Ny plan för bullerbekämpning i Esbo

21.2.2024 7.00Uppdaterad: 6.3.2024 8.05

Esbo och Grankulla städers förslag till en ny plan för bullerbekämpning har färdigställts. I planen föreslås åtgärder för att effektivisera bullerbekämpning samt långsiktiga mål. Invånarna kan nu framföra sina åsikter om planen.

Planen sammanställer metoder för att minska trafikbuller och exponering för det

Trafikbuller och andelen esbobor som exponeras för det har utretts år 2022 genom en bullerutredning enligt direktivet om omgivningsbuller. Enligt utredningen bor en fjärdedel av esboborna i områden med vägtrafikbuller. För att minska exponeringen har det utarbetats en plan för bullerbekämpning för följande femårsperiod. Åtgärder har sökts för att minska bullerolägenheter som orsakas av landsvägar och gator med mest trafik. Metoder för bullerbekämpning föreslås bland annat i anslutning till planläggning, bullerhinder och tysta områden.

Bullerbekämpning är en väsentlig del av stadsplaneringen, som också görs tillsammans med invånarna. Invånarna deltog i beredningen av planen genom en invånarenkät och svaren har utnyttjats i planen.

Invånarna kan framföra sin åsikt om planen för bullerbekämpning

Esboborna har möjlighet att framföra sin åsikt om planutkastet. Vi utnyttjar åsikterna i planeringsarbetet och färdigställandet av den slutliga handlingsplanen för bullerbekämpning.      

Utkastet till handlingsplanen är offentligt framlagt på Esbo stads webbplats. Den tidigare färdigställda bullerutredningen finns också som bakgrundsmaterial på webbplatsen. Utkastet till handlingsplan finns tillgängligt också vid stadsmiljösektorns kundtjänst (Teknikvägen 15, 2 vån. mån–fre kl. 8–15.30) fram till 28.3.2024.

Åsikter om planutkastet kan skickas till Esbo stads registratur per e-post till adressen kirjaamo@espoo.fi eller per post (Esbo stads registratur, PB 1, 02070 Esbo stad). Invånarna kan framföra sin åsikt om planutkastet fram till 28.3.2024. Ärendets diarienummer 3774/11.01.04/2023 ska antecknas i åsikten.

Mer information ges av miljöinspektör Maria Favorin, tfn +358 43 8272259, förnamn.efternamn@espoo.fi.

Information om buller och bullerbekämpning i Esbo finns på stadens webbsida om bullerbekämpning.

  • Stadsutveckling