Kyösti Kakkonens unika designsamling visas permanent på utställningscentret WeeGee

Publicerad: 12.10.2021 7.12
Timo Sarpaneva (1926–2006), Finlandia, 1964. Collection Kakkonen / EMMA – Esbo moderna konstmuseum.
Timo Sarpaneva (1926–2006), Finlandia, 1964. Collection Kakkonen / EMMA – Esbo moderna konstmuseum.Bild: Rauno Träskelin

Kommerserådet Kyösti Kakkonen deponerar sin designsamling, Collection Kakkonen, på EMMA – Esbo moderna konstmuseum. Kakkonen har byggt upp samlingen över många år, och dess fokus ligger på finskt glas och keramik.

Kommerserådet Kyösti Kakkonen deponerar sin designsamling, Collection Kakkonen, på EMMA – Esbo moderna konstmuseum. Kakkonen har byggt upp samlingen över många år, och dess fokus ligger på finskt glas och keramik. Esbo stad, EMMA och Kyösti Kakkonen har ingått ett långvarigt samarbetsavtal om att visa samlingen. Collection Kakkonen är en betydande samling även i internationell jämförelse och den presenterar den finska designen från modernismen till i dag. Deponeringen stärker kännbart kulturutbudet i Esbo och EMMAs ställning som ett konstmuseum som också presenterar formgivning i Utställningscentret WeeGee. Samlingen öppnar för publiken i mars 2022.

Tyngdpunkten i Collection Kakkonen ligger på åren efter krigen, det vill säga designens så kallade guldålder i Finland. Under dessa år internationaliserades också den finska formgivningen. I kärnan av Collection Kakkonen finns unik design samt konstglas och  keramik, och konstnärerna bakom dem. Samlingen består av verk av mer än 30 konstnärer, och den omfattar totalt cirka 10 000 objekt. Samlingen utvidgas fortfarande. Anmärkningsvärt är inte bara samlingens omfattning utan också dess kvalitet – den omdömesfullt sammanställda samlingen saknar motstycke.

Viktiga konstnärer i samlingen är bland annat Alvar Aalto, Rut Bryk, Kaj Franck, Birger Kaipiainen, Toini Muona, Gunnel Nyman, Kristina Riska, Kyllikki Salmenhaara, Markku Salo, Timo Sarpaneva, Michael Schilkin, Kim Simonsson, Nanny Still, Oiva Toikka, Kati Tuominen-Niittylä, Helena Tynell, Vesa Varrela och Tapio Wirkkala.

För Esbo stad har deponeringen på EMMA stor betydelse; Utställningscentret WeeGee i Hagalund profileras ännu starkare som en nod för formgivning och arkitektur.

Modernismen är en förenande faktor både för Collection Kakkonen och för Utställningscentret WeeGee och EMMA med deras omgivning. Den internationellt kända trädgårdsstaden Hagalund är en pärla av betongarkitektur, ritad av arkitekten Aarno Ruusuvuori, och representerar det främsta inom finsk, modernistisk arkitektur.

Esbo producerar också ett högklassigt kulturutbud för en internationell publik, vilket Collection Kakkonen kompletterar. ”Att kunna visa samlingen är en kulturgärning som bidrar till att stärka stadens livskraft och stadsbilden i Hagalund, som håller på att förnyas som bäst. Collection Kakkon spelar en viktig roll i utvecklingen av WeeGee och EMMA, men också av hela Esbos konst- och kulturutbud. Vi är verkligen stolta över att kunna erbjuda esboborna och besökarna i staden en möjlighet att stifta bekantskap med den unika samlingen. Att samlingen kommer till WeeGee stärker hela huvudstadsregionens internationellt intressanta utbud av formgivning. Dess kommande placering i Hagalund fungerar som en förlängning av områdets starka formgivnings- och arkitekturtradition, och länkas in som en del av berättelsen om Esbo”, berättar Harri Rinta-Aho, direktör för stadens bildningssektor.
Som samlare har Kyösti Kakkonen genom årtionden gjort en unik kulturgärning som nu når sin kulmen då publiken får möjlighet att se samlingen, och den permanent kan visas på EMMA i Utställningscentret WeeGee.

“Vi skriver idag ett nytt kapitel i utvecklingen av huvudstadsregionens museifält. Att vi får samlingen till EMMA ger oss en betydande ny attraktionsfaktor”, gläds museichef Pilvi Kalhama och fortsätter: “Med hjälp av denna viktiga samling kommer vi att berätta den unika, finska designens historia från modernismen till i dag – och samtidigt också en samlares historia, som är helt unik i sig.”

”EMMA i Esbo och WeeGee-huset ritat av arkitekt Aarno Ruusuvuori med dess stora fönster erbjuder en strålande inramning för att presentera min designsamling av glas och keramik. De också internationellt mycket respekterade finska mästarna och deras enastående verk – de flesta arbetena är helt unika – närmar sig naturen, och placeras i detta fall bokstavligen mitt i naturen. För de flesta av dem har ju naturen varit en stark källa till inspiration”, konstaterar samlaren, kommerserådet Kyösti Kakkonen.

”Det har hållits många designutställningar med verk ur mina samlingar på olika håll i världen. För tillfället är det till exempel avtalat om elva olika utställningshelheter i Japan. Därför vågar jag tro att min samling inte bara ökar det nationella intresset för EMMA utan också stärker museets internationella ställning”, tillägger Kyösti Kakkonen.

Målgruppen för den nya samlingsutställningen är inhemska och internationella besökare som är särskilt intresserade av formgivning och arkitektur. Collection Kakkonen kommer att komplettera EMMAs ställning som ett museum för viktiga samlingar. De samlingar som redan nu visas permanent på EMMA är Saastamoinenstiftelsens samling och Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryks samling.

  • WeeGee
Hagalund