Vår skola
Mattlidens gymnasium är det största finlandssvenska gymnasiet i Finland och det enda svenskspråkiga gymnasiet i Esbo, 12 km väster om Helsingfors centrum. Skolan ligger intill Västerleden, köpcentret Iso Omena och metrostationen i Mattby. Trafikförbindelserna är därmed goda, såväl till Helsingfors och Kyrkslätt som till olika delar av Esbo och Grankulla. Gymnasiet har en svenskspråkig gymnasielinje och en engelskspråkig IB-linje. För närvarande har skolan ca 670 studerande, varav ca 150 studerar på engelska för den internationella studentexamen - International Baccalaureate. På den svenskspråkiga gymnasielinjen studerar man på svenska med siktet på den finländska studentexamen. Båda examina ger allmän högskolebehörighet.
Som landets största finlandssvenska gymnasium kan skolan erbjuda ett stort och mångsidigt studieutbud. Eftersom studieavsnitten oftast går många gånger, ger det flexibla möjligheter att bygga upp sitt individuella studieprogram och veckovisa schema. I skolans språkprogram ingår, förutom engelska och finska, även undervisning i spanska (A- och B-nivå), franska och tyska (B-nivå). I Mattlidens gymnasium kan du avlägga de internationellt erkända språkexamina i tyska (DSD/Deutsches Sprachdiplom) och i franska (DELF/Diplôme d'études en langue francaise). Vi erbjuder även en stor mängd valfria studier, bl.a. i IT, företagsamhet, uttrycksförmåga samt laborationskurser i naturvetenskaper.
Vi lägger stor vikt på att förbededa våra studerande för fortsatta studier på högskolenivå, och även för framtidens arbetsliv. Detta syns både i skolans allmänna verksamhet och i den ämnesvisa undervisningen. Vi stöder även den enskilda studeranden att hitta intressanta alternativ för fortsatta studier efter gymnasiet.
Hos oss har du även goda och flexibla möjligheter att kombinera gymnasiestudier med en professionell idrottssatsning och du kan dessutom få studiepoäng tillgodoräknade för ditt idrottande på högre nivå.
Skolan har en mycket kunnig och engagerad lärarkår/personal som brinner för sitt arbete. Skolan erbjuder även ett brett urval stödtjänster i form av speciallärare, tre studiehandledare, kurator, hälsovårdare samt skolpsykolog.
Vår skolbyggnad har kontinuerligt renoverats och är anpassad till dagens behov. Våra studerande har bl.a. gym, två läsesalar och en lounge till sitt förfogande. I våra utrymmen finns även ett bordsfotbollsspel, pingisbord och olika soffor att chilla i. Undervisningen sker i utrymmen utrustade med modern teknologi.
Läs mera om våra studieavsnitt i våra studiebeskrivningar:
Mattlidens gymnasium - studiebeskrivningar GLP2021(extern länk)
Mattlidens gymnasium
Som studerande i Mattlidens gymnasium har du en individuell studieplan. Våra duktiga studiehandledare och lärare hjälper dig att bygga upp en studieplan som passar just dina intressen och mål. Första studieåret läser du de flesta obligatoriska studier tillsammans med din egen basgrupp, vilket gör att du lär känna dina klasskamrater och det gör det lättare att känna sig trygg i en ny, stor skola. Från och med andra studieåret ökar valfriheten i studierna och undervisningsgrupperna ändrar därefter, men du fortsätter ändå läsa modersmål och engelska med din egen basgrupp.
Speciellt jämfört med andra, mindre gymnasier går studieavsnitten i Mattlidens gymnasium många gånger per år, vilket ger mycket flexibla möjligheter att bygga upp ett passande schema för varje period. Det här underlättar om du behöver anpassa ditt schema till t.ex. idrottsträningar. Vårt breda studieutbud gör att du smidigt kan bygga upp en god grund för både studentexamen och fortsatta studier, oberoende av inom vilken bransch du vill fortsätta dina studier efter gymnasiet.
På våren i april har vi en flexvecka där alla studerande deltar i en intensiv kurs under en veckas tid. De flesta kurser som ordnas i flexveckan är något utöver det vanliga studieutbudet och flera av kurserna är ämnesövergripande. Vi försöker även koncentrera våra studieresor utomlands till den här veckan.
Våren 2023 erbjuds bl.a. följande alternativ:
- Skidresa till Alperna
- Konstworkshop i Italien
- Kultur- och högskolebesök till Stockholm
- Studieresa i franska till Paris
- Lär dig prata kinesiska på en vecka
- Bli placerare på en vecka!
- 3D-design med Blender
- Healing Foods and Wellbeing Cuisine
- Naturfotografering
- Spela i band

Mattlidens gymnasium är en del av Mattlidens skolcentrum, som även innefattar förskola och grundskola. Sammanlagt har skolcentret över 1300 elever och studerande. Gymnasiet delar matsal, auditorium och gymnastiksalar med grundskolan, men har egna klassrum och studieutrymmen.

Våra studerande har tillgång till tyst läsesal, läsesal för grupparbete, mötesrum samt en studerandelounge. Korridorerna är kantade av olika soffutrymmen. Därmed finns det goda möjligheter att både studera eller koppla av mellan lektionerna. På gångavstånd från skolan finns dessutom biblioteket i Iso Omena med fina utrymmen för både självstudier och grupparbete.


Våra studerande har även tillgång till ett gym som upprätthålls av EK-styrelsen. Vi har även ett fotbollsspel och spelkonsoler + storbildsskärm i våra rastutrymmen samt ett bordtennisspel på vår innergård.

Våra läroämnen
Modersmål och litteratur är ett livskunskapsämne och ett gott modersmål är grunden för all studieframgång. Även studier efter gymnasiet kräver ett gott modersmål. Ämnet fördjupar de studerandes kunskaper om och i det svenska språket, deras kommunikativa färdigheter och deras kunskaper om litteratur, kultur och identitet.
Vi läser och skriver mycket och behandlar olika typer av multimodala texter. Vi ser på film och går på teater. Vi diskuterar och debatterar. Vi förbättrar världen helt enkelt.
Vi erbjuder förutom de elva nationella studieavsnitten i modersmål:
- MO12 Prep inför studentskrivningarna i modersmål
- MO13 Stöd i skrivning
- MO14 Språkhjälp
- MO15 Aktuell debatt
- MO16 Kreativt skrivande
- MO17 Kulturdusch
- MO18 Kritisk mediekunskap
Mera info om studieavsnitten i våra studiebeskrivningar(extern länk).
Hos oss kan du läsa det andra inhemska språket finska på tre olika nivåer: modersmålsinriktad finska mofi (för tvåspråkiga), A-finska fina (för helt svenskspråkiga) och B-finska finb (för svenskspråkiga med svaga förkunskaper i finska). B-finskan är vanligtvis integrerad i samma grupp med de studerande som läser A-finska. Både mofi- och fina-studerandena läser officiellt finska på A-nivå - det är endast undervisningen som skiljer sig.
Under kursernas gång fokuserar vi i A-finskan förutom på det skriftliga även på det muntliga, med tanke på alldagliga situationer och kommande studier och arbetsliv. Vi uppmuntrar studerande att våga använda finska både i och utanför skolan. Den modersmålsinriktade finskan ger förutsättningar för att senare studera helt på finska och öppnar dörrar till positioner i arbetslivet där en stark tvåspråkighet är ett trumfkort. Undervisningen bygger systematiskt upp studerandes förmåga att klara av krävande skriftliga och muntliga uppgifter.
Vi erbjuder förutom de åtta nationella studieavsnitten i finska:
- FINA/FIM09 Prep inför studentskrivningarna i finska
- FINB08 Prep inför studentskrivningarna i finska
Mera info om studieavsnitten i våra studiebeskrivningar(extern länk).
I vår alltmer globaliserade värld är engelskan både en resurs och en nödvändighet. Engelskaundervisningen i Mattlidens gymnasium bygger på genuint, relevant material med omvärlden och aktuella teman som inspirationskälla. En stark engelska öppnar dörrar och stöder självförtroendet. Vi fokuserar på alla språkens delområden och jobbar aktivt med att ge möjlighet till reflektion, diskussion och delaktighet.
De obligatoriska studierna i engelska ger en stark grund och beredskap för studentskrivningarna och fortsatta studier. Därtill erbjuder vi i Mattlidens gymnasium ett flertal valfria studieavsnitt där studerandena får komma till sin rätt inom kompetenser de är intresserade av: från debatt- och diskussionskurser till kreativt skrivande.
Vi erbjuder förutom de åtta nationella studieavsnitten i A-engelska:
- ENA09 Prep inför studentskrivningarna i engelska
- ENA10 Litteratur och kreativt skrivande
- ENA11 Debatt
- ENA12 Business English
Mera info om studieavsnitten i våra studiebeskrivningar(extern länk).
Språk öppnar dörrar!
Mattlidens gymnasium erbjuder förutom studier i andra inhemska språket (finska) och engelska, även studier i tre valbara språk: tyska, franska och spanska. Alla dessa språk kan du studera både på nybörjar- och fortsättningsnivå (B2 och B) och spanska kan du dessutom läsa på A-nivå. Dessutom erbjuder vi grundstudier i kinesiska.
Tyskland är det viktigaste landet för Finlands export, den fransktalande befolkningen kommer enligt prognos fördubblas inom de kommande 30 åren och spanska är världens näst största modersmål efter kinesiska. Kunskaper i nya språk stärker de språk du redan kan och är en förutsättning för hållbar utveckling på många områden, bl.a. ekonomi, ekologi och jämställdhet. Enligt experter inom utrikeshandel kan man köpa på engelska men för att sälja en produkt är det nödvändigt att kunna det lokala språket!
Engelskan samt de inhemska språken ses ofta som baskunskaper att kunna ett främmande språk ses däremot som en stor merit. Dessutom visar forskningen att språkstudier är som träning för hjärnan. Du reflekterar och analyserar när du lär dig ett nytt språk, vilket hjälper dig också i all annan inlärning. För varje språk du lär dig får du samtidigt insyn i och förståelse för en främmande kultur. Det ger dig möjligheten att bekanta dig med människor och förstå världen på ett helt annat sätt utan att behöva lita på översättare.
När du lär dig ett nytt språk kan du nå dina egna mål beroende på vad som motiverar dig. Du kan välja vad du vill fokusera på enligt eget intresse. Vill du kunna fråga om vägen och beställa mat eller föra djupare samtal?
Spanska
I Mattlidens gymnasium har du möjlighet att läsa spanska på tre olika nivåer: du kan fortsätta dina studier i spanska från grundskolans lägre klasser (A-nivå) eller högre klasser (B2-nivå), eller sen börja läsa spanska helt från grunden (B3-nivå). För att A-spanskagruppen ska kunna förverkligas, krävs dock att minst 10 studerande i årskursen väljer att börja läsa A-spanska i gymnasiet. Förutom de nationella studierna i A- och B-spanska erbjuder vi även prepkurs inför studentskrivningarna i spanska. I mån om möjlighet ordnar vi med studerandena en studieresa till Spanien.
Vi erbjuder information om språkprovet i spanska, DELE - Diplomas de Español como Lengua Extranjera. Språkdiplomet administreras av den spanska staten. DELE-diplomen är internationellt erkända och intygar att man uppnått en viss språknivå i det officiella språket.
Tyska
I Mattlidens gymnasium har du möjlighet att antingen fortsätta dina studier i tyska från grundskolan (B2-nivå) eller börja läsa tyska från grunden (B3-nivå). Förutom de nationella studierna i tyska erbjuder vi prepkurs inför studentskrivningarna i tyska, en kurs i muntlig och skriftlig kommunikation samt en förberedande kurs inför avläggandet av DSD-examen.
Deutsches Sprachdiplom, DSD är ett språkprov som utfärdas av den tyska staten och är internationellt erkänt. Provet kan avläggas på två olika nivåer (DSD I och DSD II). Möjligheten att avlägga DSD i Finland existerar sedan hösten 2007 och Mattlidens gymnasium är den enda svenskspråkiga skolan i Finland som erbjuder examen. Båda språkdiplomen är till stor nytta t.ex. när man söker olika arbets- eller praktikplatser i hemlandet eller utomlands. Proven är kostnadsfria för våra studerande.
DSD I, som skrivs i mars, är den lägre nivån. Det rekommenderas att man gör det provet på våren under andra året i gymnasiet, helst efter avlagd DSD-förberedelsekurs, som ordnas i skolan. Utgående från elevens resultat i de olika delmomenten kan man i DSD I komma upp till antingen A2- eller B1-nivå. Båda dessa nivåer är fullt uppnåbara för elever som läser B2- och B3-tyska. Vi informerar även om DSD II men erbjuder ingen förberedande kurs specifikt för den examen.
Franska
I Mattlidens gymnasium har du möjlighet att antingen fortsätta dina studier i franska från grundskolan (B2-nivå) eller börja läsa franska från grunden (B3-nivå). Förutom de nationella studierna i franska erbjuder vi prepkurs inför studentskrivningarna i franska samt en förberedande kurs inför avläggandet av DELF-examen. Vi erbjuder även studerandena i franska möjlighet att åka på ett tre veckors utbytesperiod i södra Frankrike och en studieresa till Paris.
En gång om året har studerandena möjlighet att delta i det internationella språkprovet DELF, Diplôme d’Études en Langue Française, som ordnas i skolan i samarbete med det Franska institutet i Finland. Diplomet är ett bra intyg över de faktiska kunskaperna i franska eftersom språkprovet innehåller en muntlig del och betonar studerandes förmåga att kommunicera.
Mera info om studieavsnitten i våra studiebeskrivningar(extern länk).
Vi är många mattelärare i Mattlidens gymnasium som hjälper dig och handleder dig med dina mattestudier. Oberoende om du väljer lång eller kort matematik kommer du att få goda grundkunskaper i matematik som hjälper dig vidare i nästa utbildning och i arbetslivet. I mattestudierna förstärks de digitala färdigheterna successivt genom gymnasietiden för att ge dig bästa chans att kunna prestera bra i de digitala studentproven i matematik. Vi erbjuder även extra stödlektioner i matematik för den som behöver det.
Den långa matematiken (MAA) är teoretisk och analytisk och ger därmed en god grund för högskolestudier inom områden där matematiken är speciellt central (exempelvis teknik). I den korta matematiken (MAB) fokuserar man mera på praktiska tillämpningar. Den långa matematiken innebär att du studerar matematik mera fördjupat, i princip alla perioder i gymnasiet, medan den korta matematiken har färre studieavsnitt, vilket ger större utrymme för satsning på även andra ämnen.
Våra studerande har möjlighet att delta i olika tävlingar som t.ex. MAOL:s matematiktävling och Matte-täflan ordnad av Teknologföreningen vid Aalto-universitetet. Vi brukar också göra besök till bland annat Aalto-universitetet samt delta i föreläsningar som behandlar t.ex. den personliga ekonomin. Allt detta gör vi med glimten i ögat! 😉
Mera info om studieavsnitten i våra studiebeskrivningar(extern länk).
Hos oss i Mattlidens gymnasium kan du välja att läsa ett stort antal IT-kurser. Genast i början av gymnasiet erbjuder vi dig en kurs i hur du smidigt hanterar alla de program som behövs genom gymnasietiden samt hur du startar upp din dator i Abitti, som är studentexamensnämndens provsystem.
Om du har ett öga för grafisk behandling rekommenderar vi kurserna i 3D och webbdesign. Vill du utmana dig analytiskt finns det Java-kurser i samarbete med Helsingfors universitet som görs på distans men som vi IT-lärare handleder dig med. Under vissa år avslutar vi läsåret med ett stort LAN-event där det har funnits så många som 80 deltagare. Därtill har du även möjlighet att erhålla ECDL-certifikat (European Computer Drivers Licence) som en del av dina studier hos oss. Utöver allt detta har du möjlighet att avlägga IT-kurser som ordnas i andra Esbo-gymnasier och i samarbete med Aalto-universitetet i Otnäs.
Mera info om studieavsnitten i våra studiebeskrivningar(extern länk).
Biologi
Biologi - läran om livet! I ämnet biologi får du redan i de obligatoriska studieavsnitten svaret på frågan om meningen med livet. Under de fördjupade studieavsnitten får du bekanta dig närmare med genetik, människans biologi och bioteknik och dess tillämpningar. Om du brinner för att röra dig i naturen skall du absolut välja Mattlidens gymnasiums fältstudier i biologi, medan biologilaborationer ger en möjlighet att själv testa olika biologiska fenomen. Är du intresserad av medicinalväxter? Vill du lära dig mer om färgväxter? Då är örtstudier något för dig!
Kunskaper i biologi behövs inom många olika områden. Oberoende av om dina framtida planer inkluderar medicin eller miljökunskap är biologi nyttigt. Biologistudierna öppnar dörrarna för en framtid inom det medicinska fältet, som miljösekreterare, inom miljörätt, utbildningsbranschen och forskningsfältet, vilket inkluderar allt från mikrobiologi och genetik till forskning inom klimatförändringen. Många biologer jobbar också inom läkemedelsindustrin, medan andra jobbar med kommunikation. Dessutom är biologikunskaper viktiga inom jord- och skogsbrukssektorn.
Vi erbjuder förutom de sex nationella studieavsnitten i biologi:
- BI07 Prep inför studentskrivningarna i biologi
- BI08 Biologilaborationer
- BI09 Fältstudier i biologi
- BI10 Örtkunskap
Geografi
Lär dig mera om den värld du lever i! I de tvärvetenskapliga geografistudieavsnitten finns det något för alla. Studieavsnittena innehåller bokstavligen allting mellan himmel och jord, från planetariska fenomen i naturgeografin till världsekonomi och turism i humangeografin.
I det obligatoriska studieavsnittet får du veta mera om klimatförändringen och andra risker som hotar vår jord och vad man kan göra för att skydda sig mot riskerna. I de valbara studieavsnittena får du bland annat lära dig hur man ritar kartor och gör infografik, får veta mera om vad som påverkar en plats identitet och vilka processer som har format vår jord till den form den har idag. Geografin svarar på frågorna: vad händer, var händer det och varför händer det just där? Kom med på lektion så svarar vi på frågorna tillsammans!
Geografikunskaper behövs i många olika yrken. I Finland har vi många geografer som forskar i bland annat frågor kring klimatförändring och urbanisering. Geografer kan jobba som tjänstemän på olika ämbeten och arbeta med frågor om miljöskydd, stads- och regionplanering, jord- och skogsbruk, geologi och energiutvinning för att nämna några exempel. Geografi är ett allmänbildande ämne som man kan ha nytta av i flera olika yrkesbranscher. Stadsplanerare och ekonomer kan ofta behöva geografisk kunskap och geografer som är bra på geomedier har goda förutsättningar för att kunna jobba som kommunikatörer.
Vi erbjuder förutom de fyra nationella studieavsnitten i geografi:
- GE05 Prep inför studentskrivningarna i geografi
Kemi
Har du undrat över varför fyrverkeripjäser exploderar med olika färger? Eller vilka metaller din telefon innehåller? Den obligatoriska kursen i kemi ger dig den kunskap du behöver för att förstå världen som omger dig. Vi bekantar oss med kemiska modeller och bli bekanta med hur man gör observationer i experimentellt arbete.
De fördjupade studieavsnitten i kemi erbjuds varje år. Vi lär oss om olika kemikaliers egenskaper och vilka för- och nackdelar användningen av dem har. Vi bekantar oss med kemiska reaktioner i form av experiment och demonstrationer och förstår att även vi människor är bara välordnade atomkluster. Laboratoriearbetena ger dig möjlighet att själv undersöka kemiska fenomen och pröva olika experimentella metoder.
Kemikunskaper behövs om du planerar att studera naturvetenskaper och framförallt inom kemi, farmaci och medicin. Efter fortsatta kemistudier finns det en bred arbetsmarknad med gott om olika möjligheter, du kan till exempel jobba med forsknings- och utvecklingsuppgifter, kvalitetskontroll eller förmansuppgifter i olika laboratorier inom teknologi-, medicin- eller skogsindustri.
Vi erbjuder förutom de sex nationella studieavsnitten i kemi:
- KE07 Prep inför studentskrivningarna i kemi
- KE08 Kemilaborationer
Fysik
“Physics is the law, all else is a recommendation.” - Elon Musk.
Under fysikstudiernas gång lär du dig förstå fysikens betydelse i vardagslivet, för miljön, i samhället och inom teknologin. Du kommer att förstå lagbundenheter i naturen och hur olika storheter hänger samman. Du lär dig observera naturfenomen, tolka formler och grafer, analysera mätdata och göra experimentella undersökningar.
Fysikkunskaper är speciellt nyttiga om du väljer vidare studier i naturvetenskap eller områden där naturvetenskap tillämpas, som t.ex. forskare, medicinska studier, ingenjör, meteorolog etc. Fysikkunskaper har även tillämpningar inom informationsteknologi, finans och juridik.
Vi erbjuder förutom de åtta nationella studieavsnitten i fysik:
- FY08 Prep inför studentskrivningarna i fysik
- FY09 Fysiklaborationer
Mera info om våra studieavsnitt i naturvetenskaper hittar du i våra studiebeskrivningar(extern länk).
Psykologi
Då vi föds innehåller vår hjärna ca 100 miljarder neuroner (nervceller). Ungefär lika många neuroner som det finns stjärnor i vår galax. Trots detta väger hjärnan bara ca 1,5 kg, men klarar av mycket mera avancerade saker än 1000 gånger så stora datorer. Allting börjar hos neuronen. Den har egentligen bara två uppgifter. Att ta emot retningar och att skicka dem vidare till en annan neuron. Detta sker med hjälp av elektriska impulser och kemiska signalsubstanser .Detta är grunden till allt du kan allt du vet och till alla dina känslor.
Den medvetna delen av ditt psyke är bara en liten del av det. För tillfället är du medveten om att du läser det jag skrivit. Men du tänkte knappast på din föregående födelsedag eller vad du gjorde under veckoslutet som gått. Den omedvetna delen av ditt psyke är betydligt större och innehåller bla. olika drifter, lustar och bortträngningar som ger energi åt din medvetna del och får dig att agera.
Människans liv börjar vid en befruktning då äggcellen möter sin livsviktiga kumpan dvs spermien. I en utlösning finns det ungefär fyrahundra miljoner spermier. Dvs tillräckligt många för att befrukta alla fertila kvinnor i Västeuropa. Med rätt strategi och med din snabbhet har du en gång vunnit denna tävling med fyra hundra miljoner andra.
Varför inte i fortsättningen följa ett ledande team? Välj psykologi och var en vinnare. Och kom ihåg. “Mä haluun sut mun tiimiin”!
Hälsar psykologilärare Uffe
Vi erbjuder förutom de fem nationella studieavsnitten i psykologi:
- PS06 Prep inför studentskrivningarna i psykologi
- PS07 Socialpsykologi
- PS08 Mental träning och stresshantering
Hälsokunskap
“Du ska inte bekymra dig för din hälsa. Den försvinner av sig själv.” -Robert Orben
Hälsokunskap är mera än bara “äta rätt och “använda kondom”. I studierna i hälsokunskap får du fördjupa dig i vad som ger ett gott liv på alla plan: fysiskt, psykiskt och socialt. Du får lära dig att kritiskt granska hälsomedia, hur man kan främja hälsa och förebygga sjukdomar ur såväl individuellt som samhälleligt perspektiv samt hur man kan utföra en hälsorelaterad forskning. I hälsokunskapen lär du dig också grunderna för hur man gör vetenskapliga studier. Hälsokunskap behövs i alla faser av livet och våra studieavsnitt i hälsokunskap ger dig byggstenarna för ett balanserat liv.
Hälsokunskap är ett ämne som behövs i många yrken så som yrken inom social- och hälsovårdsbranschen samt inom den medicinska branschen. Hälsokunskap är viktigt också inom närings- och idrottsbranschen. Studieavsnitten i hälsokunskap stöder även biologi- och psykologistudier i gymnasiet.
Vi erbjuder förutom de tre nationella studieavsnitten i hälsokunskap:
- HÄ04 Prep inför studentskrivningarna i hälsokunskap
- HÄ05 Kurs i första hjälp
Dessutom tillgodoräknas studiepoäng i hälsokunskap för avlagt hygienpass och serveringspass.
Filosofi
Filosofin lär studerande att tänka kritiskt och kreativt och stärker förmågan att bedöma information. Filosofin är alla vetenskapers moder och integrerar kunskap från olika vetenskapsgrenar. Studerande övar sina kommunikativa färdigheter i undervisningen som sker genom diskussion och dialog. Hos oss ordnas alla filosofistudier som närstudier i klass, så du behöver inte avlägga kurser som självstudier.
Vi erbjuder förutom de fyra nationella studieavsnitten i filosofi:
- FI05 Prep inför studentskrivningarna i filosofi
- FI06 Fördjupad etik
- FI07 Filosofiforum
Religion
Religion är ett allmänbildande ämne som ger ökad kulturkännedom. Kunskap i religion ökar förståelsen för andra kulturer och främjar dialog mellan religioner. Vi erbjuder totalt nio studieavsnitt i religion och i våra skolvisa studieavsnitt används deltagande observation som undervisningsmetod. Vi besöker olika religiösa samfund för möten med dem som tänker annorlunda och för att se olika sätt att utöva religion. Hos oss ordnas alla religionstudier som närstudier, så du behöver inte avlägga kurser som självstudier. Under flexveckan brukar vi regelbundet erbjuda en resa till klostret i Valamo för att uppleva klosterlivet. Förutom evangelisk-luthersk religion erbjuder vi även studier i ortodox religion.
Vi erbjuder förutom de sex nationella studieavsnitten i religion:
- RE07 Prep inför studentskrivningarna i religion
- RE08 Möta troende
- RE09 Studieresa till Valamo kloster
Livsåskådningskunskap
Livsåskådningen är ett tvärvetenskapligt ämne som knyter samman antropologi, filosofi, kultur-, konst-, religionsvetenskap, pedagogik, samhällsvetenskaper, media, genusforskning och sociologi. Det vill säga allt som krävs för en bred kulturell allmänbildning. Man lär kritiskt tänkande och förmåga att gestalta helheter. Genom dialog och annat kommunikativt samarbete lär vi oss respekt för andra kulturer och individer. Hos oss ordnas alla studier i livsåskådningskunskap som närstudier (vissa ihop med religion), så du behöver inte avlägga kurser som självstudier.
Vi erbjuder förutom de sex nationella studieavsnitten i livsåskådningskunskap:
- LK07 Prep inför studentskrivningarna i livsåskådningskunskap
- LK08 Möta troende
- LK09 Studieresa till Valamo kloster
Historia
Undervisningen i historia i gymnasiet ger de studerande förutsättningar att förstå olika tidsperioders karaktär, problem och förändringsprocesser i vår tid och hjälper dem att bilda sig en uppfattning om världen internationellt sett. Historia är ett läroämne som skapar en individuell, nationell och europeisk identitet. Undervisningen utgår från historiens karaktär som vetenskapsgren och från grunderna för hur historisk kunskap uppstår. Därför bör man fästa uppmärksamhet vid hur historiska fakta analyseras och tolkas kritiskt och sträva efter att betrakta företeelserna ur olika perspektiv. Tid, förändring och kontinuitet samt orsakssammanhang utgör centrala historiska begrepp.
I egenskap av ett läroämne där analys av förändringar betonas, skapar historien möjligheter att diskutera framtiden och att försöka bedöma vilka möjligheter den för med sig. Förhållandet mellan människan och miljön samt den mänskliga kulturens bredd, förståelse för kulturella olikheter och betydelsen av internationellt samförstånd betonas i undervisningen. Det egna landets förflutna granskas mot den världshistoriska bakgrunden.
Vi erbjuder förutom de sex nationella studieavsnitten i historia:
- HI07 Prep inför studentskrivningarna i historia
- HI08 Världen idag
- HI09 Folkmord och förintelsen
- HI10 Mellanösterns moderna historia
- HI11 Totalitära stater
Samhällslära
Vi lever i en allt mera föränderlig värld. Förändringarna som sker i vårt samhälle nuförtiden tycks inträffa allt oftare. För att kunna förstå dessa förändringar bör man ha en baskunskap i samhällslära och hur samhället är uppbyggt. Du kan inte hänga med i utvecklingen om du inte är insatt i samhällets föränderliga värld. I samhällsläran tittar vi på dessa föränderliga fenomen och analyserar dem. Samhällslärans betydelse i vår värld kan inte underskattas. När du studerar samhällslära studerar du samtidigt människans utveckling. Utan oss människor skulle aldrig dessa komplicerade samhällen ha kommit till.
Vi erbjuder förutom de fyra nationella studieavsnitten i samhällslära:
- SL05 Prep inför studentskrivningarna i samhällslära
- SL06 Ett år som företagare (Ung Företagsamhet)
- SL07 Försäljning, marknadsföring och kommersialisering
Ung företagsamhet - ett år som företagare
I SL06 Ett år som företagare grundar de studerande ett UF-företag som fungerar med riktiga pengar. Programmet pågår ett helt läsår och kombinerar teori och praktik samt är ett roligt och praktiskt verktyg för att lära sig företagsamhet och arbetslivsfärdigheter. UF-företagen har även möjlighet att delta i de nationella Uskalla yrittää -tävlingarna. Våren 2020 gick Mattlidens Problematic Wear UF till den nationella finalen och vann kategorin Bästa samhällsnyttiga företag.
Mera info om studieavsnitten i humaniora hittar du i våra studiebeskrivningar(extern länk).
Bildkonst
I Mattlidens gymnasium finns ett mångsidigt studieutbud i bildkonst där du med alla dina sinnen kan utmana ditt kreativa tänkande genom att pröva på nya material och tekniker. Du kan arbeta t.ex. med skulptur, keramik, måleritekniker, arkitektur, design, animation, film, fotografi, graffiti på ett målinriktat sätt. Målsättningen är dels att ha färdigheter för att avlägga gymnasiediplomet i bildkonst, dels att uppleva och förstå konstens och den visuella kulturens betydelse i ditt eget liv, i samhället och i en internationell, kulturellt mångskiftande verklighet.
Vi erbjuder förutom de fyra nationella studieavsnitten i bildkonst:
- KO05 Måleritekniker
- KO06 Form och tredimensionellt uttryck
- KO07 Konsthistoria
- KO08 Samtidskonst
- KOGD2 Gymnasiediplom i bildkonst
Musik
Lär dig något du inte visste du kunde! Mattlidens gymnasium erbjuder ett flertal praktiska kurser i musik vid sidan av de två obligatoriska studieavsnitten. Inom ramen för detta ämne ska man bekanta sig med musik utgående från det egna intresset och möjligheterna är många: elektroniska, traditionella och tvärkonstnärliga projekt kan genomföras. Varje läsår ordnas det flera tillställningar där det är möjligt att uppträda. Detta repeteras bl.a i de valfria studieavsnitten som ofta gestaltas som en masterclass. Skolan erbjuder utöver detta också möjligheten att avlägga gymnasiediplomet i musik. Våga utforska musikens värld och dig själv - du kommer inte att ångra dig!
Vi erbjuder förutom de fyra nationella studieavsnitten i musik:
- MU05 Spela i band!
- MU06 Ett musikaliskt projekt
Dessutom tillgodoräknar vi studiepoäng i musik för aktivt deltagande i skolans musikuppvisningar samt musikstudier vid Musikinstitutet Kungsvägen.
Mera info om studierna i bildkonst och musik hittar du i våra studiebeskrivningar(extern länk).
Gymnastik
I Mattlidens gymnasium har vi utöver de två obligatoriska studieavsnitten fler valfria studieavsnitt man kan välja. Tack vare skolans centrala läge finns det möjlighet att utöva mångsidig idrott och testa på nya grenar. Under håltimmar har du också möjlighet att använda skolans välutrustade gym eller t.ex. spela pingis.
Mattlidens gymnasium deltar även i samtliga skolidrottsturneringar, var man också lär känna studerande från andra årskurser och andra skolor. I skolan finns det många duktiga och aktiva idrottare som under gymnasiet deltar i samtliga skolidrottstävlingar som ordnas av Svenska Finlands Skolidrottsförbund. Läsåret avslutas alltid med Stafettkarnevalen var vår skola också är väl representerad.
Målet med gymnastiken i gymnasiet är att alla ska hitta något de tycker om att göra, samt något som ger dig en paus från allt sittande och teoretiskt i de övriga skolämnena. Till abiåret kan du välja den populära abijumppakursen som avlastning till allt läsande till studentskrivningarna. Skolan erbjuder också en vintersportkurs under flexveckan.
Hos oss har du även goda och flexibla möjligheter att kombinera gymnasiestudier med en professionell idrottssatsning, och du kan dessutom få kurser tillgodoräknade för ditt idrottande på högre nivå. Våra toppidrottare uppskattar speciellt vår breda studiebricka där kurserna ofta går många gånger per år, vilket gör det lättare att pussla ihop schemat med idrottsutövandet.
Citat från våra studerande:
- “Skolgymnastiken i Mattlidens gymnasium är väldigt mångsidig och rolig. Det finns mycket skolturneringar inom många sporter man kan delta i vilket visar skolans stora aktivitet inom sport!”
- “Gymnastik i Mattlidens gymnasium är roligt eftersom i gruppen hejar man på varandra och stämningen under lektionerna har varit bra.”
- “Skolidrotten är ett mångsidigt sätt att ha roligt, få kunskap om flera idrottsgrenar och delta i idrottsevanemang.”
- “Skolgymnastik uppehåller den goda hälsan, detta är gymnasiets största frälsan”
- “Det är något man ser fram emot under dagen”
Vi erbjuder förutom de fem nationella studieavsnitten i gymnastik:
- GY06 De gamlas dans
- GY07 Vildmarksfärdigheter
- GY08 Skolidrott (tillgodoräknas för aktivt deltagande)
- GY09 Vintersportkurs
Dessutom tillgodoräknas upp till 10 studiepoäng i gymnastik för idrottsträning på FM-nivå eller motsvarande nivå.
Mera info om studierna i gymnastik hittar du i våra studiebeskrivningar(extern länk).
Studiehandledning
Skolans tre studiehandledare Susanna Ekelund, Mirkka Ukkonen och Anna Quagraine handleder studerandena i frågor som berör gymnasiestudier, studentexamen och fortsatta studier och arbetsliv. Varje studerande har sin egen studiehandledare som hen i första hand är i kontakt med. Under läsåret har man studiehandledning i klass, minst ett individuellt samtal per läsår och fler vid behov. Studerande har alltid rätt till handledning i sina studier och gällande framtidsplaner. Studiehandledarna ordnar även olika studiebesök kring högskolestudier och arbetslivet.
Förutom de två obligatoriska studieavsnitten i studiehandledning erbjuder vi även valfria studieavsnitt kring effektivt lärande, arbetslivsfärdigheter och att i vardagen kunna hantera balansen mellan studier och fritid.
Studiehandledarna ingår i studerandevårdsteamet och samarbetar med grupphandledarna, specialläraren, studerandevårdspersonal och övriga lärare.
Studerandena når studiehandledarna bäst på sina rum eller via Wilma.
Specialundervisning
Specialundervisningen i gymnasiet går främst ut på individuell handledning kring studieteknik och hjälpmedel. Specialläraren screenar samtliga studerande för läs- och skrivsvårigheter.
Intyg inför studentskrivningar görs klara i samråd med speciallärare och rektor då den studerande går på åk 2 i gymnasiet. Specialläraren hör till skolans studerandevårdsteam.
Speciallärare Nina Sippola har sitt arbetsrum på första våningen före personalrummet. Hon är anträffbar för studerande alla dagar och kan nås även via Wilma.
Direktionen
Mandatperioden 2021-2023
Ordinarie | Suppleant: |
Camilla Eriksson ordf. | Nicola Lindertz |
Kaj Nyberg | Mikael Mangs |
Christa Tigerstedt | Maria Wasström-Sarkola |
Annika Westermarck lärarrepr. | Joakim Stoor |
Christel Weiss personalrepr. | Julia Nummenmaa |
Susanne Björkstén sekr. | Tony Valtonen |
Studeranderepresentanter år 2022: | |
Artur Alsi | Vienomari Jääskeläinen |
Dennis Björkman | Jolina Tunn |
Följ med livet i Mattlidens gymnasium på Instagram:
@mattlidensgymnasium (extern länk)(extern länk)
Läs även om skolans händelser i vår skoltidning:
Mattliden Bulletin (extern länk)(extern länk)