Kenzi Rinnos bilder från år 1970 på Glims Gårdsmuseum

Mustavalkoinen kuva rakennuksesta.

Tid

5.11.2021 klo 08.0020.3.2022 klo 14.00

Plats

Glims gårdsmuseum

Glimsvägen 1, 02740 Esbo

Se plats på kartan(extern länk)

Organisatör

Glims gårdsmuseum

Pris

  • 3 €
  • 6 € Inträde

Köp biljett


I bilderna förflyttar vi oss tillbaka till början på 1970-talet, då Esbo var en kommun i snabb förändring i och med tumultet kring skiftet till stad. Åkrarna som härskade över landskapet fick ge vika och nya bostadsområden byggdes för den växande stadens behov.

Förändringen i kulturmiljön har dokumenterats väl i Kenzi Rinnos fotografier. Fotografen Kenzi Rinno (tidigare Kenzi Rinno) samarbetade med Esbo stadsmuseum i början på 1970-talet. Han fotograferade tillsammans med sin dåvarande hustru, museianställda Soile Rinno, byggnader som hotades att rivas, samt ställen, som höll på att försvinna på områden planerade för nybyggen.

Dokumentationsarbetet gjordes med små resurser, utanför arbetstid. Med en lånad bil åkte man runt och fotograferade. Bredvid museet stod Jorvs gårdsområde inför stora förändringar och var därför ett intressant objekt att fotografera. Också planerna på att bygga IKEA:s varuhus var aktuell.

Soile Rinnos tankar om förändringarna på Jorvs område och tomten reserverad för IKEA. Intervju från år 2015.

Man visste om att Jorvs sjukhus var på kommande, eller att det planerades. Vägen till Grankulla gick förbi Glims, en vacker väg med backar och krokar. Man tänkte att ambulanserna inte kör längs den. Var ryms byggnader som i Mejlans? Men där är de nu.

Och en annan sådant där markanvändningsärende var IKEA:s tomt. Det var många som motsatte sig vid sidan av museet. Samtidigt revs det mycket i Åbo och man pratade mycket om saken. Så i Esbo var man i tidens anda, men museet var en liten spelpjäs i hela det spelet. Men på museet såg man vart Esbo var på väg.

Välkommen att bekanta dig med försvunna landskap från 70-talet!

Evenemang på sociala medier

  • Karvasbacka
  • Gunnars
  • kulturevenemang
  • museer
  • utställningar