Cykelveckan avslöjar hur en bilfri vardag fungerar

19.4.2023 6.13

Under huvudstadsregionens Cykelvecka 5–14.5.2023 lär du dig hur man lever utan bil. Vi provkör elassisterade lastcyklar som ersätter bilar. Kanske ditt fastighetsbolag kan skaffa en elassisterad lastcykel för sambruk. Vi studerar olika slags stöldsäker cykelparkering för fastighetsbolag, offentliga platser och stormarknader. Det blir en cykelparad för hela familjen, frukost för cyklister och cykelturer där vi planerar sommarens cykelresor. Under Cykelveckan ordnas gratisevenemang med låg tröskel för cyklister i alla åldrar och på alla nivåer. De passar för alla som är intresserade av cykling. Du behöver inte ha en egen cykel för att delta – en stadscykel duger bra. Det finns också virtuellt program på nätet.

I år handlar många av Cykelveckans evenemang om högklassig cykelparkering. Undersökningar visar att man kan öka människors vilja att cykla genom att satsa mer på cykelparkeringarnas säkerhet. Till exempel möjliggör högklassiga parkeringsmöjligheter vid stationerna användning av cykel och kollektivtrafik på samma resa.  På samma sätt inverkar de svaga länkarna bland cykelparkeringarna på hur lockande cykling känns.

”En stor del av de cyklar som säljs är elcyklar, och många funderar på hur man kunde förvara sin cykel tryggt och praktiskt både hemma och till exempel på arbetsplatsen. I många fastigheter har man insett att ett vanligt cykelförråd inte längre är tillräckligt, då många invånare året runt åker med färdmedel av olika slag och storlek”, berättar Henni Ahvenlampi, verksamhetsledare för Helsingforsregionens cyklister (Hepo) rf.

Målet för både huvudstadsregionens städer och med Cykelveckan är att uppmuntra invånarna att cykla mer på alla slags resor. Vi uppmuntrar invånarna att fundera över sina egna val av färdsätt. Det är viktigt att öka invånarnas medvetenhet om fördelarna med cykling i vardagen och stärka cyklandets roll i vår trafikkultur. Då det gäller infrastrukturen för cykling uppmuntrar vi till att tillsammans bygga upp vår omgivning så att människor i olika åldrar och på olika slags cyklar smidigt och säkert kan cykla och parkera året runt.

I huvudstadsregionen koordineras Cykelveckan av Helsingforsregionens cyklister (Hepo) rf. Veckans evenemang ordnas i samarbete med Esbo, Helsingfors och Vanda städer, Helsingforsregionens miljötjänster, Helsingforsregionens trafik och andra aktörer inom cykelbranschen. I evenemanget deltar också volontärer från Hepo.

Åk cykel till Cykelveckans evenemang

Lördag 6.5
Cykelveckan invigs med en cykelparad för hela familjen

Cykelveckan invigs av Hepo med partner på Medborgartorget bredvid biblioteket Ode i Helsingfors, lördagen den 6 maj klockan 12–17.

Programmet är digert. Det finns aktiviteter för alla. Du kan provköra en elassisterad lastcykel och Helsingfors och Esbo stadscyklar på en testbana. Evenemangets höjdpunkt är hela familjens cykelparad, där alla kan njuta av cyklingens glädje tillsammans. Utflykten kan också få cyklister att inse hur viktigt det är att det finns säkra och tydliga omvägar kring byggen. Paraden startar från Medborgartorget klockan 13.30 och slutar på samma ställe ungefär en timme senare.

Dj:arna Trash Heroes spelar musik klockan 12–15. Haagan pyörähuolto Oy granskar gratis din cykels skick och säkerhet. Du kan prata med representanter för Helsingforsregionens cyklister rf. Du får tips och information om cykling och trafikregler för cykling.

Onsdag 10.5.; Torsdag 11.5
Frukost till cyklister och orientering till cykelparkeringar

Onsdag 10.5 publiceras Cykelveckans orientering till cykelparkeringar. Evenemanget bjuder in hela familjen till ett stadsäventyr i huvudstadsregionen. Orientera på cykel i närområdet – se och upplev nya platser denna vår och sommar. Du kan delta när du vill, med egen cykel eller till exempel med stadscykel. Orienteringskontrollerna består av huvudstadsregionens bästa offentliga och privata lösningar för cykelparkering.

Torsdag 11.5 delas det ut kaffe med tilltugg vid Laguuni i Kägeludden i Esbo. Frivilliga från Hepo delar ut frukost till cyklister varje dag klockan 7–9.

Torsdag 11.5
Högklassiga cykelparkeringar i Esbo gör lokala cyklister glada

Hepos Facebooksida(extern länk) kan du följa med en direktsänd intervju klockan 12.00 om hurdana lösningar för cykelparkering som har genomförts i Esbo centrum. En cyklist från Esbo presenterar två objekt i Esbo centrum: S-markets uppvärmda cykelparkering samt cykelparkeringen i köpcentret Entresse. En inspelning av direktsändningen hittas senare på Hepos Facebooksida, och ett blogginlägg om intervjun publiceras på Hepos webbsida, där du senare kan läsa mer om ämnet.
Mer information om evenemangen och programmet finns på webbsidan hepo.fi/pyorailyviikko(extern länk) och på Hepos Facebook(extern länk)-evenemang.

Mer information:

Taija Timonen
Producent, Helsingforsregionens cyklister rf
tfn +358 50 0877877
taija.timonen@hepo.fi

Henni Ahvenlampi
Verksamhetsledare, Helsingforsregionens cyklister rf
tfn +358 41 3191002
henni.ahvenlampi@hepo.fi

 

  • Stadsevenemang Espoo
  • Klimat
  • Hållbar utveckling