Onnea ylioppilaat! Syksyn ylioppilaat kannustavat menemään mukaan lukion tapahtumiin, kokeilemaan monipuolisesti asioita sekä toisaalta priorisoimaan

3.12.2022 7.00
Nuori mies ylioppilaslakki päässään. Taustalla puistoa ja talon tiiliseinä.
Tapiolan musiikkilukiosta syksyllä 2022 valmistuvan Elias Kujanpään vinkki lukion aloittaneille on osallistua erilaisiin tapahtumiin ja toimintaan. "Vanhojen tanssit, penkkarit, pukeutumispäivät ja musaesitykset tekivät itselle vuosista elävämpiä ja niitä on kiva muistella jälkeenpäin." Kuva: Carita Elshout

Nyt on aihetta juhlaan! Syksyn ylioppilaita juhlitaan 3.12.2022. Lukioistamme valmistu noin 250 uutta ylioppilasta. Paljon onnea valmistuville! Tuoreet ylioppilaat avasivat ajatuksiaan lukio-opiskelusta, ylioppilaskirjoituksista sekä tulevaisuuden suunnitelmista. Millainen opinpolku ja kokemus lukioaika oli, mikä kirjoituksissa jännitti ja mitä ylioppilaat antaisivat vinkiksi lukionsa aloittaville.

Kovaa työtä, kasvua, oppimista ja yhteisöllisiä kivoja tapahtumia: "Aina kannattaa lähteä tekemään, kokeilemaan ja ottaa tarjotut tilaisuudet vastaan"

 

Syksyllä 2022 valmistuvat ylioppilaat pääsivät pohtimaan lukioaikaansa kukin omin sanoin. Tuoreita ylioppilaita yhdisti kokemus oman polun löytämisestä, kovasta työstä ja toisaalta yhteisten kivojen tapahtumien ja sosiaalisten suhteiden tärkeydestä. Haastattelut kokonaisuudessaan voit lukea Ylioppilaiden ajatuksia lukio-opiskelusta -sivulta.

Nostoja syksyn ylioppilaiden haastatteluista:

 • Esther Grönstrand, Viherlaakson lukio:
  Kun löytää omia kiinnostuksenkohteita, oppiminen tapahtuu melkein itsestään. Moni käy helposti lukion hyvin suorituksenomaisesti, tutussa ja turvallisessa urassa. Minusta on mahdollista tehdä myös toisin. Tosi monella on tosi korkeat tavoitteet, jolloin itse kurssien opintosisältö voi jäädä oppimatta. Pysähtyminen on tärkeää. Ei pitäisi kiirehtiä. Näistä oivalluksista huolimatta yllätin itseni iloisesti opiskelemalla lukion oppimäärän nopeammin kuin olin suunnitellut.

 • Aada Ilvonen, Tapiolan musiikkilukio:
  Tärkein oppimani asia lukiossa on varmastikin se, että aina kannattaa lähteä tekemään, kokeilemaan ja ottaa tarjotut tilaisuudet vastaan. Suuntaa voi aina muuttaa tarvittaessa. Kuten jossain viisaasti kuulin jonkun sanovan: “Launch now, adjust later.” Ei siis haittaa ollenkaan, vaikka valintojen tekeminen tuntuisi mahdottomalta. Valitsee sen vaihtoehdon, joka tuntuu sillä hetkellä edes vähän paremmalta kuin muut ja vaihtaa tarvittaessa. Aina on jokin keino.
 • Heikki Kujanpää, Tapiolan musiikkilukio:
  Tunnollisena ja hieman perfektionistisenakin ihmisenä tärkein oppi minulle lukion aikana oli se, että kaikkea ei voi, eikä täydy, suorittaa täydellisesti. Tärkeää on, että oppii priorisoimaan asioita ja että valitsee ne asiat, joille sitten antaa enemmän arvoa ja aikaa.
 • Elias Kujanpää, Tapiolan musiikkilukio:
  Vuosiin mahtui paljon itsenäistä opiskelua ja stressiä, mutta niitä kevensivät erilaiset yhteiset tapahtumat, erityisesti vanhojen tanssit ja penkkarit, jotka molemmat onneksi saatiin pidettyä, vaikkakin ajankohtia jouduttiin siirtämään. Vinkkinä lukionsa aloittaneille antaisinkin, että osallistukaa erilaisiin tapahtumiin ja toimintaan. Vanhojen tanssit, penkkarit, pukeutumispäivät ja musaesitykset tekivät itselle vuosista elävämpiä ja niitä on kiva muistella jälkeenpäin. 
 • Lauri Mentula, Tapiolan musiikkilukio:
  Koen, että lukiossa opin käyttämään aikaani tehokkaammin sekä olemaan välittämättä asioista, joita en itse pidä tärkeinä tai arvokkaina. Lukiotaipaleeni oli vaiheikas ja paikoin kirjava. Mukaan mahtui monenlaisia vaikeuksia, ikimuistoisia hetkiä upeiden ihmisten kanssa, käsittämätön määrä työtä — oikeastaan kaikkea siltä väliltä. Nyt lukionsa aloittaville sanoisin ohjeeksi, luovikaa sopivasti tunteella ja järjellä. Kyllä se siitä. Älkääkä unohtako pitää hauskaa. Lisäksi haluaisin korostaa, ettei lukio ole vain läksyjä, kurssisuorituksia ja arvosanoja, vaan rinnalla täytyy ylläpitää myös muuta elämää.
 • Laura Markus, Tapiolan lukio:
  Kun nyt mietin lukioaikaani, summaisin sitä niin, että lukion aloitti epävarma silmälasipäinen Laura, joka pelkäsi epäonnistumista. Sieltä astuu nyt ulos itsevarma, oman elämänsä pomo Laura, joka luottaa itseensä ja uskaltaa yrittää uudelleen. 

 

Sydämelliset onnittelut syksyn ylioppilaille!

 

Aiheesta lisää verkkosivuilla:

Kuva: Julia Kiljander
Kuva: Carita Elshout
Kuva: Carita Elshout
Kuva: Laura Markuksen kotialbumi
Kuva: Lauri Mentulan kotialbumi
Kuva: Esther Grönstrandin kotialbumi
 • Lukiokoulutus
 • Kasvatus ja opetus
 • Tapiolan lukio
 • Viherlaakson lukio