Lähde retkelle pääkaupunkiseudun luontoon – tarjolla 130 ilmaista opastettua retkeä

29.3.2023 7.45Päivitetty: 29.3.2023 8.29
Luontoretkikalenterin kannessa kaksi naista istuu raidallisissa t-paidoissa kaatuneella kuusen rungolla sammaleisessa kuusimetsässä.

Luontoretket pääkaupunkiseudun luontokohteisiin on taas koottu kuntien yhteiseen luontoretkikalenteriin. Vuoden 2023 retkistä kertovat kalenterit ovat jaossa kirjastoissa ja asiakaspalvelupisteissä huhtikuun alusta alkaen.

Pääkaupunkiseudun luonto on uskomattoman monimuotoinen. Rikas eliölajisto ja monipuoliset luonnonympäristöt avaavat aistit lähiluonnolle ja houkuttelevat tutustumaan luontokohteisiin myös naapurikaupungissa.

Opastetut retket alkavat muuttolintujen ihailulla huhtikuussa ja päättyvät marraskuussa kaamosretkeen. Väliin mahtuu perheretkiä evästaukoineen, vaelluksia kansallispuistoissa ja kaupunkiluontoretkiä. Retkillä pääset tutustumaan myös öiseen luontoon, kuten lepakoiden elämään tai tähtitaivaaseen. Teemaretkillä tulevat tutuksi mm. käävät, kivet ja perhoset.

Retkistä jää hieno muisto ja paljon luontotietoa omilla retkilläkin hyödynnettäväksi. Pääkaupunkiseudun uudet asukkaat pääsevät retkien ja puistokävelyjen avulla tutustumaan uuteen asuinpaikkaansa. Sekä opastetuilla että omatoimiretkillä on helppo käydä julkisilla kulkuvälineillä.

Huolehditaan yhteisestä luonnostamme

Retkikalenterista saat myös eväitä vastuulliseen luonnossa liikkumiseen. Monet retkikohteet sijaitsevat luonnonsuojelualueilla. Niiden rauhoitusmääräyksiin onkin syytä suhtautua alueen vierailuohjeina.

Vuoden 2023 kalenterissa kerrotaan myös siitä, miten kaupungit omilla toimillaan huolehtivat luonnon säilymisestä ja mitä voit itse tehdä omassa pihassasi luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi.

Luontoretkien perusasiat

  • Retket ovat maksuttomia.
  • Jos retkeen kuuluu lauttamatka, osallistujat kustantavat sen itse.
  • Retkille on vapaa pääsy lukuun ottamatta joitain erityisretkiä, joihin on ennakkoilmoittautuminen.
  • Opastukset ovat pääosin suomenkielisiä, mutta osalla retkistä on myös ruotsinkielinen opastus.
  • Retkille osallistuminen ei edellytä huippukuntoa, tavallinen kunto riittää hyvin.
  • Perheretkillä liikutaan lasten ehdoilla.
  • Osa retkistä on esteettömiä.

Painettu luontoretkikalenteri on jaossa Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kirjastoissa, asiakaspalvelupisteissä, luontotaloissa ja Haltiassa viimeistään huhtikuussa. Kalenteri on jo julkaistu pdf-muodossa kaupunkien verkkosivuilla.

Pääkaupunkiseudun kaupungit Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa ovat järjestäneet kuntalaisille maksuttomia, opastettuja luontoretkiä jo yli 30 vuoden ajan.

Retkikalenterin ja Espoon kaupungin järjestämät retket löydät osoitteesta www.espoo.fi/luontoretket.

  • Luonto
Koko Espoo