Esbo firar! 22-27.8.2022

  • Esbo stad
  • Miljö
  • Kulturevenemang
  • Musik
20.8.2022 5.59
Två kvinnor sitter under ett träd på stranden och visar fotografen handmålade vykort.
Ines Masanti och Greta Muuri gör sig redo att vägleda människor på Mattby strand.Bild: Timo Porthan

Denna text har ursprungligen publicerats i Esbotidningen 3/2022.
Läs övriga artiklar i Esbotidningen 3/2022

--

Kotikulmilla (I hemknutarna) ser det bekanta med nya ögon 

Kotikulmilla-verkstaden på Mattby strand uppmuntrar dig att uppleva den bekanta omgivningen från ett nytt perspektiv. 

”Vi uppmuntrar dig att sakta ner, uppmärksamma omgivningen ur olika synvinklar och utforska det okända”, säger Greta Muuri, konstnär och designer från Esbo. 

Deltagarna får i verkstaden kartor med olika uppgifter som är förknippade med närmiljön. Dem kan man göra i egen takt. 

”Fokus ligger på att betrakta, känna och möta både det urbana och det naturliga. Man kan också dela med sig av sina erfarenheter om man vill”, säger Muuri. 

Kotikulmilla-verkstaden blev till då Muuri, skribenten och forskaren Ieva Laube och konstnären och designern Ines Masanti träffades under ett tidigare projekt med engagerande konst och började fundera på hur konst kunde inspirera människor att ta hänsyn till vardagsmiljön och se en bekant plats med nya ögon. 

I Mattby är det naturen, stadskulturen, historian och platserna, till exempel det historiska klapperstensfältet alldeles nära metrostationen, som inspirerar dem. 

Vid samlingsplatsen som ligger på Mattby badstrand kan du också ha picknick och måla kort. 

"Vi inspirerades av gamla landskapsvykort som vi hittade och nu kan man måla sina egna här”. 

Kotikulmilla-verkstaden på Mattby badstrand 25.8 kl. 16–20.

Med staden som instrument 

”Jag har en intuitiv vision om vad som kommer att hända, men publiken vet inte om det på förhand. Det skapar en möjlighet till överraskningar och möten”, säger trummisen och slagverkaren Tatu Rönkkö

Under jubileumsveckan får vi uppleva en konserthelhet som omfattar fem konserter där musik, performans och konst som är öppen för alla flyter samman. 

Rönkkö är känd för att i sin musik använda sig av vardagliga föremål och den konstruerade miljön. Tidigare har han uppträtt bland annat i människors kök och på Karhunkierros-leden.  

I Esbo är det staden som är instrumentet. 

”Jag använder mig av byggnader, statyer och parkbänkar. Jag improviserar, jag kombinerar ljud från akustiska objekt med elektronik”, säger han. 

Det blir föreställningar i bland annat förortsmiljö, Noux och offentliga rum. Föreställningarna är öppna för alla.  

Rönkkö vill bryta det traditionella mönstret där musikern står på scenen och publiken är åskådare. 

”Publiken är nära, vem som helst kan delta, alla är likvärdiga. Man kan ta ett steg ut i det okända och få aha-upplevelser”. 

Det är sådan musik som enligt honom återvänder till musikens rötter, en delad rytm och erfarenhet. 

Stadskarnevalen tar evenemangen till människorna  

En av nyheterna under festveckan är Jubileumskarnevalen som cirkulerar på fem ställen.  

”Karnevalen är en serie evenemang med låg tröskel för deltagande, det är lätt för vem som helst att haka på. Vi tar evenemangen nära människorna och till platser där de vanligtvis inte anordnas, till exempel stadsträdgården i Fantsby, säger produktionsassistent Senja Rapila

Idén till karnevalen föddes då man temaåret till ära ville anordna något speciellt runt om i staden. 

”Till exempel Köklax-, Bastvik- och Fantsbyområdena har vuxit snabbt, men har blivit i skymundan vad gäller evenemang. Vi ville ta Jubileumskarnevalen också till sådana platser där evenemang vanligtvis inte anordnas”, säger Rapila. 

Stadskarnevalen har utformats tillsammans med lokala företag, föreningar och invånare. Tiotals aktörer deltar i karnevalen med flera olika evenemang. 

Sällskap, företag och föreningar engagerade sig både genom att bli direkt tillfrågade och via sociala medier och internet.  

”I synnerhet sociala medier och Esbodagens webbplats nådde människor effektivt. Mottagandet har varit positivt. Många aktörer hade emellertid färdiga planer för festveckan Esbo firar! redan före sommaren, vilket har påverkat deltagandet”, säger Rapila. 

”Här finns mycket att se och uppleva. Det är lätt att komma med. Som tips kan jag nämna den femfaldiga finländska mästaren i hunddans Nadja Böckerman i Träskända, Espoon puhallinorkesteris och steelbandet Los Pan Pans gemensamma konsert i Fantsby och Aleksanteri Hakaniemis akustiska spelning i Oitans”, säger Rapila. 

Evenemangen är avgiftsfria och öppna för alla. 

Jubileumskarnevalen 

  • 23.8 kl. 16–20 Margretebergsparken i Träskända 
  • 24.8 kl. 16–20 Albergaparken 
  • 25.8 kl. 16–20 Lillhemtparken och Lukutorget i Storåkern 
  • 26.8 kl. 17–21 Oitans 
  • 27.8     kl. 12–19 Stadsträdgården i Fantsby