Toivottavia tulevaisuuksia -näyttely kutsuu kestävien tulevaisuuksien yhteiskuvitteluun

14.3.2023 8.10Päivitetty: 14.3.2023 8.46

Lue millaisia ajatuksia näyttely herätti kävijän näkökulmasta.

Espoolainen Outi Hynynen kävi tutustumassa Toivottavia tulevaisuuksia -näyttelyyn ensimmäisten joukossa, tässä hänen kokemuksensa näyttelystä:

"Tulevaisuus tuntuu heti ruusuiselta, kun näyttely toivottaa kävijän tervetulleeksi ihanalla vaaleanpunaisella värimaailmalla. Toisaalta huomasin heti myös lattiassa kulkevat nuolet, jotka osoittavat oikean kulkusuunnan. Ihana kombo rajatonta unelmointia ja jonkun muun valmistelemaa vaivattomuutta. Muutenkin näyttely on tosi viimeistellysti laitettu kasaan, kaikella sisällöllä on selkeä pointti ja osallistuminen on tehty kävijälle helpoksi.

Osallistumismahdollisuuksia tosiaan on paljon, tai siis osallistuminenhan on koko näyttelyn ydin. Esillä on inspiraatiota, tärppejä ja herättelykysymyksiä, mutta lopulta näyttelyn sisältö on kävijän oman ajatukset. Aluksi se tuntuu vähän hankalalle; tuntuu, että kysymykset ovat liian laajoja ja mahdollisia vastauksia on liikaa. Mutta kun kirjoittaa ensimmäisen ajatuksen ylös, tyhjän paperin kammo ja oma kritisointi hellittää, ja niin ajatuksia alkaa muodostua sanoiksi.

Näyttelyyn tutustumisen jälkeen päällimmäiseksi mietteeksi jää, että mitä hyötyä tästä kaikesta visioinnista lopulta on. Tavallaan seinille ilmestyneet ideat, sekä omani että muiden kirjoittamat, tuntuvat ihmeellisen yksinkertaisilta. Todella helpoilta ja mahdollisilta tulevaisuuksilta. Ja melkein, tai jos ei kaikkien, ideoiden seuraus on tosi suoraviivaisesti lisääntynyt hyvinvointi. Siispä herää kysymys, että miksi ihmeessä näin ei sitten jo toimita? Syyksi keksin sen, että moni muutoksista on ensisijaisesti kiinni asenteista, joiden uusiksi virittäminen ei ole helppoa. Hyvä puoli on toki se, että asenteisiin meistä jokainen voi vaikuttaa, ja alun jälkeen vaikutus vahvistanee itse itseään. Mutta että miten siihen alkuun pääsee, tai mitä yksi ihminen voisi näiden tulevaisuuksien realisoimiseksi tehdä, se jäi näyttelystä varmaan polttavimpana kysymyksenä mieleen.

Viimeiseksi haluaisin huomauttaa, että tekoälyn hyödyntäminen tulevaisuusvisioinnissa oli mielestäni hauska yksityiskohta! Hyvä osoitus siitä, että tulevaisuus ns. on jo täällä: ajan kulkua ei voi pysäyttää, joten kannattaa suunnata tarmo sen varmistamiseksi, että tulevaisuus on toivotunlainen."

Näyttely on auki 24.3. asti Aalto yliopiston Väre-rakennuksessa, toisen kerroksen V1 Gallery -tilassa. Lisätietoja tapahtumasivulta ja ilmoittautumiset näyttelyn aikana pidettäviin yhteissuunnittelutuokioihin: marika.taipalus@espoo.fi.

Katso myös muut vinkit siihen, miten voit osallistua ja vaikuttaa kotikaupunkisi kehittämiseen Osallistu ja vaikuta sivulta.

  • Kestävä kehitys