Orkestrar och körer

Stadsorkestern Tapiola Sinfonietta samt andra körer och orkestrar av hög kvalitet ansvarar för Esbo stads musikutbud.

Tapiola Sinfonietta

Tapiola Sinfonietta är Esbo stads stadsorkester, som särskilt rönt renommé med stilmedvetna tolkningar av wienklassiska verk, kammarmusikaliska framföranden utan kapellmästare, framhävande av rara verk samt med oförvägna programval över konstgränserna. Till skillnad från många andra orkestrar är orkestern själv ansvarig för sina konstnärliga linjedragningar.

Webbplatsen för Tapiola Sinfonietta

Tapiolakören

Tapiolakören, med rötterna i Esbo, är en internationellt känd och prisbelönad barn- och ungdomskör. Kören etablerades 1963 och har vuxit från en vanlig finländsk skolkör till en av de mest kända instrumenten i den internationella körvärlden.

Webbplatsen för Tapiolakören(extern länk)

Espoo Big Band

Esbo Big Band – EBB – är en av eliterna bland Finlands stora orkestrar. EBB har turnerat i Asien, Australien och Brasilien, och även framträtt på flera av de mest berömda jazzfestivalerna i världen – inklusive Detroit, Montreaux och Paris – samt gett ut tio album. EBB står årligen värd för festivalen April Jazz där flera berömda världsstjärnor har varit gästsolister i orkestern, som till exempel Freddie Hubbard, Ray Charles, McCoy Tyner, Joe Henderson, Billy Cobham, Trilok Gurtu, Diane Schuur, Patti Austin, Carla Bley och Maria Schneider.

Webbplatsen för Espoo Big Band(extern länk)