Plastverkstaden ger inre frid och vardagen på jorden får helt nya nyanser – du hinner ännu med!

2.6.2023 11.13Uppdaterad: 9.11.2023 11.16
Blått och grönt plastgranulat från lådorna strös ut på bakplåtspapper.
Bild: Pauli Boström

Plastverkstaden Ta hand om plasten som Esbo stad och Muoviamo ordnar kommer att vara öppen vid Keras hallar fram till den 7 juli.

Meningen med att sortera avfall

När förpackningsplast sorteras hemma i ett separat avfallskärl, hämtar sopbilen den och transporterar den till en behandlingsanläggning där plasten mals ner till små bitar för att sedan omformas till en ny produkt. Att tillverka nya plastprodukter av återvunnen plast sparar energi och andra naturresurser både i produktionen och transporteringen av produkten. Det kan dock vara svårt att förstå fördelarna med sortering eftersom allt som händer efter den egna skräpstationen sker bortom synhåll. "I verkstaden Ta hand om plasten vill vi erbjuda alla en möjlighet att få en glimt av vad som pågår bakom kulisserna i plaståtervinning. Var och en kan med sina egna händer uppleva hur skräp blir en värdefull råvara för att sedan bli en användbar produkt", berättar Outi Hynynen från Esbo stad

I verkstaden förvandlas till exempel gamla dvd-fodral till nya användbara föremål.Bild: Pauli Boström

Invigningen av verkstaden firades den 4 maj i en vårlig atmosfär, och sedan en knapp månad tillbaka pågår verkstäderna i två containrar på gården vid Keras hallar. Grupper av studerande och invånare, konstnärer, familjer, semesterfirare och andra intresserade har besökt verkstaden. ”Det är intressant att arbeta med olika slags människor eftersom plast berör var och en på lite olika sätt: för någon är plast konst, för någon annan handarbete, för en tredje formgivning, för en fjärde företagsamhet, för en femte hållbar utveckling, för en sjätte kemi och så vidare", räknar Mona Taponen upp från Muoviamo, som ansvarar för verkstadens verksamhet. "Även vi ledare lär oss hela tiden något nytt av deltagarna. Det är glädjande att de kommer med nya idéer för plasthantering som vi sedan tillsammans planerar och experimenterar med”, säger Aapo Kivistö-Rahnasto, praktikant från Metropolias linje för industriell design och en av verkstadens handledare.

En del av plastavfallet som bearbetas i verkstaden kommer från invånarna. Under april samlade man in oanvändbar polypropen på sellobiblioteket och biblioteket i Hagalund som material till verkstaden. I insamlingslådan hamnade till exempel trasiga ämbaren, plastmöbler och gamla dvd-fodral. Föremål i roliga färger blir vackra återvinningsprodukter i verkstaden. Det är fortfarande möjligt att ta med sig obehövliga föremål av polypropen.

Glädjen i att skapa med sina egna händer

I verkstaden tillverkas nya plastföremål genom att först mala eller skära det gamla plastmaterialet till små flisor eller remsor och sedan smälta om det till en ny form. En ny form kan skapas genom gjutning i en form, formning med en varm plasttråd för hand eller genom att använda ett vanligt strykjärn för att forma plasten. Nya idéer är under ständig utveckling – plast är en mycket mångsidig råvara!

Genom gjutning får man plastprodukter att se ut som fabrikstillverkade.Bild: Pauli Boström

Att arbeta med händerna är inte bara roligt utan också nyttigt. ”I en tid där vi spenderar så mycket tid i den digitala världen blir betydelsen av att arbeta med händerna ännu viktigare. Det är terapeutiskt och givande. Genom att röra vid olika material, leka med färger och på annat sätt mångsidigt använda olika sinnen, hjälper till att återfå koncentrationen på ens egen fysiska kropp och närvaro", berättar Mona Taponen som driver verkstaden. ”Arbetet i verkstaden utvecklar också långsiktigt tänkande och planeringsförmåga: först måste man välja ett lämpligt material, sedan bearbeta det till råvara och först därefter kan man tillverka den planerade återvunna produkten”, fortsätter Taponen. ”Att delta i skapelseprocessen för plastföremål vidgar vår syn på omvärlden och fördjupar vår uppskattning för våra egna ägodelar”, summerar Taponen.

Dessa skålar är å andra sidan tillverkade i en silikonform. Genom att kombinera olika färger kan man uttrycka sig själv.Bild: Pauli Boström

Vi skapar tillsammans en hållbar framtid

Plastmaterialets kretslopp till nya produkter är en viktig del av ett system där konsumtionen hålls inom de gränser som planeten tillåter, och vi kan skapa välfärd genom effektivare resursanvändning i stället för ineffektivt slöseri och engångsbruk. Vi som invånare och konsumenter har en viktig roll i skapandet av detta system: genom att endast köpa vad vi behöver, använda föremål så länge som möjligt och sortera dem korrekt när de når slutet av sin livslängd, signalerar vi till industrin att vi efterfrågar högkvalitativa produkter och att vi vill att de material vi sorterar ska återanvändas på ett meningsfullt sätt.

Men om sortering ibland känns frustrerande, om ansvarsfull användning av plastmaterial verkar förbryllande eller om du helt enkelt vill prova något nytt och spendera en sommardag i lärandets tecken, kom då till plastverkstaden för att utforska plastmaterialets innersta väsen! Verkstaden välkomnar alla, oavsett om du är en erfaren hantverkare eller en nybörjare. Se mer information och anmäl dig till den avgiftsfria verkstaden på Muoviamos webbplats(extern länk, öppnas i ett nytt fönster). Vi ses i plastverkstaden!

Ett självtillverkat unikt konstföremål är ett betydelsefullt minne och en samtalsväckande inredningsdetalj.Bild: Pauli Boström
  • Hållbar utveckling