Nuorisovaltuustovaalit pidetään taas tänä syksynä!

12.9.2023 5.03Päivitetty: 12.9.2023 12.18
" "
Kuva: Taru Turpeinen

Syyskuusta lähtien on tiedossa ehdokasasettelua ja vaalikuhinaa, sillä edessä on vaalisyksy ja uuden nuorisovaltuuston valinta.

Nuorisovaltuusto (nuva) on kuntalaissa säädetty kaupungin nuorten vaikuttamistoimielin, jonka tehtävänä on toimia nuorten äänenä kaupungin päätöksenteossa. Espoossa nuoret ovat mukana kaupungin päätöksenteossa merkittävällä tasolla, sillä nuvalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus niin kaupunginhallituksessa, kaupunginvaltuustossa kuin kaikissa kaupungin lautakunnissakin. Nuorisovaltuustolla on myös oma, kuukausittainen yleiskokous. Lisäksi nuva vaikuttaa antamalla lausuntoja, tekemällä aloitteita ja kannanottoja sekä järjestämällä tapahtumia.  

Nuorisovaltuuston tavoitteena on lisätä nuorten tietoja ja taitoja yhteiskunnallisesta toiminnasta ja kansalaisen vaikutusmahdollisuuksista. Toiminta nuorisovaltuustossa on yhteiskunnallisesti osallistava ja aktivoiva oppimiskokemus.  

Nuorisovaltuutetut valitaan kahden vuoden välein käytävissä nuorisovaltuustovaaleissa, joten vaalikuhinaa on taas tiedossa tänä syksynä. Kaikki vaalivuonna 13–18-vuotta täyttävät nuoret, joiden virallinen kotikunta on Espoo, voivat asettua ehdolle ja äänestää vaaleissa. Jokainen äänioikeutettu äänestää omassa oppilaitoksessaan koulupäivän aikana oppilaitosten valitsemina äänestyspäivinä. Muut kuin espoolaisissa oppilaitoksissa olevat voivat käydä äänestämässä asiointipisteillä asiointipisteiden aukioloaikoina. 

Vaalipaneelit käynnistyvät kouluissa, ja mahdollisuuksien mukaan myös oppilaitoksissa, kun ehdokaslista on hyväksytty. Vaalipaneeleita järjestään aina vaaliviikkoon asti ja ehdokkaita kannustetaan tekemään vaalityötä koko syksyn ajan. Ehdokkaat pääsevät kertomaan omalla aktiivisella vaalityöllään itsestään. Lisäksi he voivat järjestää esimerkiksi kivoja tempauksia muille oppilaille.

Vaaleilla valittavan nuorisovaltuuston toimikausi on kaksi vuotta. Seuraava toimikausi alkaa 1.1.2024 ja loppuu seuraavan vuoden joulukuun lopussa eli 31.12.2025. Valtuutettuja valitaan 40 äänimääräisessä järjestyksessä.

Lisätietoa nuvasta ja nuorisovaltuustovaaleista.

  • Nuorisopalvelut