Nationella veterandagen firas 27.4

25.4.2023 6.00

Vi firar den nationella veterandagen för att hedra Finlands krigsveteraner och minnas slutet på kriget och början på freden. Den nationella veterandagen firas 27 april, den dag då kriget i Lappland tog slut. I Esbo hissar vi Finlands flagga på utescenen vid Esbo kulturcentrum i Hagalund och lägger ner en krans på hjältegraven vid Esbo domkyrka.

Den nationella huvudfesten ordnas i en ny stad varje år. Dagen firas också på olika sätt i Finlands kommuner. Årets huvudfest hålls i Åbo. Temat för festen är ”Lärdomar av våra krig – för vår framtida säkerhet”. I huvudstadsregionen ordnas en fest för inbjudna gäster på Finlands nationalopera och nationalbalett. 

Flagghissningen och välsignelsen av kranspatrullen vid Esbo kulturcentrum i Hagalund börjar klockan 9.30 och räcker cirka 20 minuter. Flagghissningen kan också följas i direktsändning på espoo.fi/stream. Evenemanget tolkas till finska teckenspråket.

Lärdomar av våra krig – för vår framtida säkerhet

Veteranernas uppoffringar är inte bara ett minne: den är en del av nutiden. De lever i våra värden, handlingar, tal och beslut. Det bästa sättet att hedra veteranernas gärningar i våra krig är att minnas vad som gjorts för vårt fosterland och att ta lärdom av det förflutna i dagens beslut.

Den nationella veterandagen är ett bra tillfälle att stanna upp och minnas vad veteranerna har gjort för vårt fosterland och hur vi håller arvet levande.

Huvudfesten i Åbo sänds på Yles kanaler.