Yhdessä kiusaamista vastaan
Espoon kaupungilla on monia työkaluja kiusaamisen ennaltaehkäisyyn, puuttumiseen ja jälkihoitoon. Teemme aina tiivistä yhteistyötä lasten, nuorten ja huoltajien kanssa. Meillä on myös useita kumppaneita kiusaamisen vastaisen työn tukena. Lisäksi jokaisella päiväkodilla, koululla ja lukiolla on tarkemmat yksikkökohtaiset toimenpiteet muun muassa ryhmäyttämiseen ja kaverina toimimiseen.
Jokaisella päiväkodilla, koululla ja lukiolla on tarkemmat yksikkökohtaiset toimenpiteet kiusaamisen ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen.
Kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää ja kaikki lapsia ja nuoria opetetaan ja ohjataan toimimaan ryhmässä läpi koko opinpolun, aina varhaiskasvatuksesta, perusopetukseen ja toiselle asteelle.
Ryhmäyttäminen on käytössä niin päiväkodeissa kuin kouluissa, ja nuorisonohjaajat kiertävät kouluissa aina syksyllä uuden lukuvuoden alussa.
Kaikki hyvin? Nuori tarvitsee yhteisön, johon kuulua, sekä luotettavia aikuisia ympärilleen. Kasvun ja oppimisen toimijohtaja Harri Rinta-aho kertoo, miten Espoossa tehdään yhteistyötä oppilas- ja opiskeluhuollon kanssa. Mukana myös nuorten näkemyksiä ja kokemuksia.
Jos kohtaat kiusaamista:
- Ole reilu kaveri: jos havaitset kiusaamista, osoita tukeasi kiusatulle esimerkiksi ottamalla yksin jäävä mukaan ryhmään
- Jos joku kiusaa sinua koulussa, ilmoita siitä opettajalle, rehtorille tai jollekin toiselle koulun aikuiselle. Näin hän voi puuttua tilanteeseen
- Ilmoita aikuiselle myös, jos jotakin toista kiusataan.
- Kerro, mitä tilanteessa tapahtui ja ketä oli paikalla.
- Kerro aikuiselle myös, jos olet kohdannut kiusaamista verkossa. Säilytä mahdolliset todisteet, kuten some-, teksti- ja sähköpostiviestit.
- Kerro asiasta myös vanhemmillesi tai jollekin turvalliselle aikuiselle esimerkiksi koulussa.
- Kun tarvitset apua, voit ottaa yhteyttä opettajan ja rehtorin lisäksi koulun
kuraattoriin tai psykologiin. Keskustelu on luottamuksellista ja toiveesi
ja mielipiteesi otetaan huomioon.
Lähde: OPH
Jos epäilet, että lastasi kiusataan:
- Kiinnitä huomioita lapsesi tunnetiloissa tai käyttäytymisessä tapahtuviin muutoksiin.
- Ilmoita viipymättä koululle (lapsen opettajalle tai koulun rehtorille), jos havaitset tai saat tietoosi lapseesi tai muihin lapsiin kohdistuvaa kiusaamista koulussa.
- Voit ilmoittaa myös vapaa-ajalla tapahtuneesta kiusaamisesta, jos arvioit, että asialla on vaikutusta lapsen koulunkäyntiin. Voit ottaa asian puheeksi myös muiden osallisena olleiden lasten huoltajien kanssa.
- Vaikka olet huolissasi lapsestasi, yritä ajatella miten asia voitaisiin käsitellä rakentavasti myös muiden mukana olleiden lasten näkökulmasta.
- Jos lastasi on kiusattu, ole hänen tukenaan. Rohkaise häntä kertomaan kokemuksistaan, kun asiaa käsitellään esimerkiksi koulussa.
- Jos oma lapsesi on osallistunut kiusaamiseen, tue häntä asian käsittelyssä opettajien ja muiden tilanteessa mukana olleiden lasten kanssa.
Lähde: OPH
Espoon päiväkodit, koulut ja lukiot löytyvät alla olevista linkeistä:
Espoon koululaiset saavat tukea nettikiusaamiseen ja -häirintään Someturva-palvelusta.
Sosiaalinen media, erilaiset pelialustat ja koululaisten käyttämät viestintäsovellukset saattavat välillä aiheuttaa ongelmia koululaisten arjessa. Tästä syystä Someturva-palvelusta saa apua matalalla kynnyksellä netin ikäviin tilanteisiin.
Palvelut ovat paitsi suomenkielistä peruskoulua käyvien lasten ja nuorten, myös heidän huoltajiensa tueksi. Sekä siihen, miten opetushenkilökunta käsittelee oppilaiden kanssa verkossa tapahtuneita kiusaamistilanteita.
Someturva auttaa verkkosovelluksella, jonka käyttöön vaaditaan koulukohtainen koodi (koodin saa omasta koulusta). Oppilas kirjautuu Someturvaan ja kuvailee tilanteensa sovelluksen esittämien kysymysten perusteella. Tämän jälkeen Someturvan asiantuntijat diagnosoivat tilanteen ja lähettävät vastauksen käyttäjälle sovelluksen kautta. Vastaus sisältää arvion tilanteesta sekä toimintaohjeet tilanteen ratkaisemiseksi.
Saat meiltä apua missä tahansa sosiaalisen median ongelmatilanteessa:
- kiusaaminen
- stalkkaaminen
- huhujen levittäminen
- seksuaalinen häirintä
- alastonkuvien levittäminen
- feikkiprofiilit
- vihapuhe
Lue lisää Someturva-palvelusta(ulkoinen linkki).
Uutinen espoo.fi -sivulla: Espoon koululaiset saavat avukseen nettikiusaamiseen ja -häirintään puuttuvan someturva -palvelun(ulkoinen linkki).
”Yhdessä vahvaksi yhteisöksi – Ei kiusaamiselle” on kiusaamisen ehkäisyn suunnitelma Espoon varhaiskasvatuksesta toisen asteen koulutukseen. Sen tavoitteena on oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvoinnin edistäminen sekä yhteisöllisyyden vahvistaminen kouluissa ja oppilaitoksissa.
Varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja lukioissa tehdään pitkäjänteisesti töitä, jotta jokaisella lapsella, nuorella ja aikuisella on hyvä olla, eikä ketään kiusata. Kasvatuksen ja opetuksen kiusaamisen vastainen suunnitelma päivitettiin syksyllä 2020. Varhaiskasvatusyksiköt, koulut ja lukiot vastaavat toimenpiteiden toteuttamisesta omassa yksikössä.
Suuri osa koulukiusaamistapauksista voidaan selvittää koulun ja kotien yhteistyöllä ilman ulkopuolisia toimijoita. Kun konfliktitilanne on vakava ja jatkuu pitkään, saattaa koulun ja vanhempien keinot ja jaksaminen loppua. Tällöin voi olla erittäin hyödyllistä kutsua paikalle ulkopuolinen ja puolueeton konfliktien selvittämisen ammattilainen. Espoon kaupunki tekee yhteistyötä Asemat Lapset ry:n K-0+-ohjelman kautta.
K-0+-toiminnan avulla puututaan pitkittyneisiin ja haastaviin koulukiusaamistapauksiin. Kiusaamiseen puuttuvaa K-0+-työtä tehdään oppilaiden ja huoltajien lisäksi laajan ammattilaisverkoston kanssa.
Mukana voi olla niin koulun henkilökuntaa kuin sosiaalityö, poliisi, lastensuojelu ja kuka tahansa lapsen tai nuoren elämässä mukana oleva taho. Konfliktin juurisyyt pyritään löytämään keskustelemalla eri osapuolten kanssa sekä erikseen että yhteisissä tapaamisissa.
Palvelu on suunnattu erityisesti yläkouluille. Koulun rehtori tai oppilashuolto tilaa tarvittaessa K-0+-palvelun. Mikäli oppilas tai huoltaja toivovat palvelun käyttöä, heidän pitää sopia asiasta nuoren koulun kanssa.
Kaikkien osapuolten kuuleminen
Vakavat kiusaamistapaukset ovat usein moniulotteisia: niissä saattaa täyttyä useita rikosnimikkeitä, tekijöiden ja uhrien roolit ovat epäselviä ja konfliktit saattavat ulottuvat myös vapaa-ajalle sekä sosiaaliseen mediaan. Tilanteet ovat monesti kärjistyneet niin, että kodin ja koulun välinen yhteistyö on vaikeutunut. Kaikkien osapuolien kuuleminen, puolueettomuus ja perheiden tukeminen on ratkaisevaa tilanteen selvittämisessä ja pitkäkestoisten vaikutusten saavuttamisessa.
K-0+-toiminnalla ei ole tarkoitus korvata jo olemassa olevia toimintamalleja vaan vahvistaa niitä ja tuoda kouluihin aiempaa enemmän muun muassa nuorisotyön ja perheiden kanssa tehtävän työn osaamista. Työssä tarjotaan konsultaatiota, hyödynnetään yhteistapaamisia ja sovittelua, ohjataan tarvittaviin palveluihin ja seurataan tilannetta myös tilanteen rauhoituttua.
Lue lisää Aseman lapset ry(ulkoinen linkki):n sivuilta.
Nuorten näkökulmia kiusaamisesta ja sen ehkäisystä. Nuoret kertovat Safe Espoo -podcast-sarjassa omakohtaisia kokemuksiaan sekä kiusattuna että kiusaajan olemisesta ja mistä he saivat apua.
Podcasteja on kuunneltu yläkouluissa ja lukioissa tunneilla ja keskusteltu opettajien johdolla niiden aiheista.
Kuuntele podcasteja tästä:
Kiusatun tarina(ulkoinen linkki) - jaksossa vieraana Pauliina, joka kertoo siitä, kuinka häntä kiusattiin henkisesti alakoulussa kolmannesta luokasta kuudenteen. Pauliina ymmärsi vasta oikeastaan aikuisiässä terapiassa, että hänen alakoulussa kokemansa kohtelu oli kiusaamista.
Kiusaajan tarina(ulkoinen linkki) - jaksossa vieraana Carolina, joka joutui lapsena kiusaamisen kohteeksi, mikä jätti häneen syvät henkiset arvet. Myöhemmin Carolina huomasi, että hänestä oli tullut kiusaaja, koska hän ajatteli sillä tavalla näyttävänsä muiden silmissä tosi itsevarmalta ja coolilta tyypiltä. Carolina kertoo miten lähti muutamaan omia huonoja käytösmallejaan, jotta osaisi kohdella ihmisiä kunnioittavasti.
Asiantuntijoiden kanssa käyty keskustelu(ulkoinen linkki) - jaksossa vieraana vanhempi konstaapeli Jenni Romanoff ja Ruusutorpan koulun kuraattori Annika Wiik.