Lasten ja nuorten ideoita hyödynnetään Tapiolan Kulttuuriaukion suunnittelussa - Helmikuussa luvassa myös kaikille avoimia työpajoja

13.1.2023 8.07Päivitetty: 13.1.2023 10.40
Arkkitehtuurikoulu Arkin oppilas esittelee suunnitelmaansa Tapiolan kulttuuriaukiosta.
Arkkitehtuurikoulu Arkissa suunniteltiin Kulttuuriaukion uutta ilmettä yhteistyössä Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen kanssa.Kuva: Arkkitehtuurikoulu Arkki

Arkkitehtuurikoulu Arkki ja Espoon kaupunkisuunnittelu keräsivät yhdessä lasten ja nuorten ajatuksia siitä, millainen Tapiolan uusi Kulttuuriaukio voisi olla. Lasten ideoissa korostui etenkin toiminnallisuus, nuorilla viihtyisät ajanviettopaikat ja kaupunkivihreä. Helmikuussa järjestetään avoimia pajoja kaiken ikäisille.

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki tarjoaa arkkitehtuurin perusopetusta 4–19-vuotiaille Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Yksi heidän toimipisteistään sijaitsee WeeGeellä Tapiolassa, joten yhteistyö Tapiolan Kulttuuriaukion kaavatyön parissa tuntui molemmista luontevalta.

"Arkin pedagogien avulla saimme lapsilta ja nuorilta tosi upeita, mietittyjä ja inspiroivia ajatuksia, niitä on ollut ilo analysoida viedä eteenpäin suunnittelijoille", kertoo vuorovaikutusasiantuntija Tuuli Aaltio Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksesta.

Kaupunkisuunnittelukeskus lähetti keväällä 2022 Arkin oppilaille videotehtävän, jossa esiteltiin luonnosvaiheen havainnekuvia Kulttuuriaukiosta. Lapsilta ja nuorilta kysyttiin, mikä saisi heidät viihtymään aukiolla ja miten luonto tai kaupunkivihreä voisivat heidän mielestään näkyä aukiolla.

Kevään oppituntien aikana oppilaat tutustuivat Kulttuuriaukioon ja kehittelivät ideoitaan Arkin pedagogien johdolla. Lopputuotoksista koostettiin kaksi videota, jotka lähetettiin kaupunkisuunnittelukeskukseen analysoitavaksi.

Nuorten ehdotuksissa korostuivat viihtyisät hengailupaikat ja kaupunkivihreä. Nuoret olivat ideoineet monenlaisia viheraihioita, puolilämpimiä paviljonkitiloja, syötäviä kasveja sekä penkkejä, joiden sisällä oli viheristutuksia. Myös erilaiset vesielementit sekä korkeuserot aukiolla toistuivat useissa ehdotuksissa. Katso videokooste nuorten ehdotuksista Kulttuuriaukiolle.(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Lasten ryhmästä saatuja ideoita yhdisti ennen muuta toiminnallisuus. Ehdotusten ytimenä olivat erilaiset variaatiot leikkiä tai liikuntaa mahdollistavasta puistosta. Myös lasten ideoissa toistuivat vesiaiheet sekä kiipeilyä tai muuta toimintaa mahdollistavat korkeuserot.

"Lasten ja nuorten ideoissa on paljon hyvää ja tutkimisen arvoista. Ne on esitelty Kulttuuriaukion hankkeen tekijäporukalle ja otamme ne mahdollisuuksien mukaan huomioon suunnittelussa. Vaikka mikään yksittäinen idea tuskin sellaisenaan päätyy lopputulokseen, on lasten ja nuorten panos meille tärkeä ja mukana vaikuttamassa kokonaisuuteen", kertoo Tapiolan aluearkkitehti Sampo Sikiö Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksesta.

Kaikille avoimia Arkin vetämiä työpajoja tulossa helmikuussa - ilmoittaudu mukaan!

Kaupunkisuunnittelukeskus ja Arkki tarjoavat helmikuussa kaiken ikäisille suunnattuja avoimia työpajoja, joissa tehdään yhdessä suunnitelmia Kulttuuriaukion kaavatyön avuksi. Työpajojen tuloksia hyödynnetään kaavaehdotuksen valmisteluun. Ehdotus olisi näillä näkymin tulossa nähtäville alkusyksystä 2023.

Kaksituntiset työpajat järjestetään 1.2. ja 14.2. Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa, Kulttuuriaukio 2, klo 17–19. Ensimmäisessä työpajassa ideoidaan tulevaisuuden Kulttuuriaukiota, Tapiontoria ja Aarne Ervin aukiota sekä alueen kävely- ja pyöräily-yhteyksiä. Toisessa työpajassa jatkokehitellään ideoita kolmiulotteisesti luonnostellen.

Ilmoittaudu mukaan työpajoihin(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)  (Ilmoittautuminen 1.2. työpajaan 30.1. mennessä)

Lue lisää työpajoista 

  • Kaavoitus
  • WeeGee
  • Kaupunkikehitys
Tapiola