Lokalanvändningen är en del av den cirkulära ekonomin i Kera

1.3.2021 5.48Uppdaterad: 2.12.2021 5.50
Två personer som står framför ett kök

I början av 2020 letade Sari Lahokoski efter nya lokaler för företaget Linnan Marenki. Lokalerna skulle vara lämpliga för livsmedelsproduktion. Hon kontaktade Esbo stad efter att hon läst om utvecklingsarbetet i Kera och om cirkulär ekonomi. Lahokoski fick förslaget att kontakta företaget Is It Cooking, som redan verkade i hallarna i Kera, för att diskutera en eventuell gemensam användning av lokalerna. Bara några dagar senare fick Sari Lahokoski besöka lokalerna och ungefär en månad senare inledde hon företagsverksamhet i hallarna, där hon delar en hyrd lokal med Teemu Kirjavainen från företaget Is It Cooking.

Är 2017 fanns det hela 1,2 miljoner kvadratmeter tomma kontorslokaler i huvudstadsregionen, vilket är en av de högsta siffrorna i Europa. Många tomma kontorsbyggnader har också stora kök, men det är sällan lönsamt för ägaren att endast hyra ut köken, och också i sådana situationer hyrs oftast hela köket ut till ett enda företag, säger Lahokoski och Kirjavainen.

Samtidigt råder det brist på just livsmedelslokaler i huvudstadsregionen och många företag försöker hitta lokaler för sin verksamhet. Enligt Lahokoski finns det knappt om livsmedelslokaler i huvudstadsregionen och de är dessutom dyra och passar för stora aktörer. När hyrorna är höga måste en småföretagare i praktiken redan ha ett existerande intäktsflöde när verksamheten börjar. Lahokoski berättar att många livsmedelsföretagare önskar få en möjlighet att stiga ut ur hemköket och testa sin produkt ute på marknaden, men att hyrorna på livsmedelslokaler är för höga för att det ska lyckas.

I Kera i Esbo försöker man främja en effektiv lokalanvändning genom tillfällig användning. Kera, som tidigare varit känt som ett industriområde, kommer under 2020-talet att förvandlas till ett nytt område för bostäder och arbetsplatser, vilket innebär att många av de nuvarande kontors- och industribyggnaderna kommer att rivas under de kommande 2–10 åren. Med tanke på en långtidsutveckling av området är den tillfälliga användningen ett viktigt sätt att liva upp området och locka ny företagsverksamhet. S-gruppens före detta logistikcenter i Kera har förvandlats till Keran Hallit, hallarna i Kera, som erbjuder lokaler för många olika slags företag. En effektiv lokalanvändning och lokaler som kan omvandlas flexibelt är en del av cirkulär ekonomi, som utvecklingen av Keraområdet baserar sig på. Lahokoski och Kirjavainen delar på det forna logistikcentrets stora kök och restaurangsal i hallarna i Kera. ”Köket är mångsidigt och vi behöver båda olika slags redskap, vilket innebär att samanvändning är ett fungerande alternativ för oss. Lokalerna skulle ha plats för flera andra företag också”, säger Kirjavainen.

Enligt Kirjavainen är processen för att använda lokalerna i hallarna i Kera enkel. Möjligheten till underhyresgäster avtalades med S-gruppen och underhyresgästen presenterades för dem, men avtalet ingicks mellan företagen som delar på lokalerna. En delad lokal som är i samanvändning ger många fördelar för företagarna: ”För oss är det bästa med att dela lokaler känslan av gemenskap och hjälp av en annan företagare, och dessutom lägre hyresutgifter på en bra plats”, säger Lahokoski.

Gemensamma lokaler är en lösning på problemet att hitta lokaler för företag i huvudstadsregionen. Men tanke på en effektivare lokalanvändning borde det vara lättare att ansöka om en ändring av användningsändamålet samt att dela på lokaler. För detta ändamål behövs nytänkande både av offentliga och privata aktörer, så att man kan uppmuntra till flexibla lokaler, till att ta i bruk lokaler som står tomma och till nya sätt att utnyttja lokaler.