Biografi

Tapiola Sinfonietta har befäst sin ställning som Finlands ledande kammarorkester. Esbo stadsorkester grundades år 1987 och har 44 musiker. Den modiga repertoaren och de nyanserade tolkningarna har fått mycket beröm, oberoende av tidsepok och stilinriktning. Tapiola Sinfonietta uppträder ofta utan dirigent, och detta märks i det kammarmusikaliska samspelet där varje musiker har en avgörande roll.

Sedan år 2000 har orkestern styrts enligt en modell, där en ledningsgrupp bestående av intendenten och två musiker ansvarar för orkesterns konstnärliga planering. Det kommunikativa greppet och mångkonstnärligheten sträcker sig även till samarbetet med konstnärliga partner, residensartister och gästande dirigenter och solister. Under säsongen 2022/23 är orkesterns konstnärliga partner dirigenten Ryan Bancroft samt gitarristen och tonsättaren Marzi Nyman. Residensartist är sopranen Katharine Dain.

Orkesterns hemsal finns i Esbo kulturcentrum, i det för sin arkitektur kända Hagalund. Det exceptionellt breda publikarbetet sträcker sig i Esbo till alla åldersgrupper från ofödda barn till seniorer och med sina framträdande når orkestern publik även utanför konsertsalarna. Tapiola Sinfonietta uppträder regelbundet på festivaler i Finland och besöken utomlands har stärkt orkesterns internationella rykte vid sidan av den prisbelönta diskografin.

Bekanta dig med Tapiola Sinfoniettas historia här.