kaupunkipyörät palvelevat myös vapaa-ajan matkoilla, esimerkiksi Rantaraitin varrelta löytyy useita suosittuja kaupunkipyöräasemia.
Kaupunkipyöräkausi kestää huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Kaupunkipyöräpalvelu on Espoon ja Helsingin yhteinen. Kaupunkipyörillä voi halutessaan ajaa kaupunkien välillä, Espoosta Helsinkiin tai toisinpäin. Kaupunkipyöräpalvelu on asemallinen, eli pyörän voi ottaa käyttöön ja palauttaa vain kaupunkipyöräasemalla. Espoon puolella on yhteensä 110 asemaa.
Kaupunkipyöräpalvelun käyttäjäksi rekisteröidytään HSL:n verkkosivuilla(ulkoinen linkki). Löydät sieltä myös kaupunkipyöräasemien sijainnit.
Kaupunkipyöräpalvelusta vastaa Espoossa Kaupunkiympäristön toimiala ja Helsingissä Kaupunkiliikenne Oy. Palvelua ylläpitää CityBike Finland. Markkinoinnista, digipalveluista sekä asiakassuhteista vastaa Helsingin seudun liikenne HSL. Kaupunkipyörien ja pyöräasemien mainospaikkojen myynnistä vastaa ulkomainosyhtiö Clear Channel.
Kaupunkipyörien asiakaspalvelu
CityBike Finland Oy
Puh. +358 9 42578810
(ma–pe klo 7–19, la–su klo 9–17)
contact@citybikefinland.fi
Vikailmoitukset ja palautteet
Kaupunkipyörien palautteet ja vikailmoitukset
Espoon kaupunkipyöräverkoston palautteet kaupunkiympäristön asiakaspalveluun.
Lisätietoa kaupunkipyöristä ja pyöräilystä
Rekisteröityminen käyttäjäksi ja käyttöohjeet(ulkoinen linkki)
Sähköpotkulaudat ovat yleistyneet parin viimeisen vuoden aikana. Yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja voi vuokrata minuuttiperusteisesti eri liikkumispalveluita tarjoavilta yrityksiltä. Minuuttiperusteisen vuokrauksen lisäksi sähköpotkulautoja on mahdollista vuokrata pidempiaikaisella leasing-sopimuksella ja laudan voi hankkia myös omaksi.
Vuokrattavan sähköpotkulaudan voi ottaa käyttöön älypuhelimeen asennettavalla operaattorikohtaisella sovelluksella. Palveluntarjoajat määrittävät itse oman palvelualueensa Espoossa.
Kun käytät sähköpotkulautaa:
- huomioi muut liikkujat
- aja laudalla yksin, älä kyyditse ketään
- sovita vauhti ympäristöön sopivaksi
- aja aina selvin päin
- pysäköi lauta fiksusti
- harkitse kypärän käyttöä
- noudata operaattorikohtaisia ohjeita
- Sähköiset liikkumisvälineet(ulkoinen linkki) (Traficom)
Espoon kaupunki tekee aktiivista yhteistyötä palveluita tarjoavien yritysten kanssa. Potkulautoihin liittyvissä ongelmatilanteissa ole yhteydessä liikkumispalvelua tarjoavaan yritykseen.
Sähköautojen latauspisteet
Espoossa sähköautojen yleisiä latauspisteitä on julkisten liikuntapaikkojen ja kauppakeskusten lisäksi katualueella.
Katualueella lataus hoituu nopeasti ja turvallisesti energiayhtiö Helenin latauspisteillä(ulkoinen linkki). Palvelu toimii yhdellä RFID-tunnisteella tai mobiilisovelluksella ja veloitus tapahtuu toteutuneiden lataustapahtumien perusteella ilman kuukausimaksua.
Liikuntapaikkojen latauksesta vastaa Fortumin Recharge(ulkoinen linkki).
HSL:n liityntäpysäköintikohteet: HSL:n liityntäpysäköintipaikat(ulkoinen linkki)
Espoon kohteet pääkaupunkiseudun palvelukartalla: Sähköautojen yleiset latauspisteet
Latauskartta(ulkoinen linkki) on Sähköautoilijat ry:n ylläpitämä palvelu.
Sähköautojen maksullinen pysäköinti
Espoossa pysäköinti on maksullista tietyillä kaupungin omistamilla kadunvarsipaikoilla sekä pysäköintialueilla Matinkylässä, Leppävaarassa ja Tapiolassa. Tarkemmat kohteet löydät Espoon karttapalvelusta(ulkoinen linkki).
Täyssähköautot ovat oikeutettuja 50 % alennukseen pysäköintimaksusta. Hae alennusta täältä(ulkoinen linkki).
Yhteiskäyttöautot ovat Espooseen tervetullut, jaettuja resursseja hyödyntävä kulkumuoto. Tällöin tarve oman auton omistamiseen vähenee. Yhteiskäyttöauton voi ottaa käyttöön silloin kun sitä tarvitsee. Yhteiskäyttöautopalveluiden yleistyminen ja kehittäminen Espoossa tukee kaupungin kestävän liikkumisen tavoitteita.
Tietoa yhteiskäyttöautopalvelua käyttäville asiakkaille
Espoossa toimii useampi yhteiskäyttöautopalveluja tarjoava yritys. Kaupunki mahdollistaa yhteiskäyttöautojen yleistymisen: pysäköintipaikat osoitetaan liikennemerkein(ulkoinen linkki) kaupungin keskeisillä sijainneilla. Espoon kaupungin maksullisilla pysäköintipaikoilla yhteiskäyttöautoilta ei myöskään peritä pysäköintimaksua.
Lisäksi yhteiskäyttöautoyritykset ovat tehneet sopimuksia pysäköimisestä yksityisten toimijoiden kanssa sekä määrittäneet oman palvelualueensa. Yhteiskäyttöautoille sallitut pysäköintipaikat on siis hyvä tarkastaa vielä jokaisen yhteiskäyttöautopalveluja tarjoavan yrityksen omasta sovelluksesta.
Espoon kaupungin osoittamat yhteiskäyttöautojen pysäköintipaikat
Liikennemerkeillä erikseen osoitetut yhteiskäyttöautojen pysäköintipaikat ovat nähtävillä Pääkaupunkiseudun palvelukartalla(ulkoinen linkki).
Muille kuin yhteiskäyttöautoille maksulliset pysäköintipaikat ovat nähtävillä Espoon karttapalvelussa(ulkoinen linkki).