Hållbara lösningar med cirkulär ekonomi

27.7.2020 10.41Uppdaterad: 18.1.2022 7.05
Stadscyklar i Esbo.
Stadscyklarna är ett exempel på praktiskt orienterad cirkulär ekonomi. När man behöver en cykel kan man låna en från cykelstationen. Många företag erbjuder motsvarande lånetjänster.

I Esbo utvecklas nya produkter och tjänster för cirkulär ekonomi, som bygger ett hållbart Esbo. De centrala temana är tjänster inom delningsekonomi, användning av material-, närings- och energiströmmar samt urban livsmedelsproduktion. Nya lösningar för cirkulär ekonomi pilottestas i samarbete med företag, forskningsorganisationer, invånare och föreningar.

Publicerad i Länsiväylä 13.6.2020.

I Esbo utvecklas nya produkter och tjänster för cirkulär ekonomi, som bygger ett hållbart Esbo. De centrala temana är tjänster inom delningsekonomi, användning av material-, närings- och energiströmmar samt urban livsmedelsproduktion. Nya lösningar för cirkulär ekonomi pilottestas i samarbete med företag, forskningsorganisationer, invånare och föreningar.

– Vi vill främja tillväxten av företagsverksamhet som baserar sig på cirkulär ekonomi och skapandet av nya arbetsplatser samt stödja en hållbar livsstil bland invånare och konsumenter, säger Mia Johansson, specialsakkunnig inom KIEPPI-projektet.

Cirkulär ekonomi är en ekonomisk modell där det viktigaste målet är att spara på naturresurser och använda alla material så effektivt och hållbart som möjligt.

– I en traditionell, linjär ekonomi tillverkas en vara, varefter den används och kasseras. I en cirkulär ekonomi designas varor så att deras livstid blir lång, och deras värde förblir också i cirkulation så länge som möjligt. På så sätt uppstår mindre traditionellt avfall, och materialen kan användas som värdefullt råmaterial eller energi, sammanfattar Johansson.

I framtiden möjliggör delningsekonomin också att man i allt större utsträckning använder tillgångar tillsammans i stället för att äga dem. I Esbo är stadscyklarna ett bra exempel på en tjänst som bygger på delningsekonomi, där många användare använder samma tillgång.

Innovativa lösningar stöder cirkulär ekonomi

6Aika-projektet KIEPPI, som främjar cirkulär ekonomi och lösningar för cirkulär ekonomi inom företagen i Esbo, fokuserar på innovativa lösningar som använder cirkulär ekonomi, särskilt i det förnyade området Kera.

– KIEPPI är en del av utvecklingsprogrammet en hållbar stad som förverkligar Berättelsen om Esbo, och främjar ett klimatneutralt liv i staden. Kera är ett typexempel på en hållbar stadsmiljö som drar nytta av den cirkulära ekonomins nya möjligheter. Området planeras, byggs och utvecklas i enlighet med Berättelsen om Esbo – och blir ett internationellt exempelområde för cirkulär ekonomi.

All plast cirkulerar i Esbo

Effektiv och fungerande plaståtervinning är en lösning för cirkulär ekonomi som anknyter till invånarnas vardag. I Esbo främjas plaståtervinning bland annat genom att utveckla nya sorterings- och insamlingslösningar för plast för invånarna, öka plastinsamlingen i skolorna och inom småbarnspedagogiken samt utreda möjligheterna gällande plast från rivnings- och byggarbetsplatser i synnerhet inom offentligt byggande.

– Målet är att göra plastinsamling till en enkel och normal del av invånarnas och skolornas vardag. Separatinsamling av plast från arbetsplatser kan för sin del förbättra materialeffektiviteten och på så sätt minska mängden avfall och kostnaderna för avfallet, säger Reetta Jänis, projektchef för KIEPPI-projektet.

I Esbo främjas sortering, insamling och återvinning av plast tillsammans med Helsingfors och Lahtis städer samt företag inom branschen inom helheten Kaikki muovi kiertää (All plast cirkulerar), som samordnas av Smart & Clean-stiftelsen. Det huvudsakliga målet är att 60–70 procent av all plast i huvudstadsregionen ska återvinnas. För närvarande är andelen 6 procent.

Som Lassila & Tikanoja Oyj:s samhällsrelationsdirektör Jorma Mikkonen säger: ”För att det strikta målet ska kunna uppnås måste alla metoder användas. En modell för sortering och insamling passar inte för alla och överallt, och därför är det viktigt att utveckla alternativa sätt att samla in plast.”