Detaljplaneringen av Finno centrum inleds på nytt – förpliktelsen att skydda fåglar är starkare i den förnyade planen

30.8.2021 8.20
Observationsbild om Finno. I förgrunden kan du se fågelområde och i bakgrunden lägenhättsbyggnader.
Finnoviken med omgivning är ett nationellt och internationellt värdefullt fågelområdeBild: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy

Den detaljplan som upphävdes i maj bereds på nytt på hösten. Målet är att detaljplanen förs till godkännande på våren.

Detaljplanen Finno centrum bereds på nytt under hösten 2021. Den kommande detaljplanen förpliktar till att sörja för en skyddszon, som skiljer området för bostäder från den värdefulla fågelbassängen.  

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) hävde i maj den detaljplan som godkänts av Esbo fullmäktige. En central fråga i domstolens beslut var tryggandet av Finnovikens fågelvåtmark och dess omgivning. Rätten ansåg att anvisningarna som lindrar olägenheterna för fåglar till följd av byggandet och det ökade antalet användare i området inte är tillräckligt förpliktande.

För fågelområdet hade det utarbetats en plan för skötsel och användning, där det föreslogs flera åtgärder för att minska olägenheterna för fåglar. Enligt HFD utgjorde planen för skötsel och användning dock inte som ett separat dokument en del av detaljplanen, varför de åtgärder som föreslogs i planen inte kunde anses vara förpliktande på samma sätt som planbestämmelserna. 

Under den beredningsomgång som nu inleds omvandlas anvisningarna till juridiskt bindande planbestämmelser. Till övriga delar är den nya detaljplanen tänkt att vara densamma som den som fullmäktige godkände 2018. Målet är att detaljplanen förs till godkännande på våren. 

Guidad promenad i planområdet 

Finnoviken med omgivning är ett nationellt och internationellt värdefullt fågelområde. I närheten kommer en ny metrostation och den detaljplan som nu är under ny beredning möjliggör boende för cirka 2 700 invånare i området.  

Du kan bekanta dig med beredningsmaterialet för detaljplanen på Esbo stads webbplats under september månad samt under en guidad promenad i planområdet 21.9 kl. 17. På promenaden har du chansen att tillsammans med planerarna bekanta dig med området och de bestämmelser som ska lindra olägenheterna av byggandet och bebyggelsen. Mötet riktar sig i synnerhet till områdets blivande invånare, naturentusiaster och andra intresserade. Ingen förhandsanmälan till promenaden behövs. Vi startar från parkeringsplatsen vid fågeltornen på Sälörsvägen. 

En kombination av klimatsmart stad, natur och förnybar energi 

Finno centrum byggs intill metron som förlängs västerut från Mattby. Det är ett nytt och särpräglat, havsnära stadsområde vars planläggning har pågått i tio år. Finno, som blir en föregångare vad gäller bekämpning av klimatförändringen, är en kombination av tät stadsstruktur, gång, cykling och kollektivtrafik, värdefullt rekreations- och skyddsområde samt produktionsområde för hållbar energi. 

Den första fasen av byggandet av huvudgatorna i Finno har avslutats.

Bostadsbyggandet i Djupsundsbäcken och Finnoberget i närheten av metrostationen pågår och de första invånarna flyttar till området i slutet av september. 

Hela Finno kommer i sinom tid att utvecklas till en stadsdel med cirka 17 000 invånare. 

Metron trafikerar området 2023. 

  • Stadsutveckling
  • Planläggning
Esboviken