Resultaten av forskningssamarbetsprojekten och det lyckade invånarsamarbetet var glädjeämnen inom det avslutade förortsprogrammet för åren 2020–2022

17.4.2023 7.02
Ett lågt flervåningshus i Mattby i Esbo. Det växer gröna träd och buskar runt huset.
Mattby var ett av förortsprogrammets målområden.Bild: Kai Fogelholm

Förortsprogrammet 2020–2022 för Finlands största städer har avslutats. Inom programmet, som koordinerats av Miljöministeriet, har man förebyggt segregation mellan bostadsområden, ökat invånarnas välfärd och delaktighet, främjat bostadsområdens livskraft samt förbättrat tjänster och boendemiljöer. Målområdena i Esbo var Mattby och Esbo centrum. Investerings- och utvecklingsunderstöd av Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA) erhölls för 11 olika projekt.

Gamla och nya områden förenas i Mattby

Projekt som fick förortsunderstöd i Mattby var ombyggnaden av Mattby invånarpark och byggandet av en parkbyggnad, förnyandet av Fiskparken till en port till gamla Mattby, ombyggnaden av den för gång- och cykeltrafiken viktiga Fiskar-Majas bro och närliggande parkvägar samt ombyggnaden av Mattviksstrandens vägport. Skolan Tiistilän koulu, som byggs av trä, blir färdig 2024 och är ett av de lokalprojekt som fått förortsunderstöd. Den nya skolan, med sina funktioner för invånaranvändning, kommer att stärka områdets livskraft, samhörighet och identitet.

Samarbetet inom förortsprogrammets forskningssamarbetsprojekt som riktades till Esbo var särskilt intensivt i Mattby. Forskningen har gällt bland annat förortsmiljöer och värdefaktorer, förorternas tillstånd och en kontrollerad förtätning av den byggda miljön samt skolornas roll i förorterna.

”Förutom den färska informationen om förorterna är jag särskilt glad över att vi med förortsprogrammets finansiering också fick igång konsttunnelprojektet som invånarna föreslagit. Det finaste är att fastighetsbolagssamarbetet i Mattby kan fortsätta när vi fått finansiering av Miljöministeriet. Vi kan då påskynda fastighetsbolagens energiåtgärder och fördjupa samarbetet", gläder sig projektchef Kai Fogelholm från Esbo stad.

Vi lyckades i Esbo centrum – trots utmaningarna

I Esbo centrum främjades och slutfördes många projekt för att göra parker, vägar och grönområden trivsamma och fungerande. De viktigaste projekten som fick förortsunderstöd var ombyggnaden av Bygatan och parkvägarna i Kyrkträsk och längs Esboån samt översvämningsskyddet vid dessa, inledandet av byggandet av en grönförbindelse mellan Lagstadsparken och Kyrkbroparken som leder till domkyrkans kulturmiljö, samt ombyggnaden av Edparken och parkvägarna intill köpcentret Entresse.

”Coronapandemin, som började samtidigt med förortsprogrammet, hotade att urvattna planerna på invånarsamarbete fullständigt”, medger Fogelholm. ”Trots utmaningarna lyckades vi bra. Takterrassprojektet i Entresse, som genomfördes tillsammans med unga, var ett exempel på vad förvaltningsövergripande samarbete och invånarnas deltagande i bästa fall kan vara”, konstaterar Fogelholm.

Förortsprogrammet på Miljöministeriets webbplats (på finska)(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Investerings- och utvecklingsunderstöd för förortsprogrammet på ARA:s webbplats (på finska)(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

  • Stadsutveckling
Esbo centrumMattby