Metsätontun alueen suunnittelu etenee vuorovaikutuksessa asukkaiden kanssa

21.2.2023 10.37Päivitetty: 22.2.2023 11.09
Vaaleita kerrostaloja ja puita kadun varrella.
Vaaleat ja polveilevat julkisivut rytmittävät korttelinäkymää ja kivijalan liiketilat rakentavat toimivaa kaupunkiympäristöä.Kuva: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit

Metsätontun alueen suunnittelu Espoon Niittykummussa on edennyt tiiviissä yhteistyössä hankkeen eri tahojen kanssa. Kaavaehdotuksessa on saadun asukaspalautteen perusteella muun muassa kiinnitetty huomiota ympäristön vehreyteen ja tarkastettu rakentamisen sijoittumista sekä hieman myös määrää. Kaupunki on järjestänyt useita vuorovaikutustilaisuuksia, ja jo kaavan tavoitteita laadittiin yhteistyössä.

Metsätontun alue sijaitsee Urheilupuiston metroaseman välittömässä läheisyydessä Merituulentien ja Koivu-Mankkaan tien risteyksessä.

”Alueella nykyisin sijaitsevan asuinkerrostalokorttelin omistajat ovat ehdottaneet huonokuntoisten pienkerrostalojen purkamista, ja tilalle suunnitellaan uutta rakentamista. Espoon kaupungin tavoitteena on keskittää rakentamista hyvien joukkoliikenneyhteyksien varsille ja edistää kestävän kaupungin rakentumista. Siten ehdotus sopii hyvin myös kaupungin tavoitteisiin”, sanoo Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen arkkitehti Toni Saastamoinen.

Kaavan tavoitteena on yhteensovittaa pientalojen ja Jousenpuiston kerrostalojen mittakaavat toisiinsa. Koivu-Mankkaantien varrella rakennukset hahmottuvat jotakuinkin saman korkuisina kuin Jousenpuiston puolella olevat. Korkein rakentaminen sijoittuu korttelialueen keskelle, ja korttelitasolla rakentaminen madaltuu kohti pientaloaluetta.

Asukkaat toivovat kaupunkikuvallisesti korkeatasoista ja vehreää rakentamista

Asukastyöpajan ja kaavakävelyn palautteissa on toivottu muun muassa kivijalka- ja lähipalveluita sekä vehreää, pientaloaluetta kohti madaltuvaa rakentamista. Piha- ja muiden alueiden suunnitteluun ja vehreyteen onkin kiinnitetty huomiota. Rakentamista ja ympäristön käsittelyä ohjataan pienipiirteiseen ja yksityiskohtia sisältävään ratkaisuun, joka tukee ympäristön viihtyisyyttä erityisesti kävelyn näkökulmasta. Viherkerrointyökalun avulla ohjataan viherelementtien käyttöä esimerkiksi suosimalla pensaita ja puita pelkkien nurmikkoalueiden sijaan, mikä myös edistää kaupunkialueen sopeutumista ilmastonmuutokseen.

Rakennusten korkeusvaikutelmaa pienennetään muun muassa porrastuksilla, sisäänvedetyillä ylimmillä kerroksilla ja julkisivujen polveilulla. Puita pyritään suojaamaan rakentamiselta ja säilyttämään. Ojauoman tammia ja muuta puustoa säilytetään korttelin länsipuolelle suunniteltavan puiston alueella mahdollisimman paljon liito-oravien kulkureitin takaamiseksi.

Pysäköintilaitoksesta on suunniteltu yhteisöllistä keskusta, jossa voisi sijaita esimerkiksi padel-kenttä, pyöräverstas sekä yhteisöllisiä ja kaupallisia tiloja. Julkisivuissa vältetään umpinaisuutta ja massiivisuutta, ja tavoitellaan elävämpää kaupunkikuvaa ja vehreyttä, mitä palauteissakin oli toivottu. Rakennus on suunniteltu verhottavaksi köynnöksin. Sen katolle on lisäksi suunniteltu viherkattoa tai aurinkopaneeleita.

Ilmastoviisaita ratkaisuja

Suunnittelutyön aikana on pohdittu useita ilmastoviisaita ratkaisuja kuten maalämpö, materiaalien kierrätys, laadukas viherympäristö ja rakentamisen päästöjen minimointi. Lisäksi pysäköintilaitoksen julkisivuun ja asuintalojen katoille on mahdollista sijoittaa aurinkopaneeleita.

Kaavaratkaisulla pyritään ohjaamaan myös kestävään liikkumiseen sijoittamalla autopaikat hieman kauemmaksi asunnoista. Alueen keskeinen sijainti mahdollistaa päivittäisen elämisen kävelyyn, pyöräilyyn ja joukkoliikenteeseen tukeutuen. Kaavamääräyksin varmistetaan myös laadukkaan pyöräpysäköinnin rakentaminen.

”Kaavan tavoitteena on suunnitella aikaa kestäviä rakennuksia eli tehdä rakennuksista muuntojoustavia, jolloin niiden elinkaari olisi mahdollisimman pitkä. Ilmastoviistoviisaat ratkaisut vähentävät rakentamisesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä. Kaikkein ilmastoviisain teko onkin, että rakennusta ei tarvitse purkaa sitten pitkään aikaan”, kertoo Saastamoinen.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee Metsätontun asemakaavaehdotuksen nähtäville asettamista kokouksessaan 1.3.2023.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan esityslista 1.3.2023 / Asianro 5(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Lue lisää Metsätontun asemakaavoituksesta

  • Kaavoitus
Tapiola