Forskarna på jakten på husdjurens och finska hästarnas ursprung

Suurennuslasi, hevosen pääkallo, mikroskooppi , dna-ketju

Tid

14.4.2022 klo 07.00 – 26.2.2023 klo 14.00

Plats

Glims gårdsmuseum

Glimsvägen 1, 02740 Esbo

Se plats på kartan(extern länk)

Organisatör

Glims gårdsmuseum

Pris

  • 3 Rabatterad biljett
  • 6 Vuxna

Köp biljett

Evenemangens webbplats

espoo.fi

Den 14.4.2022 öppnar Glims gårdsmuseums interaktiva utställning Forskarna och jakten på husdjurens ursprung. I utställningen, som berättar om de senaste fascinerande forskningsresultaten om finnhästens arvsmassa, kan du bland annat kika in i en DNA-forskares labb. I såväl utställningen som programmet som ordnas i anknytning till den bekantar vi oss också med andra djur på den finländska landsbygden samt funderar kring hur människans och husdjurens förhållande har förändrats.

Utställningen belyser vad allt man med hjälp av DNA-forskning har lyckats ta reda på, bland annat hur finnhästen på hundra år har utvecklats till den mångsidiga häst den är idag. Glims gårdsmuseum har samarbetat med forskare från Helsingfors universitets forskningsprojekt om finnhästens ursprung. Forskarna har samlat prover för DNA-analys från runtom i Finland och i utställningen finns också äkta prover, såsom tagelknippen och benprover, utställda.

Utställningen Forskarna och jakten på husdjurens ursprung fortsätter Glims utställningsserie kring temat hållbar utveckling. Serien inleddes förra året med utställningen Pollinerande hjältar. Museibesökare har nu möjlighet att bekanta sig med den senaste informationen om människors och djurs arvsmassa då KAMU Esbo stadsmuseums utställning Ledtrådar till vårt förflutna granskar människans arvsmassa och spårar våra rötter tillbaka till förhistorien.

Evenemang på sociala medier

  • Karvasbacka
  • Gunnars
  • kulturevenemang
  • museer
  • utställningar