Unga runt om i Europa handleder städernas beslutsfattare under våren

22.3.2022 11.09Uppdaterad: 22.3.2022 13.09

Som en del av det årliga Eurocities-forumet samordnar Esbo stad programmet Future Mentors, vars syfte är att lyfta fram ungas röst i diskussionen om städernas hållbara framtid.

Esbo stad samordnar programmet Future Mentors som är gemensamt för 18–25-åriga unga och städernas beslutsfattare och där de unga handleder sina hemstäders ledning i smågrupper. Programmet kommer också att ingå i Europaåret för unga. 
I programmet deltar unga samt chefer och beslutsfattare som ska handledas i stora och medelstora europeiska städer. Under våren träffar de unga sin stads ledning och får kamratstöd av varandra. Målet med programmet Future Mentors är att man lyssnar till de unga i frågor om hållbar utveckling. 

"Genom detta omvända mentorskap ville vi skapa en möjlighet för de unga att föra fram sina drömmar, önskemål och bekymmer som förknippas med framtidens stad. De beslut som fattas nu påverkar långt in i framtiden och de unga är de som kommer att leva i denna framtid. Vi önskar att programmet ger beslutsfattare mod att ge sig in i dialog och ge plats för nytt tänkande", säger partnerskapskoordinator Marianne Julkunen.

Programmet Future Mentors inleddes den 25 januari och kulminerar i det årliga Eurocities-forumet som ordnas i Esbo i juni. De unga som deltar i programmet har möjlighet att delta i mötet med sin stads delegation.

"Vi önskar att programmet Future Mentors stärker ungas medverkan i städernas beslutsfattande och på Europeisk nivå. Vi önskar också att de ungas medverkan skulle öka inom stadsnätverket Eurocities", konstaterar chefen för internationella ärenden Milla Ovaska.

På årsmötet i juni behandlas städernas framtid

Det årliga forumet Eurocities samlar nätverkets 200 stora och medelstora medlemstäde, hundratals europeiska stadsledare samt ett betydande antal EU-beslutsfattare och tjänstemän i Dipoli i Otnäs den 8–10 juni 2022.
Det årliga forumets tema ”An Era of New Beginnings” består av tre delar, ”Dream”, ”Act”, och ”Lead”, genom vilka man lyfter fram de ungas medverkan, samutveckling och städernas ledarskap i kampen mot klimatförändringen.

"Under jubileumsåret Esbo 50 år som stad visar vi våra gäster det bästa Esbo i samarbete med stadens centrala partner. Ordnandet för det årliga forumet ger också inspiration för näringslivet i Esbo", säger livskraftsdirektör Mervi Heinaro.

För Esbo är Eurocities det viktigaste europeiska stadsnätverket. Eurocities bevakar EU:s intresse, producerar information om ansökning av finansiering hos EU och EU:s lagstiftning samt fungerar som plattform för peer learning för medlemsstäderna. 

  • Internationella ärenden
  • Esbo50
  • Hållbar utveckling