Kaiuttimen rakentaminen kierrätysosista innosti käsillä tekemiseen

24.1.2023 12.38Päivitetty: 26.1.2023 13.04
Kierrätyskaiuttimen osia pöydällä.
Rakenna kaiutin kierrätysosista -työpaja järjestettiin Tapiolan kirjastossa 26.11.2022.Kuva: Margit Lindholm

Espoon kaupunki toteuttaa yhdessä kuuden eri yrityksen kanssa vihreää siirtymää edistäviä kokeiluja, joista yksi on RD Physics Oy:n kuluttajille suunnattu kaiutintyöpaja. Kokeiluissa edistetään päästöttömiä ja luonnonvaroja säästäviä tai luonnon monimuotoisuutta edistäviä tuotteita ja palveluja.

Marras-joulukuussa 2022 Tapiolan ja Otaniemen kirjastoissa järjestetyissä kahdessa työpajassa osallistujat rakensivat kaiuttimen vanhojen kaiuttimien komponenteista ja kierrätysmuovista. Kokeiluissa kartoitettiin asukkaiden kiinnostusta materiaalien kierrätystä kohtaan. “Osallistujat olivat erittäin kiinnostuneita komponenttien alkuperästä ja materiaalin ympäristöystävällisyydestä”, kertoo työpajaa ohjannut Kim-Niklas Antin RD Physicsiltä. Komponentit oli purettu vanhoista kaiuttimista ja kotelo oli 3D-tulostettu PLA-muovista. Kaiutintyöpajakokeilun tavoitteena on lisätä kaiuttimien sisältämien isojen magneettien ja harvinaisten maametallien kierrätystä​. Valmistettavien kaiuttimien materiaalien kierrätysaste on jopa 96 %. 

Työpajatyöskentely oli palkitsevaa, ja osallistujat kokivat onnistumisen elämyksiä. Kiertotaloustuote voi syntyä oman kädenjäljen kautta: ”Uutta tuotetta ostaessa syntytarina jää hämärään, mutta uudelleenvalmistuksessa jokainen kaiutin on uniikki ja taustalla on tarina. Se, että osallistujat saivat koota kaiuttimensa itse, lisäsi henkilökohtaista sidettä entisestään ja työpajoissa nähtiinkin hyvin keskittyneitä ilmeitä osallistujien pyrkiessä mahdollisimman täydelliseen lopputulokseen oman kaiuttimensa kanssa”, kertoo RD Physicsin Antin.  

Huolellinen työskentely palkittiin, sillä ensimmäisen biisin kajahtaessa ilmoille osallistujien kasvoille levisi hymy - kierrätyskomponenteista voi tehdä kauniisti soivan kaiuttimen ja se on kaiken lisäksi hauska elämys!Kuva: Margit Lindholm

”Demonstraatiolla haluttiin lisätä asukkaiden käsitystä kiertotaloudesta ja samalla yritys sai mahdollisuuden testata konseptiaan”, kertoo erityisasiantuntija Veli-Pekka Korhonen Espoon kaupungin Kestävän kehityksen osaamiskeskuksesta.

Vihreän siirtymän demonstraatio on osa Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku KETO -hanketta. Hankkeen toteuttavat Espoon kaupunki, Valtion teknillinen tutkimuslaitos (VTT), Aalto-yliopisto ja Omnia ja se rahoitetaan Euroopan Unionin REACT-EU EAKR-rahoituksella, joka on osa Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

  • Kestävä kehitys
  • Yrittäjyys