Ändringar i bedömningar av körhälsan i Esbo från september

19.8.2021 13.37

Bedömningar av körhälsan i Esbo fördelas från 1.9.2021 mellan hälsostationerna och mental- och missbruksvården. Enligt den nya riktlinjen sköter hälsostationerna dem som hänvisas till bedömning av körhälsan på grund av alkoholanvändning. Mental- och missbruksvården svarar i fortsättningen för bedömningen av yrkeschaufförers körhälsa samt för de patienter som hänvisas till bedömning av körhälsan på grund av annat än alkoholanvändning (t.ex. narkotika, HCI-läkemedel).

Bedömningar av körhälsan i Esbo fördelas från 1.9.2021 mellan hälsostationerna och mental- och missbruksvården.  

Enligt den nya riktlinjen sköter hälsostationerna dem som hänvisas till bedömning av körhälsan på grund av alkoholanvändning. Hit hör bedömningar av körkortsinnehavare i grupp 1, det vill säga innehavare av personbilskort, mopedkort och motorcykelkort.

Mental- och missbruksvården svarar i fortsättningen för bedömningen av yrkeschaufförers körhälsa samt för de patienter som hänvisas till bedömning av körhälsan på grund av annat än alkoholanvändning (t.ex. narkotika, HCI-läkemedel).

Om du hänvisas till bedömning av körhälsan på grund av alkoholanvändning och du inte är yrkeschaufför, kontakta din hälsostation. Bedömningar av körhälsan görs på hälsostationerna från 1.9.2021.

Om du är yrkeschaufför eller om du hänvisas till bedömning av körhälsan också på grund av andra rusmedel än alkohol (t.ex. narkotika, HCI-läkemedel), kan du från 1.9.2021 söka dig till bedömning av körhälsan på kliniken för mental- och missbruksvård på servicetorget i Iso Omena. 

Mental- och missbruksvården var tvungen att avbryta bedömningarna av körhälsan bland annat på grund av personalbrist i maj, men situationen åtgärdas före september.

Kontaktuppgifter

  • Kliniken för mental- och missbruksvård på servicetorget i Iso Omena har öppet vardagar mån–tors kl. 8–18 och fre kl. 8–16. Adress: Finnviksvägen 1(extern länk), Mattby, 3 våningen i köpcentret Iso Omena, på servicetorget bredvid hälsostationen. Mental- och missbruksvårdens telefontjänst, tfn 09 8163 1300 vardagar kl. 8–16.
  • Hälsostationernas nummer för tidsbokning och rådgivning, tfn 09 8163 4500 mån–fre kl. 7–16. Vi använder oss av ett system för återuppringning.