KAMUn suosio nousi uuteen 165 000 kävijän ennätykseen

23.1.2023 13.29
Talomuseo Glims talvella.
Talvinen Talomuseo Glims. Kuva: Jonna Pennanen / KAMU Espoon kaupunginmuseo

KAMU Espoon kaupunginmuseon museokohteet saavuttivat uudet kaikkien aikojen kävijäennätyksensä vuonna 2022. Yhteensä KAMUn kohteissa kävi 165 018 kävijää.

KAMUn viidestä eri museokohteesta suosituin oli vanha kestikievari, Talomuseo Glims, 78 739 kävijällään. Toiseksi suosituin kohde oli 61 420 vierailijallaan KAMU WeeGeellä, jossa ensimmäistä kertaa Suomessa tehty DNA-tutkimukseen ja geenitietoon perustuva näyttely herätti suurta mielenkiintoa yleisössä. Kyseinen Johtolankoja juurillemme -näyttely on edelleen avoinna 29.1.2023 saakka.  Myös Espoon saaristossa sijaitseva Saaristomuseo Pentala ylsi uuteen ennätykseensä eli 21 554 kävijään kesän 2022 aikana.

KAMUn digitaalisia palveluita kehitettiin vuoden aikana ja niitä käytettiin myös aiempaa enemmän. Suosituimmat palvelut olivat KAMUn YouTube-kanavalla olevat askarteluvideot.

Vuoden 2022 aikana valmistui myös Espoon kulttuuriympäristöohjelma, ESKO, jonka tavoitteena on tunnistaa Espoon arvokkaat kulttuuriympäristöt ja pohtia yhdessä kuntalaisten, yhteisöjen ja kaupungin toimialojen kanssa, mitä mahdollisuuksia alueet tarjoavat sekä miten niitä hoidetaan ja käytetään. Kulttuuriympäristöohjelma toimii kulttuuriympäristöä koskevan päätöksenteon ja suojelutyön pohjana.  

”Museot ovat olleet vuoden 2022 aikana suosituimpia kuin koskaan, johon varmasti vaikuttaa Glimsin ja Pentalan osalta se, että ne ovat myös hyviä ulkoilukohteita. Myös WeeGeellä Tapiolassa sijaitseva historian museomme oli moninkertaisesti suositumpi kuin aiemmin, koska museot ovat helppoja kohteita vierailla yksin tai yhdessä ystävien kanssa. Lisäksi WeeGeen Mauri Kunnas -näyttely ja EMMAn Kakkonen Collection toivat KAMUun uusia asiakkaita WeeGeen ollessa Suomen kolmanneksi suosituin museokorttikohde”, toteaa museonjohtaja Maarit Henttonen.

KAMUssa kehitettiin vuoden aikana myös yhteisöllisiä toimintamalleja kaupunkilaisten kanssa. KAMUssa aloitti vuonna 2022 museon asiakkaista ja vapaaehtoisista koostuva ryhmä Kampparit, joka kehittää museon toimintaa yhdessä henkilökunnan kanssa. Päivitetyn strategian mukaisesti KAMU on jokaisen espoolaisen museo, joka kertoo menneisyydestä, vaikuttaa tässä hetkessä ja luo kestävää tulevaisuutta yhdessä espoolaisten kanssa.

Koko Espoo