En sal fylld med magin av delade upplevelser! Biljetterna till Sellosalens höst 2022 säljs nu

16.2.2022 9.39Uppdaterad: 17.8.2022 8.24

Sellosalens höstsäsong 2022 är fylld med inspirerande inhemska och utmärkta utländska musikupplevelser för alla, scenkonstens magi och kulturens glädje även för de allra yngsta. Nu kan vi äntligen åter uppleva unikheten av levande föreställningar tillsammans med andra.

Främsta inhemska musiknamn och legender med långa karriärer uppträder i Sellosalen under hösten: Ny musik framförs av kultklassikern 22-Pistepirkko, publikfavoriten Scandinavian Music Group samt av Mia Hafrén, som efter framgången med a cappella gruppen FORK inlett sin solokarriär. Vidare uppträder Dave Lindholms Kynä & Kumppanit, KNIPI, The 69 Eyes och Jukka Poika, samt Hoedown vars solist i deras 20-årsjubileumskonsert är Edu Kettunen.

Det hörs även flera aktuella, erkända och prisbelönade artister, såsom kandidaterna till Teostopriset Litku Klemetti och Yona som även fick Emmapriset i kategorin Kritikernas val. De mest intressanta unga namnen på höstkvällar är bland andra VIIVI som utsågs till Årets nykomling på Emmagalan, Younghearted och Esbobaserade Olivera. Under några dubbelkvällar uppträder Tiisu och Luukas Oja, samt Paul Elias och Jutta Rahmel, som också hon har sin bakgrund i Esbo.

Sellosalens höst har glädjande mycket jazz och improviserad musik både av internationella och inhemska artister. Den norske saxofonisten Trygve Seim som spelar in för det legendariska skivbolaget ECM tar sin helhet Helsinki Songs till Sellosalen den 24 augusti för att fira Esbo stads 50-årsjubileumsvecka. Saxofonisten och kompositören Linda Fredriksson som nyligen fick Emmapriset i kategorin Årets jazz och Teostopriset för sitt album Juniper uppträder i oktober. Sointi Jazz Orchestra gästas av den estnisk-danska altsaxofonisten och kompositören Maria Faust. Den moderna jazzgitarrens stora namn, förväntade Bill Frisell, uppträder med sin nyaste ensemble Harmony i slutet av oktober.

Konstmusikens mångfacetterade harmonier klingar i den för sin akustik utmärkta Sellosalen särskilt väl. Det blir ny och gammal kammarmusik i Tapiola Sinfoniettas konsertserie Stunder, den andra delen av Seppo Pohjolas serie av urpremiärer och Perttu Haapanens musikaliska scenverk Podium framfört av CHANGEnsemble med Jutta Seppinen som dirigent. Världsmusikens nyaste vindar hörs den 14 september när det i dubbelkvällen uppträder prisbelönta Solju, som inhämtar från den samiska jojktaditionen, samt folkmusikern och sångaren Vilma Jää, som charmade även internationella kritiker i Kaija Saariahos opera Innocence. 

Musikåret avslutas med julstämning. Storfavoriterna Osmo Ikonen och Lenni-Kalle Taipale kommer till Sellosalen som en del av sin turné Joulurieha. Gösta Sundqvist delvis ironiska observationer av jul tolkas av M, det vill säga Minja Koski, musikern och skådespelaren Mikael Saari samt stråkkvartetten Lumos. I den förväntade konserten Rajaton joulu spelas allra käraste jullåtar tolkade av sånggruppen som firar sin 25-åriga karriär.

För scenkonstens vänner finns rariteter genast i början av hösten när dockteatergruppen Stephen Mottram’s Animatas In Suspension med visuella och musikaliska överraskningar för en vuxen publik kommer till Sellosalen som en del av den internationella dockteaterfestivalen Sampo. Skrattfylld lättnad i vardagen erbjuds av bland annat en kvinnas komedi Luolanainen av Minna Koskela, Jenni Janakkas Tarjoiluehdotus som på ett glädjefyllt sätt kombinerar ståuppkomik och en monolog samt Minttu Mustakallios och Ville Virtanens improvisationsspel Minttu sekä Ville.   

Barnen är en viktig – och kompromisslös – publik för Sellosalen. Barnens lördagar tar till scenen favoritartister från Pikku Papun Orkesteri till Tuomo Rannankari och Mimmit. Barnmusikalen Maaginen Kalevala hämtar bilder från skogen, naturen och traditionen; i september på Babydagen ses föreställningen Silkkipaperitaivas där även allra yngsta får komma till teatern. På vardagsmorgnar finns färgglatt konsert-, film- och teaterprogram för barn i daghems- och skolåldern.  

Sellosalens eftermiddagsevenemang tar högklassig kultur förmånligt och delvis helt gratis till alla slags publiker i alla åldrar. Det finns bland annat Tango del Nortes argentinska melodier samt sångare Emma Salokoskis och harmonikkonstnär Johanna Juholas nyanserade duo. Det avgiftsfria eftermiddagsprogrammet publiceras i sin helhet i augusti. 

Bekanta dig med hela Sellosalens program på hösten och köp biljetter(extern länk)(extern länk) till upplevelserna. 

Varmt välkomna!

  • Sellosalen
Alberga