Lähikoulu ja toissijainen koulu
Oppilailla on oikeus käydä Espoon heille osoittamaa lähikoulua. Tutustu kouluun hakemisen ohjeisiin ja lähikoulun osoittamisperusteisiin.
Lähikoulu
Lähikoululla tarkoitetaan jotakin oppilaan asuinpaikan mukaisen oppilasalueen koulua, ei aina maantieteellisesti lähintä tai huoltajan toivomaa koulua. Oppilasalueita on kuusi: Espoonlahti, Itäinen Leppävaara, Keski- ja Pohjois-Espoo, Läntinen Leppävaara, Matinkylä-Olari ja Tapiola.
Tutustu alla oleviin hakuohjeisiin ja lähikoulun osoittamisperusteisiin, ennen kuin täytät hakemuksen.
Lähikouluun hakeminen
Lähikoulua voi hakea lukuvuoden aikana, jos lapsesi
- muuttaa Espooseen tai Espoon sisällä
- luopuu oppilaspaikastaan painotetussa opetuksessa
- siirtyy erityisluokalta tai maahanmuuttajien ryhmämuotoisesta opetuksesta yleisopetukseen
Täytä Lähikouluun hakeminen -lomake ja palauta se johonkin oppilasalueesi kouluun. Koulu ohjaa hakemuksen tarvittaessa eteenpäin. Oppilasalueita ovat: Espoonlahti, Itäinen Leppävaara, Läntinen Leppävaara, Keski- ja Pohjois-Espoo, Matinkylä-Olari ja Tapiola.
Hakulomake
HAKUAIKA ON PÄÄTTYNYT!
Täytä Peruskoulun 1. luokalle ilmoittautuminen -lomake hakuaikana 10.1.-20.1.2023 verkkopalvelu Wilmassa(ulkoinen linkki) tai palauta paperinen lomake Suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikköön viimeistään 20.1.2023 osoitteella:
Suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikkö
oppilasasiain sihteeri Sara Raitala
PL 31
02070 ESPOON KAUPUNKI.
Ilmoita lomakkeella niistä asioista, jotka toivot lapsesi lähikoulun osoittamisessa huomioitavaksi:
- Terveydentilaan liittyvä tai muu painava syy
- Sisarusperuste
- Lähikoulutoive
- Ennen koulun alkua, mutta viimeistään 1.8.2023 tapahtuva muutto.
Hakuaika
- 10.1.-20.1.2023
Hakulomake
- Peruskoulun 1. luokalle ilmoittautuminen -lomake
Hakulomakkeen löydät tältä sivulta.
Terveydentilaan liittyvä tai muu painava syy
- Jos olet ilmoittanut lomakkeella lapsellasi olevan jokin terveydentilaan liittyvä tai muu painava syy, toimita lastasi koskeva lääkärin, psykologin, esiopetusyksikön tai koulun laatima lausunto viimeistään 10.2.2023.
- Lausunto toimitetaan osoitteella: Suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikkö, Hallintopalvelut, asiantuntijalausunnot, PL 31, 02070 ESPOON KAUPUNKI.
HAKUAIKA ON PÄÄTTYNYT!
Täytä Hakemus peruskoulun 7. luokalle -lomake hakuaikana 10.1.-17.1.2023 verkkopalvelu Wilmassa(ulkoinen linkki) tai palauta paperinen lomake lapsesi nykyiseen Espoon kaupungin kouluun viimeistään 17.1.2023.
Jos lapsesi ei opiskele Espoon kaupungin koulussa, palauta lomake osoitteella:
Suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikkö
hallintopalvelut, Katri Pietarinen
PL 31
02070 ESPOON KAUPUNKI.
Ilmoita lomakkeella niistä asioista, jotka toivot lapsesi lähikoulun osoittamisessa huomioitavaksi:
- Terveydentilaan liittyvä tai painava syy
- Sisarusperuste
- Lähikoulutoive
- Ennen koulun alkua, mutta viimeistään 1.8.2023 tapahtuva muutto.
Jos lapsesi luopuu alakoulussa aloittamansa A2-kielen opiskelusta, täytä lisäksi A2-kielestä luopuminen -lomake ja palauta lomake lapsesi nykyiseen Espoon kaupungin kouluun viimeistään 20.1.2023.
Hakuaika
- 10.1.-17.1.2023
Hakulomakkeet
- Hakemus peruskoulun 7. luokalle
- A2-kielestä luopuminen
Hakulomakkeet löydät tältä sivulta.
Terveydentilaan liittyvä tai muu painava syy
- Jos olet ilmoittanut lomakkeella lapsellasi olevan jokin terveydentilaan liittyvä tai muu painava syy, toimita lastasi koskeva lääkärin, psykologin tai koulun laatima lausunto viimeistään 20.1.2023.
- Lausunto toimitetaan osoitteella: Suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikkö, Hallintopalvelut, asiantuntijalausunnot, PL 31, 02070 ESPOON KAUPUNKI.
Espoo on jaettu kuuteen oppilasalueeseen: Espoonlahti, Itäinen Leppävaara, Keski- ja Pohjois-Espoo, Läntinen Leppävaara, Matinkylä-Olari ja Tapiola.
Lähikoulu osoitetaan oppilasalueen sisällä seuraavassa järjestyksessä:
- Oppilaat, joiden lähikoulun osoittamisessa tulee huomioida jokin terveydentilaan liittyvä tai muu painava syy. Huoltajan tulee ilmoittaa hakulomakkeella vetoavansa tällaisiin syihin ja huoltajan tulee toimittaa syyn osoittava lausunto/asiakirja tulee vuosittain asetettavan määräajan puitteissa ennen lähikoulun osoittamista.
- Oppilaat, joiden lähikoulun osoittamisessa tulee huomioida sisarusperuste. Huoltajan tulee vedota sisarusperusteeseen hakulomakkeella ilmoittamalla vanhemman samassa osoitteessa asuvan siskon/veljen henkilötunnus. Sisarusperustetta ei sovelleta, jos sisarus on kyseisen koulun ylimmällä luokalla, valittu painotettuun opetukseen, englanninkieliseen opetukseen, kaksikieliseen opetukseen, ruotsin kielikylpyopetukseen, montessoriopetukseen, toissijaiseen kouluun, maahanmuuttajien ryhmämuotoiseen valmistavaan opetukseen tai otettu erityisluokalle.
- Oppilaat, joiden lähikoulun osoittamisessa ei tule huomioida edellä olevien kohtien 1-2 mukaisia syitä. Lähikoulu osoitetaan siten, että koulumatka on kaikki oppilasalueen oppilaat huomioon ottaen mahdollisimman turvallinen ja lyhyt. Koulumatkoja tarkastellaan kokonaisuutena. Lähikouluksi ei siksi voida osoittaa aina maantieteellisesti lähintä koulua.
- Oppilaat, joiden lähikoulutoive voidaan toteuttaa. Huoltaja voi ilmoittaa hakulomakkeella lähikoulutoiveen. Koulun tulee sijaita oppilaan asuinpaikan mukaisella oppilasalueella. Lähikoulutoiveet pyritään huomioimaan mahdollisuuksien mukaan.
Seitsemännelle luokalle siirtyvän oppilaan lähikoulun osoittamisessa huomioidaan alakoulussa jo aloitetut A-kielet ja niiden jatkuminen yläkoulussa.
Lähikoulun osoittaminen Hösmärinpuiston koulun 2. luokan oppilaille
Hösmärinpuiston koulun yleisopetuksessa 2. luokalla opiskeleville oppilaille osoitetaan lautakunnan erillispäätöksen mukaisesti lähikouluksi Tuomarilan koulu 3. luokan alusta alkaen. Lähikoulua ei erikseen haeta eikä lähikoulun osoittamisessa ei huomioida yllä mainittuja kohtia 1-4.
Lähikoulun osoittamisessa noudatettavat perusopetuksen oppilaaksiottoa koskevat linjaukset
Ladattavat tiedostot
Mistä saan Wilma-tunnukset?
Ole yhteydessä lapsesi nykyisen koulun koulusihteeriin ja pyydä avainkoodi Wilma-tunnuksen luomiseksi.
Jos lapsesi ei ole vielä koulussa, saat avainkoodin lapsesi oppivelvollisuuden alkamista koskevan kirjeen mukana. Kirje lähetetään kaikille 1. luokalle tulevien lasten huoltajille joulukuun lopussa.
Asun osoitteessa x. Mistä tiedän, mikä on lapseni lähikoulu?
Espoon peruskouluilla ei ole omia lähiosoitteisiin perustuvia oppilaaksiottoalueita. Espoo on jaettu kuuteen oppilasalueeseen: Espoonlahti, Itäinen Leppävaara, Keski- ja Pohjois-Espoo, Läntinen Leppävaara, Matinkylä-Olari ja Tapiola.
Lautakunta päättää joka vuosi, kuinka monta oppilasta kuhunkin kouluun voidaan ottaa. Jokainen koulu osoitetaan lähikoulun osoittamisperusteissa määritellyssä järjestyksessä. Koska lähikouluun hakevien oppilaiden määrä, asuinpaikat ja koulujen käytössä olevat tilat vaihtelevat vuosittain, samoista osoitteista ei aina mennä samoihin kouluihin kuin aiempina vuosina.
Mistä näen Espoon oppilasalueet?
- Klikkaa karttapalvelun vasemman reunan valikosta > Valitse kartalla näkyvät tiedot > Aluejaot
- Valitse vaihtoehto 'Suomenkieliset oppilaaksiottoalueet'
Alueet tulevat kartalle näkyviin. Alueen nimen näet aluetta klikkaamalla.
Unohdin täyttää hakulomakkeen 1. luokalle tulevasta / 7. luokalle siirtyvästä lapsestani. Jääkö lapseni ilman koulupaikkaa?
Lapsellesi osoitetaan lähikoulu hänen asuinpaikkansa mukaiselta oppilasalueelta. Lähikoulun osoittamisessa ei voida kuitenkaan huomioida mahdollisia terveydentilaan liittyviä tai muita painavia syitä, sisarusperusteita eikä lähikoulutoivetta, koska hakuaika on päättynyt. Ole yhteydessä oppilasrekisteri@espoo.fi.
Hain kouluun x. Lapselleni on kuitenkin osoitettu lähikouluksi koulu y. Miksi?
Lähikoulutoiveen esittäminen ei tarkoita tiettyyn kouluun hakemista tai oikeutta päästä juuri tuohon kouluun. Lähikoulutoiveita tarkastellaan lähikoulun osoittamisperusteiden mukaisesti vasta viimeisenä. Lähikoulutoiveet pyritään toteuttamaan. Kaikkia toiveita ei voida kuitenkaan toteuttaa, koska koulun tilat tai opetuksen järjestämisedellytykset eivät mahdollista suuremman oppilasmäärän ottamista.
Lähikouluksi on osoitettu koulu, joka sijaitsee kauempana kuin toivomani koulu. Miksi?
Kun oppilaille osoitetaan lähikoulut, kaikkien oppilaiden koulumatkojen tulee olla mahdollisimman lyhyitä. Koulumatkoja tarkastellaan tästä syystä kokonaisuutena eikä yksittäisen oppilaan näkökulmasta. Lähikoululla ei siis tarkoiteta maantieteellisesti lähintä koulua vaan jotakin oppilaan asuinpaikan mukaisen oppilasalueen koulua.
Olen tyytymätön lapseni lähikoulupäätökseen. Mitä teen?
Voit tehdä oikaisuvaatimuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Saamasi päätöksen liitteenä on ohje, kuinka oikaisuvaatimuksen voi tehdä.
Oikaisuvaatimuksen tekemisen sijasta tai lisäksi voit hakea lastasi toissijaiseen kouluun. Huomioithan tällöin, että toissijaiseen kouluun hakemisessa ei ole kyse toisen lähikoulun hakemisesta tai muutoksenhakukeinosta, vaan erillisestä hausta. Tutustu hakuohjeisiin ja oppilasvalintaperusteisiin osiossa Toissijainen koulu.
Toissijainen koulu
Oppilas voi halutessaan hakea myös muuhun kuin lähikouluun. Tällaisesta muusta kuin lähikoulusta käytetään nimitystä toissijainen koulu.
Toissijaiseen kouluun hakevia oppilaita voidaan valita ainoastaan, jos koulun opetusryhmissä on vapaita oppilaspaikkoja sen jälkeen, kun kaikille oppilaille on ensin osoitettu lähikoulut. Toissijaiseen kouluun hakevien oppilaiden valitseminen tapahtuu lähikoulun osoittamisperusteista poikkeavin perustein. Toissijaiseen kouluun valitut oppilaat eivät ole oikeutettuja koulumatkaetuuteen eikä heidän mahdollisilla sisaruksillaan ole oikeutta päästä samaan kouluun.
Tutustu alla oleviin hakuohjeisiin ja oppilasvalintaperusteisiin, ennen kuin täytät hakemuksen.
Toissijaiseen kouluun hakeminen
Täytä Toissijaiseen kouluun hakeminen -lomake ja toimita se siihen kouluun, johon lapsesi hakee toissijaisena hakijana.
Hakulomake
Hakuajat lukuvuodelle 2022-2023
- 28.11.2022 klo 15.45 mennessä (vuosiluokat 1-9)
- 19.12.2022 klo 15.45 mennessä (vuosiluokat 1-9)
- 27.1.2023 klo 15.45 mennessä (vuosiluokat 1-9)
- 24.2.2023 klo 15.45 mennessä (vuosiluokat 1-9)
- 29.3.2023 klo 15.45 mennessä (vuosiluokat 1-9)
- 20.4.2023 klo 15.45 mennessä (vuosiluokat 1-9)
Hakuajat lukuvuodelle 2023-2024
- 20.4.2023 klo 15.45 mennessä (vuosiluokat 7-9)
- 9.5.2023 klo 15.45 mennessä (vuosiluokat 1-6)
- 26.5.2023 klo 15.45 mennessä (vuosiluokat 1-9)
- 1.8.2023 klo 15.45 mennessä (vuosiluokat 1-9)
- 8.8.2023 klo 15.45 mennessä (vuosiluokat 1-9)
Toissijaisia hakijoita voidaan ottaa vain, jos koulussa on vapaita oppilaspaikkoja sen jälkeen, kun kaikille on ensin osoitettu lähikoulut. Toissijaisten hakijoiden hakemukset käsitellään edellä ilmoitetun aikataulun mukaisesti.
Toissijaiset hakijat otetaan kouluun seuraavassa etusijajärjestyksessä:
- Koulun lähialueelta pois muuttanut oppilas, joka asuu edelleen Espoossa, mutta haluaa jatkaa nykyisessä koulussaan lukuvuoden loppuun asti.
- Hakijat koulumatkan pituuden mukaisessa järjestyksessä. Jos hakijoiden koulumatkan pituus on sama, suoritetaan hakijoiden kesken arvonta.
Jos espoolaisten hakijoiden jälkeen on vielä vapaita oppilaspaikkoja, voidaan kouluun valita toisessa kunnassa asuvia oppilaita. Jos toisessa kunnassa asuvia hakijoita on samanaikaisesti useita, hakijoiden kesken suoritetaan arvonta.
Ladattavat tiedostot
Mitä eroa on lähikoululla ja toissijaisella koululla?
Lapsesi perusoikeuksiin kuuluu koulupaikka lähikoulussa. Lähikoululla tarkoitetaan jotakin lapsesi asuinpaikan mukaisen oppilasalueen koulua, ei välttämättä maantieteellisesti lähintä tai toiveesi mukaista koulua. Lähikoulun osoittaa Espoon kaupunki (ks. Lähikoulun osoittamisperusteet -osio). Lapsesi mahdollisella nuoremmalla sisaruksella on oikeus päästä samaan kouluun, jos sisarus myöhemmin hakee lähikouluun. Lähikouluksi voidaan osoittaa vain jokin lapsesi asuinpaikan mukaisen oppilasalueen kouluista. Lapsesi voi saada julkisen liikenteen matkakortin tai koulukuljetuksen, jos koulumatkaetuuden myöntämisperusteet täyttyvät. Koulumatkaetuuden myöntämisperusteet löydät tältä sivulta.
Toissijaisella koululla tarkoitetaan muuta kuin lähikoulua eli koulua, johon lapsesi erillisellä hakemuksella hakee. Koulun ei tarvitse sijaita lapsesi asuinpaikan mukaisella oppilasalueella. Toissijaiseen kouluun hakeminen kuuluu lapsesi perusoikeuksiin, mutta valituksi tuleminen ei. Valitseminen tapahtuu lähikoulun osoittamisperusteista poikkeavin oppilasvalintaperustein (ks. Toissijaisen koulun oppilasvalintaperusteet). Jos lapsesi tulee valituksi toissijaiseen kouluun, hän ei voi saada julkisen liikenteen matkakorttia tai koulukuljetusta eikä hänen mahdollisella nuoremmalla sisaruksella ole oikeutta päästä samaan kouluun.
Olen tyytymätön lapseni lähikoulupäätökseen
Toissijaiseen kouluun hakeminen ei ole muutoksenhakukeino, koska toissijaiseen kouluun hakemisessa ei ole kyse toisen lähikoulun hakemisesta. Jos olet tyytymätön lapsesi lähikoulupäätökseen, voit tehdä oikaisuvaatimuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Olet saanut lapsesi päätöksen liitteenä muutoksenhakuohjeen.
Lisätietoa hakemisesta
Sara Raitala
Oppilasasiainsihteeri040 507 0817sara.raitala@espoo.fiVuosiluokille 1-6 hakemiseen, oppilaaksiottoon ja oppilashallintoon liittyvä neuvonta
Katri Pietarinen
Hallintopalvelujen osastosihteeri040 505 6107katri.pietarinen@espoo.fiVuosiluokille 7-9 hakemiseen, oppilaaksiottoon ja oppilashallintoon liittyvä neuvonta