Vår skola

Mattlidens gymnasium är det största finlandssvenska gymnasiet i Finland och det enda svenskspråkiga gymnasiet i Esbo, 12 km väster om Helsingfors centrum. Skolan ligger intill Västerleden, köpcentret Iso Omena och metrostationen i Mattby. Trafikförbindelserna är därmed goda, såväl till Helsingfors och Kyrkslätt som till olika delar av Esbo och Grankulla. Gymnasiet har en svenskspråkig gymnasielinje och en engelskspråkig IB-linje. För närvarande har skolan ca 670 studerande, varav ca 150 studerar på engelska för den internationella studentexamen - International Baccalaureate. På den svenskspråkiga gymnasielinjen studerar man på svenska med siktet på den finländska studentexamen. Båda examina ger allmän högskolebehörighet.

Bild: Henrik Jansson

Som landets största finlandssvenska gymnasium kan skolan erbjuda ett stort och mångsidigt studieutbud. Eftersom studieavsnitten oftast går många gånger, ger det flexibla möjligheter att bygga upp sitt individuella studieprogram och veckovisa schema. I skolans språkprogram ingår, förutom engelska och finska, även undervisning i spanska (A- och B-nivå), franska och tyska (B-nivå). I Mattlidens gymnasium kan du avlägga de internationellt erkända språkexamina i tyska (DSD/Deutsches Sprachdiplom) och i franska (DELF/Diplôme d'études en langue francaise). Vi erbjuder även en stor mängd valfria studier, bl.a. i IT, företagsamhet, uttrycksförmåga samt laborationskurser i naturvetenskaper.

Vi lägger stor vikt på att förbededa våra studerande för fortsatta studier på högskolenivå, och även för framtidens arbetsliv. Detta syns både i skolans allmänna verksamhet och i den ämnesvisa undervisningen. Vi stöder även den enskilda studeranden att hitta intressanta alternativ för fortsatta studier efter gymnasiet. 

Hos oss har du även goda och flexibla möjligheter att kombinera gymnasiestudier med en professionell idrottssatsning och du kan dessutom få studiepoäng tillgodoräknade för ditt idrottande på högre nivå.

Skolan har en mycket kunnig och engagerad lärarkår/personal som brinner för sitt arbete. Skolan erbjuder även ett brett urval stödtjänster i form av speciallärare, tre studiehandledare, kurator, hälsovårdare samt skolpsykolog.

Vår skolbyggnad har kontinuerligt renoverats och är anpassad till dagens behov. Våra studerande har bl.a. gym, två läsesalar och en lounge till sitt förfogande. I våra utrymmen finns även ett bordsfotbollsspel, pingisbord och olika soffor att chilla i. Undervisningen sker i utrymmen utrustade med modern teknologi.

Bild: Henrik Jansson

Läs mera om våra studieavsnitt i våra studiebeskrivningar:

Mattlidens gymnasium - studiebeskrivningar GLP2021(extern länk)

Mattlidens gymnasium

Våra läroämnen

Direktionen

Mattby