Metsätietoa ja -kokemusta espoolaislapsille Juvanmalmilla

8.9.2022 7.02
Aikuisia ja lapsia metsässä.
Koululaisten metsäviikolla opitaan aidossa ympäristössä.Kuva: Vilma Issakainen, Suomen Metsäyhdistys

Metsien käytöstä, niiden hiilensidonnasta ja puusta raaka-aineena opitaan jo alakoulussa. Koululaisten metsäviikolla viides- ja kuudesluokkalaiset pääsevät ajankohtaisten aiheiden pariin tehtävärasteilla. Espoon Juvanmalmilla on parhaillaan menossa koululaisten metsäviikko.

Koululaiset pääset asiantuntijoiden opastuksella muun muassa tutkimaan metsien monimuotoisuutta ja tutustumaan puupohjaisiin tuotteisiin. Ohjelmaan kuuluvat myös oppilaiden kaikkien aikojen suosikkirastit, joita ovat puuntaimen istuttaminen, puun kaato monitoimikoneella sekä eväät leirinuotiolla.

Metsäviikko tarjoaa kaupunkilaislapsille mahdollisuuden tutustua metsään ja metsässä tehtävään työhön sekä harrastuksiin. Retken aiheet, kuten luonnonvarojen kestävä käyttö ja luonnon monimuotoisuus, tulevat alakoulujen opetussuunnitelmasta.

Lähes tuhat koululaista metsäpoluilla

Lähes tuhat koululaista pääse viikon aikana metsään kiertämään kolmen tunnin tehtäväpolun oman luokkansa kanssa.

- Oppilaiden palaute on innostunutta ja innostavaa. Toisinaan metsään menoon on etukäteen suhtauduttu epäillen, mutta lopulta retki on ollut jopa karkkitehdasvierailua hauskempi! Koululaisten mielestä kivointa on usein ollut rempseä metsuri, oman taimen istutus tai metsästyskoiran rapsuttelu. Myös eväiden syöminen sateessa ja saappaan juuttuminen mutaiseen polkuun on kerrottu hauskimpina muistoina. Mukavat, oppilaiden ikätason huomioon ottavat asiantuntijat kruunaavat retken, kertoo Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnän asiantuntija Anne Turunen.

Koululaisten metsäviikko järjestetään vuorovuosin Helsingin, Espoon ja Vantaan koululaisille - nyt jo 21. kerran. Sen järjestää parinkymmenen toimijan verkosto Suomen Metsäyhdistyksen vetämänä. Tapahtuman päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö.

Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko(ulkoinen linkki)

  • Kasvatus ja opetus
Koko Espoo