Vid Elinkeinofoorumi behandlades världsläget och säkerheten

13.4.2022 7.44
I år organiserades Elinkeinofoorumi som hybridevenemang med hjälp av metoder som lärts under coronatiden. Nästan 180 deltagare kom på plats och över 200 lyssnade på evenemanget på distans, vilket återspeglar modet och viljan att redan träffa kollegor. Första gången på tre år möttes man ansikte mot ansikte på Elinkeinofoorumi.

Företagens krismotstånd och säkerhet var huvudteman för Elinkeinofoorumi som hölls tisdagen den 5 april.

Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä talade förtroendefullt om Esbos utveckling. Enligt Mäkelä fortsätter Esbos tillväxt stabilt. I år, passligt till Esbos 50-årsjubileum som stad, kommer gränsen på 300 000 invånare att spräckas och prognosen är att  2050 kommer det finnas 400 000 invånare i Esbo.

- Det innebär att vi trots kriserna måste förlita oss på tillväxt, sade Jukka Mäkelä i sitt öppningstal i Dipoli.

Även om det verkar som om vi går från en kris till en annan ville utrikeshandelsminister Ville Skinnari i sitt tal betona att Finland är ett av de bäst förberedda länderna i världen. I detta arbete är städernas roll helt väsentlig.

- I mitten av allt detta vill jag säga att vi förlitar oss på de processer som vi har byggt upp under lång tid. Låt oss lita på systemet vi har. Lita på demokrati och lita på varandra. Om och när vi gör det, kommer vi att vara starka nog att åstadkomma mycket. Positivt ljus och gnistan är Finlands absoluta konkurrensfördel, uppmuntrade Skinnari oss alla.

- Det gamla kommer aldrig tillbaka. Det är en inlärningsprocess för oss alla.

Marknaden har redan vunnit kriget.

Kriget fortsätter i Ukraina och fyller en stor del av medieutrymmet och människors sinnen. De grafer som presenterades av Valtteri Ahti, chefsstrateg på Evli Abp, visade dock att aktiemarknaden redan har återhämtat sig från kriget.

Aktiekurserna är redan högre än före kriget. För att spetsa till det lite kan man säga att kriget redan är över för marknaden, sade Ahti.

Valtteri Ahti, chefsstrateg på Evli Abp, redogjorde för resultaten från undersökningen som genomfördes bland investerare. De mest aktuella frågorna var kriget i Ukraina, den globala recessionen och inflationen.

Elinkeinofoorumis mest efterlängtade gäst var Jarno Limnéll. Han om någon har mycket att säga om säkerhetssituationen i världen. Limnéll är doktor i militärvetenskap och arbetar som arbetslivsprofessor i cybersäkerhet vid Aalto-universitetet och som cybersäkerhetschef vid Innofactor Abp. Han är också medlem i expertnätverket World Economic Forum, som ofta kommenterar säkerhetsfrågor i media. Förutom allt detta är Limnéll också en influerare i Esbo. Han är förste vice ordförande i Esbo stadsfullmäktige och ordförande i Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige.

Även om Limnéll talar om säkerhet och i synnerhet om cybersäkerhet vill han inte vara dyster, högst realistisk.

- Säkerhetstal handlar ofta om hot och risker, men säkerhet gör det också möjligt för oss att göra saker och ting, betonade Limnéll.

Företagarna håller med: enligt en undersökning anser 95 procent av företagarna att Finland är ett bra ställe för ett företag. Upp till 78 procent anser att säkerhet är en positiv konkurrensfördel för företagen. Limnéll anser att det är realism och ärlighet som skapar känslan av trygghet.

Enligt Limnéll är företagsspionage för närvarande ett av de största hoten mot Finlands konkurrenskraft.

- Framtiden sker i två världar: den fysiska världen och den konstgjorda cybervärlden baserad på teknologi.

Limnéll betonar att alla finländska företag är digitala. Utmaningen i denna utveckling är att man beräknar att 60–70 procent av företagen inte skulle fungera efter en dag utan internet.

Limnéll delar in säkerheten i fyra delområden:

  1. Säkerhet är en känsla. De största striderna av alla kommer att utkämpas i våra sinnen.
  2. Säkerhet är en kultur. Finlands säkerhetskultur är stabil och tillförlitlig. 
  3. Säkerhet är en realitet. Här står vi inför det oförutsägbara och den snabba förändring som förvånar oss.
  4.  Säkerhet är tolerans, resiliens. Hur väl kan vi hantera exceptionella omständigheter och störningar?

- Satsa inte allt på ett kort. Detta var Limnélls budskap till Elinkeinofoorumis lyssnare.

Enligt studien kommer säkerheten att bli det viktigaste värdet för finländarna. Esbo har som målsättning att vara den säkraste staden i Finland.

Vid sidan av säkerhetstalet tog Jarno Limnéll upp den globala teknikstriden. Det handlar om talanger, investeringar, skapandet av en internationell ordning i teknologi och kampen mot digitala hot. Finland kommer inte att klara sig ensam i denna konkurrens.

Elinkeinofoorumi stödjer livskraften i Esbo

Elinkeinofoorumi är årets viktigaste evenemang för Business Espoo. Business Espoo är ett servicenätverk med sju aktörer som betjänar företag och företagare i Esbo och grannkommunerna. Målet är att skapa fler arbetsplatser och ökad livskraft i Esbo genom att producera kundorienterade, kostnadseffektiva tjänster med hög kvalitet för företag och företagare.

Läs mer om Business Espoo.

Text: Pirjo Hammarberg
Bilder: Olli Urpela, Pintaliitodesign

Hoiwa Oy, som startades av Fadumo Ali 2020, prisbelönades som årets företag i Esbo. Hoiwa Oy är ett företag inom vårdbranschen som hyr arbetskraft och som verkar i hela Finland.
  • Företagande